ACTUALITATE 16 septembrie 2010

Farmaciile protestează împotriva CAS

de Ana Sidon | 359 vizualizări
În faţa fiecărei farmacii va fi afișat un banner pe care va fi notat numărul zilelor de întârzieri pe care le are Casa de Sănătate în decontarea medicamentelor Nemulțumirea și greutățile din sistemul farmaceutic covăsnean i-au determinat pe proprietarii de farmacii ca în următoarea perioadă să afișeze bannere de protest împotriva Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Motivul îl reprezintă întârzierile în decontarea contravalorii medicamentelor gratuite și compensate eliberate pacienților pe bază de rețete medicale. Conform președintelui Colegiului Farmaciștilor din Covasna

În faţa fiecărei farmacii va fi afișat un banner pe care va fi notat numărul zilelor de întârzieri pe care le are Casa de Sănătate în decontarea medicamentelor

Nemulțumirea și greutățile din sistemul farmaceutic covăsnean i-au determinat pe proprietarii de farmacii ca în următoarea perioadă să afișeze bannere de protest împotriva Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Motivul îl reprezintă întârzierile în decontarea contravalorii medicamentelor gratuite și compensate eliberate pacienților pe bază de rețete medicale.

Conform președintelui Colegiului Farmaciștilor din Covasna, Nagy Andras, fiecare banner va conține date privind numărul de zile cu care CAS a întârziat la plată, în condițiile în care restanțele pentru lunile noiembrie și decembrie de anul trecut abia acum au fost plătite.

Nagy Andras a subliniat că dorința lor este ca pacienții să știe cui îi aparține vina dacă nu vor găsi un medicament la farmacia respectivă, și anume Casei de Asigurări care nu a decontat rețetele la timp.

În prezent, CAS Covasna are de plătit către farmaciile din județ o restanță de 6 milioane de lei pentru medicamentele eliberate în lunile ianuarie și februarie, a mai arătat Nagy Andras. De asemenea, suma va crește cu alte 3,5 milioane de lei când vor fi decontate și medicamentele din luna martie.

În altă ordine de idei, Nagy a salutat alipirea CNAS la Ministerul Finanțelor, și consideră că acesta este un lucru bun, însă a atras atenția că nu trebuie uitat aspectul banilor, și anume că anul acesta 2,26% din Produsul Intern Brut (PIB) a fost alocat Sănătății, și ar trebui ajuns la 4 - 4,5% pentru ca sănătatea să poată funcționa în parametri normali, altfel descentralizarea e cam degeaba.

Plată după vicii și gene

Referitor la sănătate, Nagy Andras a arătat că PCM a înființat la nivel național comisii de specialitate, iar cea de sănătate urmează să contureze și prezinte un program bazat pe idei practice.

La acest program, propunerea lui Nagy Andras va fi „dacă vrei să primești, trebuie să dai”.

„Zece milioane de oameni nu contribuie cu nimic, dar beneficiază. Asta nu înseamnă că nu protejăm pensionarii cu pensii mici, handicapații sau studenții, dar să fie un sistem unde nivelul de contribuție lunară va fi și în funcție de cum trăiește individul respectiv, ce arbore genealogic are, și în funcție de condițiile de lucru, de vicii, să plătească mai mult sau mai puțin”, a spus Nagy Andras. Astfel, cei mai bolnavi ar fi susținuți mai mult, în schimb cei care se expun intenționat la anumite vicii, și astfel au risc mai mare de a merge la doctor, să plătească mai mult.

El va înainta propunerile acestea comisiei de specialitate din cadrul PCM, care odată ce va contura un program final de sănătate să îl facă public, dorința lor fiind de a veni cu un program de sănătate cât mai bun și mai viabil.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.