ACTUALITATE 28 septembrie 2016

„Femeia anului lector în fizică” prezentă la CNMV

de Iulia Drăghici - Taraș | 965 vizualizări

Elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” au avut ocazia miercuri de a asista la prezentarea susţinută de dr. Cătălina Curceanu, câştigătoarea titlului de „Femeia anului lector în fizică” („Women in Physics Lecturer”), prim-cercetător în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN), la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma). Aceasta le-a transmis tinerilor prezenţi că ei sunt cei care trebuie să ducă societatea mei departe şi care pot asigura dezvoltarea şi progresul lumii.

„Publicul mi s-a părut deosebit de atent, receptiv şi zâmbăreţ. I-am văzut incredibil de activi. Eu sper să îi fi interesat prezentarea şi să fi reuşit să le spun că sunt încă o grămadă de lucruri de făcut şi că societatea aşteaptă de la ei ca pe viitor să se activeze şi să rezolve, pe de o parte, problemele societăţii şi pe de altă parte să o ducă înainte. Dezvoltarea şi progresul nu pot fi efectuate decât cu noua generaţie”, a declarat Cătălina Curceanu, după evenimentul de miercuri dimineaţă.

Denumirea prezentării susţinute de aceasta a fost „Simfonia cuantică: de la bit la qubit!”. „Tema prezentării a fost legată de posibilitatea de a folosi fizica modernă şi cuceririle fizicii moderne, în particular mecanica cuantică, pentru tehnologii de viitor. Obiectivul este să le arăt elevilor că ştiinţa modernă nu este ceva în afara societăţii de care se ocupă doar un grup limitat de persoane, ci dimpotrivă, este ceva care priveşte şi are importanţă pentru întreaga societate întrucât impactul pe care l-ar putea avea pentru viitor este enorm. Tocmai din acest motiv am ales să le vorbesc elevilor despre eventualitatea de a construi acest computer cuantic, un computer mult, mult mai puternic, care în viitor ne-ar putea oferi posibilităţi, inclusiv meserii la care astăzi nici măcar nu visăm”, ne-a explicat cercetătorul.Catalina Curceanu-elevi CNMV (3)

„Este a doua prezentare pe care o face Cătălina Curceanu aici. Prima a avut loc acum aproximativ 15 ani. Este o ocazie extrem de rară când aceasta vine în timpul şcolii, astfel încât să profite şi copiii. Sperăm ca pe măsură ce trec anii, elevii să îşi dea seama ce oportunitate importantă au avut azi, aici. Prezentarea a fost una extrem de interesantă. Mi-aş dori să avem tot mai mulţi tineri care se apleacă spre ştiinţele exacte”, a spus directoarea CNMV, Luminiţa Costea, profesoară de fizică şi sora Cătălinei Curceanu.

Potrivit declaraţiilor, elevii s-au bucurat de ocazia de a o avea alături de ei pe cercetătoarea din Italia, originară din Sfântu Gheorghe: „Cred că tot ceea ce ne-a fost prezentat este foarte folositor pentru că informaţiile pot deschide porţile unor elevi ca şi mine, de clasa a XII-a şi să îi îndrume spre un serviciu şi un viitor mai bun. (...) Eu vreau să merg mai departe la informatică şi cred că fizica este extrem de utilă în evoluţia tehnologiei”, ne-a spus elevul din clasa a XII-a, Teodor Andrei Bohotineanu.

Masterclass internaţional de fizică modernă în Italia

De şase ani, grupuri de elevi de la CNMV participă la Masterclass-ul Internaţional de Fizică Modernă şi Cercetare, organizat la Roma, în Laboratoarele Naţionale din Frascati, aparţinătoare Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (LNF-INFN), unde Cătălina Curceanu îşi desfăşoară activitatea profesională.

„M-am bucurat să o revăd pe doamna Curceanu, mai ales că în februarie am participat la un masterclass de fizică la Institutul din Frascati, alături de dânsa, şi a fost o experienţă nemaipomenită”, ne-a spus Filip Teodor Bundan, elev în clasa a XII-a la CNMV.

Tot miercuri seara, de la ora 17,30, Cătălina Curceanu a mai susţinut o prezentare, numită „De la Big Bang la găurile negre: un Univers în evoluție!”, aceasta fiind adresată publicului larg, nu doar elevilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.