ACTUALITATE 15 martie 2017

Eveniment inedit în zona Buzaielor: acţiunea caritabilă „Dansul steluţelor de mare”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4189 vizualizări

Poveştile de viaţă a 25 de copii cu situaţii financiare precare au ajuns la oameni care au decis să le devină „sponsori”

În premieră, în zona Buzaielor se organizează o acţiune caritabilă inedită, numită „Dansul steluţelor de mare”, de pe urma căreia vor beneficia circa 25 de copii şi familiile lor. Proiectul s-a născut la iniţiativa profesoarei de Cultură Civică din zona Buzaielor, Maria Murea. În organizarea evenimentelor s-au alăturat şi voluntarii Grupului de Iniţiativă „Be Free” din Întorsura Buzăului. Punctul culminant al activităţilor va avea loc în 21 aprilie la Căminul Cultural din Sita Buzăului.

Ce este special la acest proiect este că funcţionează după un sistem aparte: povestea de viaţă a fiecărui copil care are nevoie de ajutor a fost redactată de profesoara Maria Murea şi trimisă către persoane cu o situaţie financiară mai bună. Acestea din urmă au citit respectivele poveşti şi au ales să devină „sponsori” şi să sprijine copilul care are nevoie de ajutor, în funcţie de necesităţile sale. În câteva zile coordonatorii campaniei au reuşit să găsească „sponsori” pentru fiecare din cele 25 de familii.

„Eu sunt profesoară de Cultură Civică la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Russu” din Sita Buzăului şi la Şcoala Gimnazială din Barcani. De curând, am hotărât să îmi deschid un Cabinet Individual de Psihologie, deoarece aceasta este specializarea mea şi m-am gândit că în acest fel aş putea ajuta mai mult copiii din cele cinci şcoli la care merg. Această meserie e frumoasă, dar în acelaşi timp e şi grea, fapt pentru care uneori mă plângeam. Apoi am zis că trebuie să schimb ceva în atitudinea mea şi să extrag un lucru pozitiv din toată experienţa aceasta. Aşa mi-a venit ideea să organizez o acţiune caritabilă pentru copiii din cele cinci şcoli la care merg eu. Copiii implicaţi în această acţiune sunt diferiţi, dar elementul comun este că au o situaţie materială precară. În rest, vârstele sunt diferite: de la grădiniţă, până la clasa a VIII-a. Avem atât copii sănătoşi, cât şi cu diferite probleme de sănătate, copii care învaţă bine şi foarte bine, dar şi copii slabi la învăţătură, copii cu ambii părinţi lângă ei sau copii cu părinţi cu probleme de sănătate, sau care i-au abandonat ori care au decedat. Am încercat să realizez câte o poveste pentru fiecare copil sau familie aleasă de mine. Apoi am trecut la pasul următor, acela de a căuta sponsori. Fiecare sponsor a primit povestea unui copil şi în funcţie de aceasta, va hotărî ce îi va dărui respectivului copil sau respectivei familii. Nevoile şi dorinţele copiilor sunt diferite. În timp ce unii au nevoie de alimente, detergent, îmbrăcăminte, alţii îşi doresc să meargă la stomatolog sau la logoped, deoarece părinţii nu îşi permit să plătească aceste servicii”, explică iniţiatoarea proiectului, profesoara Maria Murea.

Luna viitoare, în 21 aprilie, la Căminul Cultural din Sita Buzăului va avea loc un spectacol-eveniment, al cărui scop principal este de a pune în legătură directă beneficiarii cu sponsorii, într-un cadru relaxat, de sărbătoare.

„Îmi doresc ca prin această acţiune să dăruim copiilor atât bunuri materiale, dar, mai mult decât atât, să încercăm să îi facem fericiţi, să se simtă speciali timp de două ore, cât va dura spectacolul. Astfel, copiii vor desfăşura activităţi distractive cu voluntarii de la grupul de tineri „Be Free”, în timp ce adulţii se vor bucura de un mini-spectacol oferit de elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Nicolae Russu” din Sita Buzăului. De asemenea, copiii vor dansa alături de sponsori şi vor servi din bunătăţile puse la dispoziţie de aceştia”, a mai spus Maria Murea.

Deşi este o premieră, evenimentul a fost primit cu încântare de multe persoane, unele devenind chiar voluntari în organizare, cât şi sponsori.

