ACTUALITATE 22 octombrie 2013

Femeile nu prea merg la screening-ul de cancer de col uterin

de Székely Emőke | 73 vizualizări

Medicii de familie trebuie să convingă femeile să ia parte la programul național de screening al cancerului de col uterin – spune președintele Asociației Medicilor de Familie, Lucia Șereș.

„Programul a pornit în urmă cu un an, dar femeile sunt în continuare reticente în ceea ce privește această analiză gratuită. La cabinetul meu în ultima lună nicio femeia nu s-a prezentat pentru a cere formular în acest sens, eu am reușit să conving 5 femei să meargă cu trimiterea la spital” – explică Șereș.

Medicul îndeamnă femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani să profite de această oportunitate de a efectua gratuit testul Babeș-Papanicolau pentru că deși programul se derulează pe o perioadă de 5 ani, nu se știe dacă în viitor vor mai fi sau nu bani pentru acest scop. Pe de altă parte, screening-ul poate practic salva viața femeilor care suferă de cancer de col uterin, pentru că, în cazul în care este depistată la timp, boala poate fi vindecată.

Una dintre posibilele cauze pentru care femeile nu merg să își facă aceste analize este faptul că singura unitate unde se pot preleva mostre este Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, iar multe femei nu au timp sau bani să vină în municipiul reședință de județ. Managerul unității sanitare, András-Nagy Róbert, le sfătuiește pe femei să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0267930 pentru a nu veni degeaba, sau a nu sta în fața cabinetelor prea mult.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a spitalului, Pataki Annamária, anul acesta s-au prezentat pentru testul Babeș-Papanicolau 1.652 de femei, din care în 101 cazuri testul a ieșit pozitiv.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.