ACTUALITATE 11 aprilie 2022

Fabrica de Țigarete și-a deschis, în premieră, porțile

de Iulia Drăghici - Taraș | 2780 vizualizări

Primul eveniment de tipul „Ziua Porților Deschise” la fosta Fabrică de Țigarete din Sfântu Gheorghe a avut loc sâmbătă, 9 aprilie. Interesul cetățenilor de a lua parte la acest tip de activitate determină autoritățile să pregătească evenimente similare și în lunile viitoare. 

Programul de sâmbătă, care a inclus mai multe tururi ghidate, dar și un concert și alte activități, face parte din proiectul de evaluare a nevoilor comunității, lansat recent pe site-ul sepsitabak.ro, care are ca scop explorarea oportunităților viitoare pentru complexul care este monument istoric de patrimoniu.

Astăzi, fosta fabrică de țigarete din Sfântu Gheorghe, închisă în urmă cu mai bine de un deceniu, a fost readusă la viață. Am asistat la un moment emoționant, când foștii angajați s-au alăturat turului și au revăzut cele câteva utilaje care au rămas în fabrică. Cele trei etaje ale clădirii principale prezintă trecutul, prezentul și unele dintre posibilitățile viitoare ale fabricii, iar până pe 21 aprilie puteți vota pe www.sepsitabak.ro. Scopul nostru este de a salva clădirea și de a crea cel puțin la fel de multe locuri de muncă în noua sa destinație ca și numărul de locuri de muncă pierdute odată cu închiderea fabricii! 

Datorită interesului deosebit, vom organiza mai multe zile ale porților deschise în lunile următoare, astfel încât toată lumea să poată arunca o privire în interiorul uneia dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale noastre”, a transmis primarul Antal Árpád. 

Autoritățile au lansat invitația către cetățeni de a se înscrie pentru a participa la Ziua Porților Deschise în 29 martie, însă în doar două zile cele 200 de locuri au fost complet rezervate. Ba mai mult, și cele pentru luna mai au fost ocupate în același fel, motiv pentru care se pregătește un eveniment similar și pentru luna iunie. 

În viața municipiului Sfântu Gheorghe, acea fabrică este una foarte reprezentativă, pentru că a fost construită în urmă cu 120 de ani, pe vremea imperiului, este și o fabrică foarte frumoasă arhitectural și au fost momente când acolo lucrau peste o mie de oameni. Asta înseamnă peste o mie de familii. În timp asta înseamnă mai multe mii de familii. Vorbim de oameni care au lucrat acolo sau ai căror părinți au lucrat acolo, sau ai căror bunici au lucrat acolo sau vecini. Practic o treime din populația orașului prin cineva sau personal are o legătură cu fabrica. Plus, toată lumea în ultimii peste 10 ani a considerat că este încă o fabrică ce se va distruge, așa cum s-a întâmplat în general în România. Dar prin faptul că anul trecut municipalitatea a cumpărat-o, această fabrică reintră în circuitul civil, dacă pot să formulez așa, și înseamnă că oamenii simt că se va întâmpla ceva acolo și vor să fie parte. De fapt asta ne-am dorit și noi prin aceste acțiuni, ca locuitorii să simtă că sunt parte a acestui proces de readucere a acestei clădiri în viața comunității noastre”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul. 

Luna trecută, autoritățile anunțau că una dintre clădirile fostei Fabrici de Țigarete va fi transformată într-un „Muzeu al ororilor comunismului”. Există un buget de peste 11 milioane de euro, finanțare prin PNRR, pentru acest proiect. 

Tot atunci, când s-a făcut public proiectul Muzeului comunismului, primăria a lansat sondajul de opinie TabakForum şi site-ul sepsitabak.ro, prin care cer opinia cetățenilor cu privire la alte investiții pe care să le deruleze la fosta Fabrică de Țigarete. Metoda de chestionare este cu atât mai interesantă cu cât permite și un tur virtual al clădirilor.

Construirea fostei Fabrici de Țigarete în actuala locație din strada Kós Károly a început în anul 1901. Au fost perioade în care numărul angajaţilor de acolo a depăşit  o mie de persoane. Dar activitatea s-a oprit în decembrie 2010. În primăvara lui 2021, autoritățile din Sfântu Gheorghe au cumpărat ansamblul de imobile cu 4,9 milioane de euro, sumă achitată în patru rate.

Sursa foto: Facebook/ Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.