ACTUALITATE 29 martie 2010

EXCLUSIV Notar urmărit penal

de Covasna Media | 2037 vizualizări
Notarul Daniela Stamate este urmărită penal sub suspiciunea de asociere în vederea comiterii unor infracţiuni, complicitate la înșelăciune sau fals intelectual 30mar2010-notarDupă condamnarea de doi ani cu suspendare pentru fals intelectual primită de notarul Szen Maria la sfârșitul anului trecut, acum un alt notar public care își desfășoară activitatea în Sfântu-Gheorghe face obiectul unei cercetări penale. Notarul Roxana Daniela Stamate (32 de ani), din Brașov, este urmărită penal de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, sub suspiciunea de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, în cazul unor vânzări-cumpărări de locuințe care au avut loc anul trecut pe raza municipiului, și în spatele cărora ar sta o bandă de cămătari care a acționat în orașul nostru.

Notarul Daniela Stamate este urmărită penal sub suspiciunea de asociere în vederea comiterii unor infracţiuni, complicitate la înșelăciune sau fals intelectual

30mar2010-notarDupă condamnarea de doi ani cu suspendare pentru fals intelectual primită de notarul Szen Maria la sfârșitul anului trecut, acum un alt notar public care își desfășoară activitatea în Sfântu-Gheorghe face obiectul unei cercetări penale.

Notarul Roxana Daniela Stamate (32 de ani), din Brașov, este urmărită penal de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, sub suspiciunea de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la înșelăciune și fals intelectual, în cazul unor vânzări-cumpărări de locuințe care au avut loc anul trecut pe raza municipiului, și în spatele cărora ar sta o bandă de cămătari care a acționat în orașul nostru.

Potrivit unor surse, sesizările privind astfel de vânzări-cumpărări sunt numeroase, iar ceea ce aveau în comun persoanele vizate de acest grup era faptul că sunt singure, unele cu probleme de sănătate, sau chiar cu alcoolul, și singurii pe care ar fi putut conta erau eventual vecinii. Nici notarul la care se apela se pare că nu era mereu același.

Un caz în care un bărbat și-a pierdut - cel puțin în acte - casa și terenul situate în Sfântu-Gheorghe, s-a petrecut la sfârșitul anului trecut.

Apropiați ai lui care au dorit să rămână anonomi spun că bărbatul a aflat întâmplător că nu mai este proprietar, după ce s-a dus să scoată un extras de carte funciară. El a aflat atunci că nu el este proprietar, ci alte persoane, cărora le-ar fi vândut totul la un preț mult sub valoarea pieței.

Actele au fost încheiate în cabinetul notarului cercetat, unde bărbatul susține că nu ar fi fost și nici nu ar fi semnat actele respective prin care își ceda locuința în favoarea a doi cumpărători. Alte persoane spun că omul ar fi primit la el în casă o persoană fără adăpost, care ulterior i-ar fi furat actele.

Neștiind pe cine să dea vina, el a înaintat o plângere penală, iar  în urma verificărilor s-a făcut legătura și cu alte plângeri similare.

Procesul este pe rol, iar conform unor surse, aceasta ar fi una dintre situațiile în care este vizibil că semnătura proprietarului ar fi fost falsificată.

Notarul spune că nu avea cunoștinţă despre înșelăciuni

Notarul cercetat, Daniela Stamate, spune că nici nu i-a trecut prin cap că persoanele care se prezentau la biroul notarial ar fi avut intenții ascunse sau că proprietarii nu ar fi fost cine pretindeau că sunt.

Ea a precizat că a fost extrem de surprinsă să audă că ar fi vorba despre un grup de cămătari și de persoane evacuate din case.

„Persoanele veneau, se tranzacționa, nimeni nu s-a întors înapoi. În momentul în care în fața notarului vine cineva cu acte de proprietate, certificat fiscal, buletin, n-ai nici cea mai mică umbră de îndoială că cel care se prezintă în birou nu este proprietar, cumpărătorul și vânzătorul se cunosc în afara biroului notarial”, a explicat Daniela Stamate.

Aceasta a afirmat că persoanele bănuite a fi membre ale acestei bande de cămătari au frecventat biroul notarial o perioadă limitată, cam 5-6 luni, anul trecut, după care au dispărut brusc. Ea spune că și ei, ca și ceilalți clienți, erau primiți de angajatele biroului, solicitanții se purtau mereu foarte frumos și nu au dat niciodată nimic de bănuit, nu au solicitat semnarea de acte în afara timpului de lucru și veneau mereu cu proprietarii și cumpărătorii imobilului respectiv.

„Aveau un comportament foarte amabil, spuneau că îi ajută pe respectivii, erau foarte credibili, eu nu puteam să îmi dau seama unde e înșelăciunea, ca și notar. Scriau cu mâna lor că au primit un exemplar. Cumpărătorul e identificat la vânzare, e puțin probabil să semene sută la sută cu cel din buletin, dar în fața notarului când vii cu niște acte de proprietate, te dai vânzător sau declari că ești proprietarul, nu m-am gândit că cineva poate să vină în fața unui notar, să mintă că este proprietarul unui imobil, cu actele în mână, cu certificat fiscal (...) Veneau cu persoane foarte hotărâte. Cel care vindea nu era genul care zicea că mai vin și mâine după ce mă gândesc, din contră, veneau 2-3 zile la rând, împreună, se înțelegeau foarte bine”, a mai spus Stamate, cu mențiunea că nu crede că cei care veneau în birou erau altcineva decât pretindeau.

Ea s-a mai întrebat de ce niciuna dintre persoanele care spun că au fost păcălite nu s-a întors să reclame nimic la ea la birou.

„Notarul nu își mută biroul, nu am birou ambulant, nu poți să riști atât să semnezi un act cu o persoană necapabilă”, mai spune ea.

Legat de acest subiect, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, comisarul șef Corneliu Câmpeanu, ne-a declarat că la acest moment își rezervă dreptul de a nu furniza niciun fel de informaţii. „La acest moment îmi rezerv dreptul de a nu furniza niciun fel de relații, dar toate la timpul lor și sper ca acest timp să fie scurt, iar presa covăsneană va avea exclusivitate”, a afirmat șeful IJP Covasna.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
''unu care gandeste'', 29 iulie 2010
pt.Cititor ! Ai dreptate ! Sant din pacate ''uscaturi si spagari '' ,atat in politie cat si in celelalte institutii cum ar fi Parchet,judecatorie etc.Dar nu toti sant asa din fericire !
Cititor, 28 iulie 2010
pt. 'unu care gandeste'': Orice infractiune trebuie sa fie probata ”BETON”. Ar fi bine ca unii angajati de la IPJ sa respecte legislatia in vigoare. Dar, principiul nevinovatiei nu are nici o citeste integral
''unu care gandeste'', 27 iulie 2010
Pai ganditiva un pic ! Daca politia era mana in mana cu astia atunci cine ii mai prindea !Nu politia i-a ars ? Orice infractiune trebuie sa fie probata ''BETON'',altfel ''pa si pu ''baietii rai, plus citeste integral
cunoscatorul, 18 iunie 2010
care 20 ca sunt peste 50.
vero, 25 mai 2010
Hai ma nene sa fim realisti,daca era un caz ,doua ziceam ca "notarul* nu stia nimic da 20???? sa fim seriosi
titi, 30 martie 2010
Politia e mana-n mana si cu valutistii
benidorm, 30 martie 2010
las-o moarta nea Campeanu!!! intrebare:-Se poate ridica vre-o grupare interlopa(infractionala)fara acordul tacit al politiei??
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.