ACTUALITATE 28 iulie 2009

Expoziţie temporară cu oasele mastodontului

de Covasna Media | 641 vizualizări
Uriaşul se află în pivniţa Muzeului Depresiunii Baraoltului, unde se lucrează la conservare

Scheletul mastodontului descoperit la cariera de lignit Racoş Sud din zona Baraoltului va putea fi vizitat în pivniţa Muzeului Depresiunii Baraolt unde se află, în cadrul unei expoziţii cu caracter temporar care să conţină oase ale acestuia. Dorinţa conducerii Muzeului vine având în vedere curiozitatea oamenilor din zonă cu privire la acest schelet unic în ţară, iar în paralel s-ar desfăşura şi lucrările de conservare a oaselor.

Uriaşul se află în pivniţa Muzeului Depresiunii Baraoltului, unde se lucrează la conservare

Scheletul mastodontului descoperit la cariera de lignit Racoş Sud din zona Baraoltului va putea fi vizitat în pivniţa Muzeului Depresiunii Baraolt unde se află, în cadrul unei expoziţii cu caracter temporar care să conţină oase ale acestuia.

Dorinţa conducerii Muzeului vine având în vedere curiozitatea oamenilor din zonă cu privire la acest schelet unic în ţară, iar în paralel s-ar desfăşura şi lucrările de conservare a oaselor.

„Foarte mulţi oameni ne întreabă cum arată mastodontul, unde este, şi vrem să le arătăm, iar în paralel să şi lucrăm la conservarea lui”, a spus directorul Muzeului Depresiunii Baraoltului, Demeter Laszlo.

Scheletul uriaşului a fost transportat în totalitate din mina Racoş în pivniţa Muzeului, unde după ce va fi conservat şi reconstruit va fi expus într-o anexă a clădirii instituţiei, care urmează să fie construită. Până atunci, conducerea Muzeului are însă nevoie de fonduri în valoare de câteva sute de mii de lei pentru conservarea şi întărirea oaselor, pentru care intenţionează să întoc mească proiecte fie cu finanţare locală, naţională, fie europeană. Până acum aproximativ o treime din scheletul mastodontului a fost conservată şi se estimează că în aproximativ 5 ani va putea fi expus cum trebuie.

Anul acesta fondurile alocate pentru conservare nu au fost prea consistente, iar ceea ce s-a realizat a fost mai mult din resurse proprii.

Mastodontul era mascul

Primele conservări ale scheletului de la Racoş au fost realizate recent de specialişti din judeţul maghiar Veszprem, cu care Baraoltul are legături de înfrăţire. Potrivit directorului Muzeului Depresiunii Baraolt, mastodontul a fost vizitat şi de un specialist olandez de rang mondial, care a stabilit că scheletul aparţine unui mascul. Acest fapt înseamnă refa cerea imaginii acestui animal, întrucât până acum majoritatea mastodonţilor descoperiţi erau femele, iar cel din Covasna este mascul şi unic prin modul în care s-a păstrat, mai spune Demeter. Totodată, acest specialist olan dez va contura şi o imagine a masto dontului, pentru a putea fi arătată sub forma unui afiş vizi tatorilor care vor veni să vadă oasele la Muzeu.

Scheletul descoperit în judeţ aparţine unui mastodont care a trăit cu 3 milioane de ani în urmă, avea o înălţime de 3,5 metri şi după uzura dinţilor era un adult înaintat în vârstă, găsit în stare bună de conservare.

Potrivit raportului prof. univ. dr. Vlad Codrea, paleontolog specializat în studiul vertebratelor şi care a analizat fosila, mastodontul de la Racoş reprezintă o descoperire unică în ţară, prin păstrarea scheletului aproape în totalitate.

Ana Sidon

Teme articol: mastondont
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.