„Fiind prietenă bună cu Maria, iniţiatoarea proiectului, am decis să mă alătur în organizarea acestui eveniment. Mă bucur să mă implic atât în organizare, dar şi ca sponsor pentru o familie şi, mai ales, mă bucur să văd că şi în zona noastră se desfăşoară astfel de activităţi. Împreună cu voluntarii grupului de iniţiativă „BeFree” vom oferi activităţi interactive tinerilor participanţi la evenimentul din 21 aprilie şi sperăm din suflet să se simtă bine alături de noi. Cu siguranţă fiecare dintre noi are ceva de învăţat de pe urma acestei acţiuni umanitare”, ne-a declarat Ana Maria Florea, membru în Asociaţia „Be Free”.

„Dansul steluţelor de mare”, inspirat din povestea cu acelaşi nume

Ideea evenimentului este inspirată din povestea cu acelaşi nume, „Dansul steluţelor de mare”, scrisă de preotul şi scriitorul italian Bruno Ferrero, ne-a mai dezvăluit iniţiatoarea proiectului.

„Era odată ca niciodată un om înţelept care obişnuia să meargă la ocean pentru a-şi găsi inspiraţia în scrierile sale. Înainte de a-şi începe munca, îi plăcea să se plimbe pe plajă. Într-o bună zi, se plimba de-a lungul ţărmului şi pe când admira peisajul vede în depărtare un alt om mişcându-se ca şi cum ar fi dansat. Gândul că cineva dansează pe plajă l-a făcut să zâmbească aşa că a început să meargă mai repede pentru a-l ajunge din urmă.

Pe când s-a apropiat, a văzut că cel care părea că dansează era de fapt un băieţel. Băieţelul nu dansa, ci culegea ceva de pe jos cu mare delicateţe, aruncându-l apoi în ocean. Pe jos, zăceau peste tot stele de mare. Fusese o mare furtună, iar valurile aruncaseră pe ţărm mii de stele de mare. Băiatul ajungea la fiecare stea de mare de pe ţărm, o culegea şi o arunca înapoi în ocean. Omul îl privea amuzat şi contrariat.

– Copile, de ce arunci stelele de mare în ocean?

– Soarele este sus pe cer, fluxul nu va mai fi în curând şi dacă nu le arunc înapoi vor muri.

– Dar, copile, uită-te la această plajă! Sunt kilometri de plajă şi stele de mare peste tot. Ceea ce faci tu nu schimbă situaţia, nu face cu nimic diferenţa.

Băiatul a părut descumpănit şi pentru câteva secunde nu a spus nimic. Apoi s-a aplecat iarăşi şi a cules de pe jos o altă stea de mare, azvârlind-o înapoi în ocean cât de departe a putut. Apoi s-a uitat la omul care îl privea şi i-a spus:

– Ei bine, pentru aceasta a făcut diferenţa.

Auzind răspunsul copilului, omul stă şi cugetă pentru o clipă. Apoi se aplecă şi începu să adune şi el steluţe de mare, să le arunce în apă, dându-le viaţă. Văzând acest lucru, o altă fetiţă care se plimba pe acolo cu bunicul ei o zbughi spre plajă şi începu să facă acelaşi lucru. Pe rând, fiecare steluţă era dusă în mare, înapoi, în mediul ei de viaţă. A mai apărut apoi un alt copil, apoi un adult şi încă unul, până când s-au mobilizat toţi oamenii să salveze steluţele de mare.”

„Sponsorii”, modele de viaţă pentru cei 25 de copii

Prin exemplul său, în care îşi dedică timp şi resurse pentru organizarea evenimentului „Dansul steluţelor de mare”, profesoara de Cultură Civică le demonstrează tuturor elevilor cu care intră în contact că fiecare gest de compasiune contează şi chiar poate să facă diferenţa. Acelaşi mesaj l-a transmis şi celor 25 de „sponsori” implicaţi în activitate, aşteptând de la aceştia să devină modele de viaţă pentru copiii cărora le oferă ajutor necondiţionat.

„Eu aş dori ca după acest eveniment, între sponsori şi copii să se înfiripe o relaţie durabilă, de simpatie, afecţiune de ce nu, iar în viitor, sponsorii să ţină cont de aceşti copii şi să îi viziteze din când în când, ajutându-i nu neapărat cu bunuri materiale, ci şi cu un sfat, o încurajare, un model de viaţă sănătos pe care mulţi dintre aceşti copii nu au avut de unde să îl preia”, a subliniat profesoara Maria Murea.

Totodată, potrivit organizatorilor, dacă printre cititorii noştri sunt persoane dispuse să devină „sponsori” pentru copiii săraci din zona Buzaielor, pot să contacteze iniţiatorii acţiunii la adresa de e-mail ana_florea58@yahoo.com sau la numărul de telefon 0744 870 934.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.