ACTUALITATE 31 mai 2016

Fără tutun în parcul central din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1216 vizualizări

Parcul central din Sfântu Gheorghe a fost ocupat marți dimineața de activități dedicate Zilei mondiale fără tutun, sărbătorită anual în 31 mai. „Alergăm spre sănătate” şi „Ziua fără fumat” au fost două activităţi organizate în oraş cu rol de conştientizare asupra riscurilor pe care le produce obiceiul nesănătos al fumatului.

„Ziua fără fumat”

Circa 50 de elevi, majoritatea din clasa a VII-a a şcolii „Székely Mikó”, au fost prezenţi în cortul Crucii Roşii Covasna, amplasat în faţa statuii lui Gróf Mikó Imre din Parcul Elisabeta. Aici s-a desfăşurat prezentarea interactivă a medicului primar pneumolog Ráduly Enikő, despre riscurile produse de acest viciu, dar şi schimbul dintre ţigări şi mere.

„Cred că ar trebui să vorbim 365 de zile din 365 de pericolele pe care le presupune fumatul. Totuşi profit de această Zi mondială împotriva fumatului ca să le amintesc celor mai tineri despre potenţialul risc al fumătorului de a dezvolta anumite boli, de prevenţie – care niciodată nu începe destul de devreme. Tocmai din acest motiv grupul ţintă cu care trebuie să vorbim despre ce înseamnă să fumezi este format din adolescenţi. Cea mai bună prevenţie este să nu te apuci deloc de fumat. E mult mai greu să abandonezi fumatul, decât să începi. În afară de riscul cancerigen al fumatului sunt şi multe alte boli care ne pot afecta ca urmare a fumatului. Mai mult, pot apărea probleme respiratorii, estetice şi multe altele”, a spus doctorul Ráduly Enikő. Aceasta a mai precizat că susţine cu tot efortul său Legea Antifumat şi mai mult, a precizat că şi-ar dori ca aceasta să nu sufere modificări care ar putea să o facă prea maleabilă.

Potrivit coordonatorului voluntarilor Crucii Roşii, Opra Zsófia-Szende, în organizarea evenimentului care a implicat şi un schimb de mere contra ţigări, au fost implicaţi peste 10 voluntari. „Pentru anul viitor ne dorim să extindem activitatea. Acest tip de activitate a fost organizat de Crucea Roşie Română în mai multe oraşe din ţară, aşadar ideea nu este originală. Important este că oamenii au fost interesaţi. Până la ora 12 am primit 7 ţigări şi am oferit mere în schimbul acestora. Oamenii, în special cei în vârstă, sunt deschişi. Suntem foarte fericiţi că am organizat această acţiune. Am citit undeva o sugestie, ca o zi din fiecare săptămână să o numim Ziua contra fumatului. Ar fi foarte interesant. E important să conştientizăm ce probleme cauzează acest viciu. Problema este una reală, există, dar nu prea vorbim despre ea”, a spus Opra Szende.

„Alergăm spre sănătate”

În partea cealaltă a parcului a avut loc crosul organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, Direcţia de Sănătate Publică Covasna, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna, Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna şi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna. Potrivit organizatorilor, circa 200 de persoane, în special tineri, au luat parte la eveniment. După cursă, o parte din tinerii rămaşi la festivitatea de premiere s-au aşezat pe conturul unui desen care, în final, a reprezentat un plămân.

„Crosul sportiv a fost organizat ca o alternativă de petrecere a timpului liber, pentru că Agenţia Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Covasna doreşte să atragă comunitatea către astfel de modalităţi de petrecere a timpului liber, într-un mod sănătos, fără tutun”, ne-a declarat subcomisarul de Poliţie Alina Grigore.

„Ca în fiecare an încercăm să implicăm în primul rând comunitatea locală în activităţi cât mai interactive dedicate în special copiilor. Astfel, împreună cu partenerii noştri, ne-am gândit să organizăm crosul „Alergăm spre sănătate”, tocmai în ideea de a implica copiii în activităţi de petrecere a timpului liber prin alternative sănătoase. Agenţia Naţională Antidrog  încearcă să implice copiii în tot felul de activităţi interactive. Vrem să renunţăm la prezentările seci, restrictive care nu spun prea multe. Sperăm ca evenimentul să fi fost de bun augur şi copiii să se fi bucurat de această zi”, ne-a declarat şi coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Liliana Lazea.

O tânără participantă la cros ne-a spus că evenimentul a fost interesant. „Traseul a fost uşor şi scurt. Am alergat pentru sănătate. Cred că ziua asta fără tutun e cu folos”, ne-a spus tânăra.

Potrivit unui material informativ prezentat la cros, consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.