Scandal la Spitalul din Vâlcele
Un fost angajat, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă, contestă decizia și acuză conducerea unităţii de numeroase nereguli
Un fost angajat al Centrului Naţional de Patologie Musculară „dr. Radu Horia“ de la Vâlcele, Gabriel Ciucășel, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna un denunţ penal împotriva conducerii unităţii, respectiv directorului financiar-contabil cu atribuţii de manager, Claudia Vigheci, în care o acuză pe aceasta de mai multe nereguli și unde vorbește despre o stare conflictuală și de stres printre angajaţi sau chiar pacienţi.
„În Spitalul ăsta eu fac legile”
Gabriel Ciucășel afirmă că a fost angajat al Centrului până nu demult, în calitate de gestionar, dar că ar fi fost împiedicat să-și desfășoare activitatea în mod corespunzător în momentul în care a început să sesizeze unele nereguli, iar în cele din urmă i s-a desfăcut contractul de muncă. El spune că în primele sesizări i s-au făcut reproșuri la adresa activității sale, iar în cele din urmă pentru că a jignit-o pe directoare. Ciucășel spune însă că afirmațiile sale au fost ca răspuns într-o dispută verbală între cei doi.
„Când a fost numită manager a început să se poarte ca la ea acasă, ca într-o dictatură, orice îi spuneam sau îi atrăgeam atenția spunea «în Spitalul ăsta eu fac legile». A avut o perioadă când venea la serviciu, se dădea jos din mașină la 9.30 și începea să urle la angajați, să ne facă proști, tâmpiți, pe doctori schizofrenici, și dacă i-a fost atrasă atenția că greșește unele lucruri, vedeți cu ce m-am ales. Mi-a dat patru comisii de disciplină în mai puțin de o lună, iar la final mia desfăcut contractul de muncă, pentru că am avut curajul să fac sesizare la Poliția Economică cu unele nereguli”, a declarat Ciucășel.
În denunțul lui, reclamantul spune că deși era magazionier, nu ar mai fi avut voie să dețină gestiunea privind magaziile cu detergenți, dezinfectanți și alte materiale electrice, sanitare, construcții, acestea aflându-se sub cheie, de asemenea afirmă că i s-ar fi interzis să vadă vreo factură, notă de recepție sau bon de consum privind aceste gestiuni, acte care se întocmesc la intrarea sau ieșirea din gestiune.
„ (...) O parte dintre materiale (detergenți, dezinfectanți și uz menaj) sunt achiziționate din supermarket-uri de către d-na director economic și băgate într-unul dintre birourile acesteia fără știința comisiei de recepție, iar notele de recepție se întocmesc ulterior după considerentele dânsei.
De asemenea, materialele de construcție sunt cumpărate direct, procedându-se asemănător, fără a fi luate în evidență de către comisia de recepție a mărfii (…) aprovizionarea cu zarzavaturi se face de la piață. Acestea sunt veștejite și uneori chiar stricate, sub sloganul ”bolnavii aici nu sunt la hotel, să mănânce ce li se dă”. Meniurile bolnavilor în mod normal se întocmesc în comun acord, după diagnosticul fiecărui bolnav, dar la Vâlcele nu există reguli în acest scop (…) Tuturor angajaților le este frică să vorbească pentru că sunt amenințați cu disponibilizarea sau închiderea spitalului”, mai scrie în denunț.
Ciucășel a amintit că în perioada 2-12 aprilie 2010 a fost în concediu, iar în următoarea săptămână spune că i s-ar fi refuzat redarea magaziilor și în gestiunea alimentelor a fost cauzat un prejudiciu de peste 1.300 de lei, prin crearea de plusuri și minusuri, astfel că i s-ar fi cerut modificarea unor solduri în fișele de alimente.
Nerespectarea legii donaţiilor și sponsorizărilor
În altă ordine de idei, Ciucășel a declarat în același denunț că o altă problemă de la Spitalul din Vâlcele ar fi nerespectarea legii donațiilor și sponsorizărilor, sau unele licitații publice pentru bunuri din spital, câștigate de familie sau apropiați.
Potrivit aceleiași surse, la unitate au fost donate de-a lungul timpului alimente pentru bolnavi, de către persoane fizice, dar nu ar fi fost întocmite documente în acest sens.
„Unitatea a primit sponsorizări multiple, în scopul îmbunătățirii condițiilor de tratament pentru bolnavi, bunuri care şi-au schimbat destinația după opțiunea managerului. Astfel, în sălile de mese se aflau mese din PVC primite ca donații și destinate bolnavilor în scopul de a desfășura diverse activități în timpul liber (după-amiaza), iar dna manager a ordonat ca aceste mese să fie luate și băgate în magazine, cu mențiunea că ”o masă ovală îmi trebuie mie acasă”, scrie în plângere.
