Făcută scrum de Bobotează
Patronul marelui producător de accesorii 4X4, Carry Boy România, cu sediul în Sfântu-Gheorghe, Torok Demeter, a rămas fără casa din Ozun – locuinţa permanentă de patru ani după ce aceasta a ars aproape în întregime într-un incendiu devastator care a avut loc acum două zile.
Torok nici n-a apucat să vadă dezastrul întrucât cu o zi înainte plecase împreună cu familia la schi în Austria, dar se bucură că măcar nimeni nu a fost rănit în incendiu. „Nu era nimeni acasă, ieri au fost cei de la Asigurări (casa era asigurată, n.r.), sau făcut verificările, specialiştii au ajuns la concluzia că din cauza coşului de la şemineu a pornit incendiul. Nu era foc în şemineu, dar a fost cu o zi înainte, îl folosim zilnic”, a spus Torok Demeter.
Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul“ (IGSU), pompierii au fost anunţaţi prin 112 despre incendiul de pe strada Gării din Ozun, iar la faţa locului s-au deplasat două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe care împreună cu pompierii voluntari din Ozun au reușit localizarea și lichidarea incendiului ce se manifesta la o casă din lemn, fără ca acesta să se extindă la gospodăriile din apropiere.
În urma incendiului au ars casa (parter și mansardă) construită din lemn cu acoperiș din lemn și învelitoare din carton bituminos în proporţie de 95%, pe o suprafaţă de cca. 120mp, dar şi mobilierul și bunurile aflate în interiorul casei. Potrivit ISU, intervenţia pompierilor a fost îngreunată de lipsa surselor de alimentare cu apă din apropiere, datorită lucrărilor la reţeaua de hidranţi a comunei, precum și de anunţarea cu întârziere a evenimentului, din cauza lipsei proprietarului.
Purtătorul de cuvânt al ISU, Raluca Dumuţ, a afirmat că incendiul a izbucnit de la un burlan de fum neprotejat faţă de materialele combustibile. Burlanul era ataşat de şemineul
de la care a pornit incendiul. Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a precizat că sistemul de apă potabilă al comunei nu a fost încă pornit, şi astfel au cărat apa de la staţia de apă.
„Hidranţi avem, dar nu sunt puşi în funcţiune, n-am terminat branşamentele, tot ce am făcut am făcut din banii noştri, nu am primit bani. Am făcut branşamentele pe străzile laterale, dar pe cea principală nu, nu aveam bani. Noi am făcut tot ce s-a putut pentru a stinge incendiul, s-au cărat 15 maşini cu apă şi voluntarii noştri au mai rămas la faţa locului şi după plecarea celor din Sfântu-Gheorghe şi au mai intervenit”, a spus primarul.
Lipsa banilor pentru branşamente la Ozun a fost una mai veche. Cele două investiţii derulate prin OG 7 şi HG 577, pentru apă şi canalizare, au fost finalizate încă din primăvara trecută, însă din cauza preţului mare solicitat pentru branşamente, au fost practic blocaţi şi abia la sfârşitul anului 2009 au putut demara lucrările de branşare, la un preţ mai redus, obţinut de autorităţile locale.
Ana Sidon
Foto: ISU Covasna