ACTUALITATE 18 mai 2017

Expoziția itinerantă „Zbor (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine) – Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei” ajunge la Miercurea Ciuc

de Covasna Media | 2146 vizualizări

În perioada mai-decembrie 2017, Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, jud. Harghita, găzduiește expoziția Zbor (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine) – Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei, aducând în fața publicului, pentru prima dată, imagini aeriene spectaculoase ale „cuiburilor de vulturi” construite în trecut de daci pe marginile înalte ale depresiunilor din estul Transilvaniei, modele digitale ale fortificațiilor, precum și reconstituiri grafice ale siturilor și peisajelor realizate de bine-cunoscutul artist Radu Oltean, pe baza documentației arheologice concepute de specialiști.

Vizitatorii vor avea totodată ocazia să vadă expuse numeroase piese arheologice din patrimoniul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, descoperite în ultimii ani, cu ocazia cercetărilor arheologice, în 3 importante situri din a doua epocă a fierului din Estul Transilvaniei: așezarea și cimitirul de la Olteni – Cariera de nisip, zona de cult de la Reci – Dobolika (2016) și centrul de putere fortificat de la Covasna – Cetatea Zânelor, jud. Covasna. Varietatea și complementaritatea funcționalității și organizării spațiale celor trei situri descriu complexitatea culturii materiale și spirituale specifice tracilor de nord din a doua epocă a fierului, atât din secolele V-III a. Chr., cât și din perioada secolelor I a. Chr. - II p. Chr.

Expoziția are la bază o serie de postere ce prezintă informații sintetice, într-un format grafic atractiv, despre principalele cetăți și centre de putere dacice din estul Transilvaniei, cum sunt Racoș Tipia Ormenișului (jud. Brașov), Jigodin (jud. Harghita) și Cernat (jud. Covasna), dar și despre faimoasele tezaure de piese de argint descoperite la Sâncrăieni și Surcea. În cadrul expoziției se va organiza și proiecția a 3 filme documentare ce vor detalia pe baza interviurilor cu arheologi și a materialelor multi-media tematica siturilor fortificate dacice. O hartă digitală interactivă a cetăților va putea fi accesată în timp de real de vizitatorii muzeului, oferind ocazia realizării unor adevărate călătorii virtuale în trecut.

Materialele expoziționale au fost realizate în cadrul proiectului cultural „ZBOR (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine). Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei” derulat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, în perioada iunie-noiembrie 2016, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” din Covasna, Asociaţia Cultural-Științifică ”Carpații Răsăriteni” din Sf. Gheorghe, Muzeul Național de Istorie a României din București, fiind co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Bucureşti.

Cercetările arheologice de la Covasna – Cetatea Zânelor, au fost finanțate de Ministerul Culturii, fiind coordonate de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Brăilei, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Muzeul Naţional de Istorie a României și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Echipa de cercetare arheologică sistematică este coordonată de dr. Viorica Crişan, dr. Valeriu Sîrbu și dr. Paul Pupeză.

Cercetările arheologice preventive de la Olteni – Cariera de nisip (2001-2005), au fost finanțate de S.C. Domarkt SRL, fiind coordonate de dr. Valerii Kavruk și dr. Dan Buzea.

Cercetările arheologice preventive de la Reci – Dobolika (2015), au fost finanțate de SC Holzindustrie Schweighofer SRL, fiind coordonate de dr. Valerii Kavruk.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 19 mai 2017, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior, strada Petőfi Sándor, nr. 23 din Miercurea-Ciuc, județul Harghita.

Pentru mai multe informaţii puteţi apela la numărul de telefon 0266/317726 sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

 

 

Teme articol: TURISM expozitie zbor
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.