ACTUALITATE 17 mai 2021

Fără măști, dar cu căști: primul eveniment din județ în prima zi de relaxare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2457 vizualizări

„Atenție la motocicliști” nu a deschis doar sezonul moto, ci a fost, chiar dacă întâmplător, și primul eveniment public din județ organizat în ziua relaxării restricțiilor anti-pandemie 

Prima zi de relaxare a restricțiilor anti-pandemie, 15 mai a.c., a fost și ziua în care în județul Covasna, mai precis la Sfântu Gheorghe, a fost deschis oficial sezonul moto, cu un mesaj important pentru toți participanții la trafic: Atenție la motocicliști! Ediția a V-a a evenimentului cu același nume, care a revenit după un an de pauză din cauza pandemiei, a fost una a bucuriei revederii, a zâmbetelor fără mască, a binelui - pentru că a inclus și o acțiune caritabilă, a comunității, a pasiunii pentru motoare. Totul a început în parcarea fostului hotel Bodoc din centrul reședinței de județ și s-a încheiat într-o paradă pe străzile orașului. 

Era trecut de ora 10:30 când în oraș începeau să se audă motoarele ambalate, venind, ca într-un ritual fermecat, de pe străzile lăturalnice, rând pe rând, la punctul de întâlnire anunțat: parcarea fostului hotel Bodoc. 

Cum ajungeau acolo, motocicliștii, bărbați și femei deopotrivă, își parcau „bijuteriile” cu două roți în soarele blând de mai, își dădeau jos căștile de protecție și gecile de piele și își luau pe fețe cele mai calde zâmbete. Bucuria revederii era, fără îndoială, una reală. Plutea în aer nu doar mirosul de combustibil, ci și veselia temperată, cu glasuri care purtau discuții când în română, când în maghiară. Unii vorbeau despre noile achiziții, alții se bucurau de revedere. Am surprins și discuții serioase, legate chiar de esența acestui eveniment, așa cum a fost el gândit cu ani în urmă: respectul în trafic, atât față de motocicliști, cât și din partea acestora. 

Este un eveniment prin care vrem să atragem atenția conducătorilor auto că și noi, motocicliștii existăm în trafic, să ne respectăm unul pe altul. (...) Trebuie să fie o înțelegere între noi. Și noi îi respectăm pe șoferi, deși se știe că fiecare pădure are uscături, și ei să ne respecte pe noi. E un lucru știut că noi avem șanse mai mari să suferim accidente grave. Suntem mai expuși. (...) Pandemia asta ne-a învățat să fim mai aproape unii de alții, să vedem că la timpuri grele trebuie să ne adunăm forțele să mergem înainte cu optimism, nu cu egoism, nu cu certuri, deci să fim înțelegători unii cu alții”, ne-a declarat organizatorul principal al evenimentului, reprezentantul asociației Free Adventurer Bikers, Szánthó Zoltán. 

E de spus și că evenimentul a fost organizat așa încât să adune maximum 100 de participanți. Peste noapte însă autoritățile au oficializat începutul relaxării și astfel, întâmplarea a făcut ca această acțiune să fie prima din județul Covasna organizată în prima zi în care s-a putut circula pe stradă, în locuri neaglomerate, fără mască, și în care s-a dat startul organizării diverselor evenimente.  

Participarea motocicliștilor s-a făcut prin completarea în prealabil a unui formular de înscriere. Așa că, cei care veneau, intrau în parcare doar dacă erau înscriși pe lista organizatorilor. De aceea parcarea nu a fost plină la maximum ca în alți ani. Dar acest lucru nu a știrbit din farmecul activității.  

Curioșii care au vrut să intre să admire motocicletele îndeaproape, au putut să o facă. Au fost îndeosebi părinții și copii, fascinați de strălucitoarele „bestii de fier”, unele având preț cât al unui apartament. 

