ACTUALITATE 22 iunie 2009

Evazionişti în timp de criză

de Covasna Media | 262 vizualizări
Milioane de lei pagubă şi credite cu acte false. Acestea sunt anchetate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Covasna.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna (IJP) a făcut publice mai multe cazuri de evaziune fiscală descoperite în judeţ, care au dus la prejudicii de zeci de mii sau chiar milioane de lei, şi a prezentat un caz de fals şi înşelăciune la obţinerea unor credite în valoare de 100.000 de lei de la o bancă din Covasna. Potrivit IJP Covasna, doi bărbaţi din localitatea braşoveană Hărman sunt cercetaţi de către

Milioane de lei pagubă şi credite cu acte false. Acestea sunt anchetate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Covasna.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna (IJP) a făcut publice mai multe cazuri de evaziune fiscală descoperite în judeţ, care au dus la prejudicii de zeci de mii sau chiar milioane de lei, şi a prezentat un caz de fals şi înşelăciune la obţinerea unor credite în valoare de 100.000 de lei de la o bancă din Covasna.

Potrivit IJP Covasna, doi bărbaţi din localitatea braşoveană Hărman sunt cercetaţi de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Covasna pentru evaziune fiscală după ce au cumpărat în nume propriu mai multe suprafeţe de teren de la aproximativ 70 de persoane din judeţ, pe care ulterior le-au revândut sustrăgându-se de la plata taxei pe valoare adăugată (TVA).

Cei doi – D. Doru şi D. Silviu - erau asociaţi în cadrul unei firme de intermedieri imobiliare, iar în urma sesizării poliţiştilor Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov a stabilit că cei doi au prejudiciat bugetul de stat cu peste 1.500.000 de lei, la care se adaugă penalităţi de circa 300.000 de lei. În acest caz, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Covasna continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Evaziune din... deşeuri

Un alt caz de evaziune fiscală a fost descoperit la o covăsneancă care se ocupa de colectarea deşeurilor metalice, în baza unei autorizaţii de persoană fizică autorizată.

Poliţiştii au constatat că V. Hajnalka, din localitatea Micfalău, nu a înregistrat în evidenţele contabile mai multe operaţiuni de achiziţionare şi valorificare de fier vechi. Astfel, aceasta a prejudiciat bugetul de stat cu 21.800 de lei, paguba fiind recuperată integral.

Potrivit aceleiaşi surse, un alt bărbat din Sfântu-Gheorghe, asociat şi administrator al unei societăţi înregistrate în Baraolt, nu a evidenţiat în contabilitate lucrări de construcţii în valoare de aproape 427.000 de lei, sustrăgându-se de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului. În acest fel, O. Ernest nu a achitat la buget suma de 119.689 de lei. Ulterior, şi acest prejudiciu a fost recuperat.

Tot la Serviciul de Investigare a Fraudelor Covasna se află în lucru un dosar în care administratorul unei societăţi din municipiul Sfân tu-Gheorghe este cercetat pentru înşelăciune, fals şi uz de fals.

„T. Andras Levente a întocmit în fals state de plată şi patru adeverinţe de salariu, pe baza cărora au fost solicitate şi obţinute credite, în mod ilegal, de la o unitate bancară din judeţul Covasna, în valoare de peste 100.000 de lei”, arată IJP.

De asemenea, în Sfântu-Gheorghe, în urma unui control efectuat joi la punctul de lucru al unei societăţi înmatriculate în Focşani, judeţul Vrancea, care se ocupă de comercializarea băuturilor alcoolice, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Covasna au constatat că nu toate veniturile sunt înregistrate în contabilitate. Ei au identificat aici o evidenţă extracontabilă. Pentru a se stabili cu exactitate prejudiciul cauzat bugetului de stat, oamenii legii au solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Covasna să efectueze o inspecţie fiscală la această societate şi, în paralel, au întocmit acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Potrivit unei situaţii prezentată recent de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, cu privire la volumul criminalităţii judeţului, la infracţiunile contra persoanei, vătămare corporală gravă, tâlhării sau infracţiuni contra patrimoniului judeţul se află pe ultimele locuri, în schimb la evaziunea fiscală Covasna se află pe locul 8 din ţară, cu o medie de 28,25%, faţă de 21,58% media naţională.

Ana Sidon

Teme articol: bani inselatorie evayiune ANAF SIF
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
contele Tampa, 24 iunie 2009
astea sunt sume? ba fratilor poate v-ar fi rusine, sa va dati mari cu aceste realizari.patetic. sunt curios cum s-au stabilit procentajele la aceasta statistica.cu sau fara lautarii-manelisti,cu sau citeste integral
Ion Ciobanu, 24 iunie 2009
Cei care se ocupa de infractiuni in domeniul financiar-contabil se pricep la domeniu, din ce-am vazut eu. Am avut acum ceva vreme un litigiu intre un PFA si un SRL care s-a lasat cu plangeri la citeste integral
Cititor, 24 iunie 2009
pt. Flavius Ne-am îndepărtat de subiectul articolului. Dar, ştii că la noi sunt 6 (şase) instituţii ale statului cu cca. 30.000 de angajaţi care se ocupă de securitatea noastră şi de .... citeste integral
Flavius, 24 iunie 2009
@cititor Ochii mei sunt chiar de un banal caprui... comentariu e pe site, uite si linku... http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=2950 penultimu comentariu... il citisem atunci si mi-am adus aminte citeste integral
Cititor, 24 iunie 2009
Pt. Flavius Îmi menţin părerea. Norocul nostru este că la aceste instituţii mai lucrează şi profesionişti. Din păcate puţini.(dar ce am postat acum 2-3 săptămâni a dispărut de pe citeste integral
Flavius, 24 iunie 2009
@cititor "Norocul nostru este ca atat la Politie, cat si la Jandarmerie lucreaza si profesionisti…" iti suna cunoscuta fraza asta? tu ai postat-o pe site acu vreo 2-3 saptamani... acu citeste integral
Cititor, 24 iunie 2009
Şi ce dacă? "Profesioniştii" de la IPJ Covasna anchetează cazuri de evaziune fiscală. Cum: aceşti domni nu pot să citească un extras de cont, nu fac deosebirea între debitul sau creditul unui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.