ACTUALITATE 10 februarie 2015

Excursia „Interferenţe Multiculturale”, un tur de forță cu peste 2000 de km în 3 zile

de Mirela Cara Dragu | 625 vizualizări

Asociaţia de tineret „Ecou” a încheiat duminică una dintre cele mai interesante excursii multiculturale, la care au participat peste 40 de tineri din liceele de Artă, Mikes Kelemen şi Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Într-un ritm galopant, aceştia au vizitat pe rând oraşele Cluj-Napoca, Oradea şi Budapesta.

Prima destinaţie a fost Cluj-Napoca, unde grupul a mers la Muzeul Naţional de Artă. Tinerii excursionişti au avut prilejul de a admira aici lucrări ale unor importanţi pictori şi sculptori din ţară, printre care Grigorescu, Aman, Luchian, Tonitza, Pallady, Iser şi Vida Géza. Ulterior, au beneficiat de o scurtă prezentare a programului „Cluj, Capitala Europeană de Tineret”, susţinută de doi tineri originari din Sfântu Gheorghe, care fac parte din asociaţia care se ocupă de implementarea proiectului, respectiv Daniel şi Cătălina Cruceriu. A urmat apoi o excursie pe jos prin centrul oraşului, care s-a încheiat în piaţa centrală, cu o vizită în Biserica Catolică. „Aici, din fericire pentru noi, am avut un minirecital în exclusivitate al directorului de la Liceul de Artă Löfi, care a cântat la celebra şi foarte, foarte impresionanta orgă din biserică”, a mărturisit Mădălin Guruianu, reprezentantul Asociaţiei Ecou, în conferinţa de presă organizată la întoarcere.

Următorul oraş în care au poposit tinerii de la Ecou a fost Oradea. Aici au avut parte de o memorabilă surpriză culturală: spectacolul „A douăsprezecea noapte” al Teatrului „Regina Maria”. Surpriza a fost Ioana Gajdó, actriţă din Sfântu Gheorghe, care după cum s-a exprimat Guruianu face un Malvolio care vorbeşte şi în română, şi în maghiară”. Seara, actriţa le-a prezentat tinerilor oraşul, oferindu-le amănunte dintre cele mai interesante.

Grupul a ajuns si la statuia din Veszprém a handbalistului român Marian Cozma

Sâmbătă, grupul a ajuns în capitala Ungariei. Aici, tinerii au vizitat Galeria Naţională de Artă, unde sunt expuse lucrări aparţinând atât unor pictori, cât şi unor sculptori maghiari de renume. La etaj există şi o expoziţie cu pictori din zona central-europeană. Jos aveau o expoziţie specială cu pictorul maghiar Rippl-Rónai şi sculptorul francez Aristide Maillo”, a povestit Mădălin Guruianu. A urmat apoi un timp liber pe care participanţii l-au petrecut după bunul plac în Budapesta, vizitând în principal centrul oraşului, cetatea, zona cu Parlamentul şi alte obiective similare. „Unii dintre noi am ajuns şi la expoziţia cu Rembrandt şi pictorii olandezi. Oricum, au fost diverse experienţele şi foarte faine pentru elevii participanţi”, a subliniat Guruianu.

În dimineaţa zilei de duminică, grupul a ajuns la statuia din Veszprém a handbalistului român Marian Cozma, unde a comemorat dispariţia tragică a acestuia. „Este o statuie într-adevăr impresionantă. Este clar că este un personaj foarte iubit de către maghiari, dar şi de către români. A fost unul dintre componenţii de bază ai echipei naţionale şi ai echipei de club Veszprem, una dintre forţele handbalului masculin, a explicat reprezentantul Ecou.

Entuziasmul participanţilor i-a convins pe organizatori să continue acest gen de acţiuni multiculturale. Astfel, în vacanţa de Paşti, şi-au propus să ajungă în zona Cracovia din Polonia, unde sunt convinşi că vor avea parte de unele dintre cele mai interesante locuri şi experienţe.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.