„Dacă îți place „motocicleala” ești otrăvit pentru toată viața”

Vizitatorii puteau chiar să stea de vorbă cu posesorii motocicletelor, așa cum am făcut-o și noi, descoperind astfel niște oameni îndrăgostiți. Îndrăgostiți de viață, de motoare puternice, de libertate. De pildă, așa i-am întâlnit pe Tóth Alpár și Kamilla din Sfântu Gheorghe. 

El ne-a spus că a descoperit această pasiune când, în schimbul unei mașini, a primit o motocicletă. „Am ținut-o în curte și la un moment dat am zis hai să încerc să văd cum e. Și de atunci în fiecare an mergem undeva, în fiecare vară”, ne-a spus Alpár, mărturisind și că înainte de pandemie au făcut și curse lungi, până în Muntenegru sau Croația, iar ture mai scurte, prin țară, fac o dată la două săptămâni cel puțin. Tot el ne-a dezvăluit și că motocicleta cu care au venit la paradă costă în jur de 10.000 de euro.  

Vizavi de tema evenimentului, covăsneanul ne-a spus că anual trăiește câte două, trei momente la limită. „Poate nu neapărat din cauza șoferilor, ci din cauza mărimii motocicletei, în sensul că se observă foarte greu de un șofer și poate să aibă viteză mare. Și eu sunt șofer și mi s-a întâmplat să nu observ o motocicletă”, ne-a explicat Tóth Alpár, precizând că „atenția” ar trebui să fie mereu activă, atât la șoferi, cât și la motocicliști. 

De lângă el, Tóth Kamilla, ne-a spus că motocicleta îi dă o libertate aparte. La auzul acestor cuvinte nu ne-a rămas decât să o invidiem puțin și să ne imaginăm traseele cu aer curat dintre munți și văi, cerul albastru, experiențe de viață care din mașină cu siguranță sunt cu totul altfel. 

La câteva... zeci de mii de euro distanță (adică la câteva motociclete mai încolo), l-am întâlnit și pe Pusztai Miklós, născut și crescut la Sfântu Gheorghe. Din vorbă în vorbă am aflat că motocicleta cu care a venit la eveniment, inscripționată cu sigla BMW, dar nu am reținut alte detalii tehnice, costă cam 20.000 de euro. Dar a meritat fiecare bănuț pentru că este ceea ce îl face fericit. Și-a descoperit această pasiune, pentru motoare, de la 17 ani, printr-un vecin de-ai săi, care avea o mobră. După un an și-a cumpărat și el propria mobră, pe care a condus-o mai mult pe malul Oltului. Acum sunt mai bine de 20 de ani de când conduce motociclete. A străbătut continentul în lung și în lat, din Sfântu Gheorghe, prin toată Europa.  

Dacă îți place „motocicleala” ești otrăvit pentru toată viața”, ne-a spus Pusztai Miklós. El ne-a mărturisit și că în toți acești ani a avut multe evenimente în trafic, inclusiv accidente. „M-a acroșat o mașină. Dar am supraviețuit. Sunt aici și mă bucur de viață. (...) Și eu conduc mașină. Dar cred că șoferii trebuie să știe că un motociclist este foarte vulnerabil, expus, că nu e acoperit, ca în mașină, ca într-o conservă, ca să zic așa”, ne-a mai precizat acesta. Motociclistul a subliniat și că mersul pe drum nu ar trebui să fie o competiție pentru nimeni și că e inutil ca un șofer să se supere pe un motociclist că l-a depășit în trafic. „Așa sunt motocicletele.  O să fac o paralelă: dacă mergi pe stradă, tu adult și alături ai un copil, nu te superi când copilul, care e mai mic și mai sprinten, aleargă înaintea ta, nu? Așa e și cu motocicletele”, spune zâmbitor Pusztai Miklós, care ne-a mai mărturisit și că cei mai experimentați motocicliști au foarte mult control de sine și sunt conștienți de faptul că ei conduc motocicleta și nu invers. 

Secretarul de stat motociclist

L-am întâlnit printre participanți și pe acum secretarul de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Makkai Péter, cunoscut motociclist, preot și umanist. Cei care îl cunosc știu că este acel gen de om în preajma căruia îți place să fii. Și lui îi place să fie printre oameni, asta e clar, pentru că nu e întâmplător că sâmbătă era la evenimentul motocicliștilor, la care ia parte în fiecare an. 