Ameninţat cu concedierea
Tot el spune că deși era magazionier i se cerea să zugrăvească, să pună parchet sau să repare acoperișul, să repare instalații electrice sau să schimbe neoane.
„În data de 28.12.2009 am fost chemat în biroul de contabilitate și, sub amenințare și presiuni, mi-a spus că “dacă până la sfârșitul anului, respectiv 28, 29, 30 si 31 decembrie nu termini de zugrăvit toate saloanele secției II (13 saloane), te dau afară din serviciu și poți să te duci unde vrei, că atât timp cât eu am scaunul ăsta sub fund și cât timp am pe cine am unde trebuie nu are nimeni ce să-mi facă”. I-am spus că doi oameni nu putem termina 13 saloane în 4 zile, aici trebuind făcute reparații (glafurile geamurilor, crăpăturile și găurile din pereți, zugrăveli și vopsit).
Răspunsul ei a fost ”nu mă interesează, stai zi și noapte și le termini până în 31, altfel te dau afară“. Împreună cu muncitorul necalificat de la deservire am lucrat de la 7,00 la 19,00 (deci fiind obligat a face ore suplimentare fără pontarea lor aferentă), astfel încât în 31 decembrie la ora 18,00 am terminat de zugrăvit cele 13 saloane. De menționat că în aceste zile eram pontați în cele 3 zile de concediu fără plată conform legii. În primele zile ale lunii ianuarie am fost din nou chemat la birou și sub aceleași amenințări mi s-a impus din nou să zugrăvesc saloanele secției I și să schimb toate lămpile de neon din saloane”, susține Ciucășel în plângerea către Parchet.
Fostul angajat a mai declarat că la Spital ar mai fi fost aduse unele bonuri cadouri, în perioada Crăciunului, dar ele nu ar fi ajuns la angajați.
Control împăciuitor
Un prim control al Poliției Economice, care a avut loc recent, nu a concluzionat că ar fi avut loc vreo neregulă legată de aspectele prezentate mai sus, și le-a sugerat părților să se împace, însă în urma denunțului la Parchet un nou control, mai amănunțit, a fost demarat zilele trecute și se află în plină desfășurare.
Liderul de sindicat Tesa, Sorin Văcăruș, din care face parte Ciucășel, afirmă că și soția lui, Sorina Ciucășel, angajată pe post de șef birou contabil are acum probleme, astfel că i-a fost desființat postul, i s-a parolat calculatorul și a fost trimisă să reorganizeze arhiva, cu atenționarea că "dacă până vineri nu-ți depui demisia, praf te fac", arată sursa citată.
Asociaţie familială
Un alt aspect semnalat este legătura dintre directorul financiar economic al Spitalului, Claudia Vigheci, și directorul coordonator adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ștefan Mereuță, a cărui fiică vitregă este. Mereuță a făcut parte și din comisia de examinare a Claudiei Vigheci, la momentul organizării concursului pentru postul de la Vâlcele.
De asemenea, Gheorghe Mereuță, fiul aceluiași directorul adjunct al DSP, este angajat al Spitalului de Vâlcele, pe post de referent. Contactată pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc, Claudia Vigheci a refuzat acest lucru, afirmând că subiectul nu ar fi de competența presei, ci organele de control vor stabili dacă există sau nu anumite nereguli.
În urma unui articol scris în luna iunie referitor la Spitalul din Vâlcele, pe site-ul www.covasnamedia.ro au fost postate peste o sută de comentarii în care fie este acuzată conducerea unității de diferite aspecte, fie se vorbeşte despre perioade în care Spitalul era condus de „clanul Vidrea alias Ciucășel”, sau despre momente în care angajările ar fi fost plătite, sugerându-se ideea unor lupte interne.
Panică între pacienţi
În ceea ce privește pacienții, ei simt unele schimbări față de anii trecuți.
„Părerea mea este că situația este ceva mai dezastruoasă față de anii trecuți. Anul trecut și acum doi ani tratamentele se făceau cu mai multă seriozitate, de către cei în drept, parafină, masaj, fizioterapie, și altele, acum se fac o zi și o zi. Eu nu înțeleg, că e tot același personal, ca să fac 15 ședințe trebuie să stau 6 săptămâni, ori pe cheltuiala cui? După părerea mea se încarcă spitalul cu niște cheltuieli pe pacient uriașe. Am văzut și tare multe neînțelegeri între personal, și faptul că vin pe aici ofițeri de poliție deja se creează o panică și între pacienți, și starea asta conflictuală nu va duce la nimic bun. Eu văd niște lucruri care nu îmi plac, începând de la internări, internările se fac pe mustață...”, ne-a declarat unul dintre pacienții internați la Spitalul din Vâlcele. Întrebat despre calitatea mâncării, el s-a declarat mulțumit.
Sursa foto: Observatorul de Covasna