Acum, cu aceste noi reglementări, că putem veni afară fără mască și eu am simțit nevoia să mă întâlnesc cu prietenii vechi, cu colegii motocicliști. E o comunitate foarte strânsă. (...) Eu cred că toată lumea ar trebui să aibă atenție la motocicliști ca să vadă ce comunitate bună, de prietenie creează motociclistul. Suntem solidari. Așa trebuie să fie și în trafic. E foarte important să fim solidari pe drumurile publice”, ne-a spus Makkai Péter. 

L-am întrebat, mai în glumă, mai în serios, și cum se împacă viața de motociclist cu cea de secretar de stat și, râzând, Makkai Péter ne-a spus că deși e greu, punctul comun este că în ambele se regăsește esența solidarității. „Sunt pe servicii sociale în Ministerul Muncii și Protecției Sociale și solidaritatea este ceva foarte, foarte binevenit. E important să fim solidari cu cei în nevoie, cu cei vulnerabili”, a punctat acesta, punând din nou accentul pe componenta umanitară pe care a avut-o evenimentul de sâmbătă. 

Componenta umanitară: leagăn pentru copiii cu dizabilități din Sfântu Gheorghe 

Unul dintre cele mai importante aspecte ale evenimentului, pe lângă mesajul acestuia, „atenție la motocicliști”, a fost campania umanitară derulată concomitent. Motocicliștii au continuat demersul început încă de anul trecut: strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui leagăn pentru copiii cu dizabilități, care să fie amplasat într-un parc din Sfântu Gheorghe. 

S-au strâns fonduri și la eveniment, însă un astfel de leagăn costă 16.000 de lei. În acțiunile organizate până atunci au fost adunați 5.000 de lei. Nu știm încă și câți bani s-au strâns sâmbătă, dar știm sigur că acest demers continuă și pe mai departe. 

Cei care doresc să se alăture și să ajute la cumpărarea leagănului, pot dona în contul Asociației Free Adventurer Bikers, cu mențiunea „leagăn scaun rulant pentru Sfântu Gheorghe”. 

Cont: IBAN RO64 RNCB 0124 1586 5941 0001/ CUI: 39055710.

După ora 12:20, sâmbătă, ieșirea din parcarea fostului hotel Bodoc s-a transformat în linia de start pentru parada prin oraș, unul dintre cele mai așteptate momente ale acțiunii, unde s-au aliniat zecii de motocicliști. Traseul a fost diferit de anii trecuți, a fost mai lung și a cuprins mai multe zone din oraș, pe parcursul căruia au putut fi admirați de cei care au ieșit să se bucure de ziua călduroasă de sâmbătă. Stegulețele galbele pe care scria „Atenție la motocicliști” au fluturat în voie de pe fiecare motocicletă. 

Este de spus că acești motocicliști sunt aceiași care în fiecare an organizează, pentru copiii cu dizabilități de la Casa Irisz, evenimentul „Cea mai frumoasă zi", în care îi plimbă cu motocicletele prin diverse zone ale județului. Sunt, de asemenea, printre cei care, în fiecare decembrie se îmbracă în costumele de Moș Crăciun, își împodobesc motoarele și încărcați cu daruri ies pe străzile din Sfântu Gheorghe sau din Covasna și împart cadouri tuturor copiilor care le ies în cale. 

Și acum, când scriu despre evenimentul de sâmbătă îmi răsună în cap cântecul „Born To Be Wild” de la Steppenwolf, care a umplut atmosfera din centrul municipiului Sfântu Gheorghe: „Like a true nature child/ We were born/ Born to be wild”. „Ca adevărați copii ai naturii / Ne-am născut/ Născut să fim rebeli”. Ei, cei din comunitatea moto din jurul asociației Free Adventurer Bikers, sunt rebeli, dar, în egală măsură, și dedicați dorinței de a face, prin forțele proprii, societatea un loc mai bun, un loc pentru fiecare. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.