ACTUALITATE 14 iulie 2010

Evacuaţi din calea apelor

de Ana Sidon | 447 vizualizări
Peste 100 de persoane din aproape 80 de locuinţe din cartierul Simeria Veche au fost evacuate temporar luni noapte. Cauza a fost o ploaie torenţială care a umplut şi risca să deverseze lacul de la km 5 Peste o sută de familii din cartierul Simeria Veche din Sfântu-Gheorghe și-au petrecut câteva ore din noaptea de luni spre marți în stradă, după ce autoritățile au dat ordin de evacuare din cauza pericolului impus de revărsarea lacului de la km 5. Luni noaptea, lacul risca să se reverse și să inunde întregul cartier Simeria Veche, prin pârârul care trece prin apropiere, asta ca urmare a unei ploi torențiale care a căzut în zona lacului. În aceste condiții, autoritățile au decis ca măsură de siguranță să evacueze oamenii și au supraînălțat digul cu peste 400 de saci cu nisip.

Peste 100 de persoane din aproape 80 de locuinţe din cartierul Simeria Veche au fost evacuate temporar luni noapte. Cauza a fost o ploaie torenţială care a umplut şi risca să deverseze lacul de la km 5

Peste o sută de familii din cartierul Simeria Veche din Sfântu-Gheorghe și-au petrecut câteva ore din noaptea de luni spre marți în stradă, după ce autoritățile au dat ordin de evacuare din cauza pericolului impus de revărsarea lacului de la km 5.

Luni noaptea, lacul risca să se reverse și să inunde întregul cartier Simeria Veche, prin pârârul care trece prin apropiere, asta ca urmare a unei ploi torențiale care a căzut în zona lacului.

În aceste condiții, autoritățile au decis ca măsură de siguranță să evacueze oamenii și au supraînălțat digul cu peste 400 de saci cu nisip.

În total, pe lângă pompieri alți 22 de polițişti, 23 de jandarmi şi 6 polițişti comunitari au participat la evacuarea temporară a persoanelor, la paza bunurilor, respectiv pentru devierea şi dirijarea circulației rutiere şi asigurarea perimetrului în zonele de pericol.

La ora 02.30, după ce s-a stabilit că pericolul de inundații a trecut, persoanele evacuate temporar au revenit în locuințe.

Motopompă împotmolită

Digul vechi prezintă însă deja fisuri și se poate rupe oricând la un volum mai mare de apă. Ieri după masă, motopompa Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare nu ajunsese însă la fața locului pentru a ajuta la scoaterea apei din lac, din simplul motiv că era ea însăși împotmolită în curtea cantonului, în zona Baraolt. Apa în jurul motopompei ajunge cam la 70 de cm și cele din dotarea ISU au o capacitate mai mică, neadecvată pentru asemenea situații. Între timp, apa din lac se mai scursese ieri, iar situația era sub control, pericolul rămânând însă în continuare eventualele ploi.

Potrivit adjunctului ISU Covasna, col. Vasile Sădean, luni seara s-a format o viitură care s-a oprit în lac, al cărui singur loc de deversare este o supapă cu debitul de cca 1 mc pe minut.

În urma ploilor, nivelul digului a fost depășit în unele locuri și cu un metru, astfel că pompierii și jandarmii au creat un dig pe partea critică a lacului, după care au deversat controlat scurgerea apei pe partea stângă a digului.

„Dimineață când ne-am putut apropia de dig am consolidat ruptura pentru a putea deversa. Vrem să-l controlăm, să golim și să desfacem digul, astfe încât să nu se mai poată crea o acumulare de apă. Nu știu cât va rezista digul, vom vedea cât putem desface”, a declarat col. Sădean.

Oficial, lacul nu există

Directorul Societății de Gospodărire a Apelor Covasna (SGA), Kovacs Odon, a explicat și acesta că lacul este plin cu apă și barajul nefiind întreținut și folosit a cedat pe o porțiune mică, lăsând apa să curgă peste el.

„Problemă mare este că se prezonizează o nouă rupere de nori și s-ar putea repeta situația de luni seară, și nu suntem convinși dacă acest baraj va rezista sau nu”, a mai spus acesta.

Reprezentantul composesoratului de care aparține lacul, Csakany Laszlo, a declarat că lacul a fost executat din ordinul PCR și nu există nicio documentație despre el, astfel că la composesorat figurează ca pășune, iar la Societatea de ape la fel.

„De fapt este un lac inexistent, cine să-l întrețină? De doi ani a fost retrocedat, asta e, e un lac de 35 de ani”, a spus el.

Autoritățile au rămas ieri în zonă pentru a supraveghea situația și a interveni în cazul unei eventuale inundații. În afara acțiunii de ieri și luni noaptea, Detaşamentul de pompieri Sfântu-Gheorghe a mai intervenit în municipiu pentru evacuarea apei pluviale infiltrate în mai multe subsoluri, pivnițe, un garaj, o fântână, 6 gospodării, un bloc de locuințe, 4 instituții publice şi un hotel.

Până aseară, pompierii au reuşit îndepărtarea pericolului de revărsare a lacului de la km. 5. Purtătorul de cuvânt al ISU, Marius Tolvaj, a declarat că s-a reușit golirea lacului prin realizarea unei breșe care a permis evacuarea apei din lac. În acest fel, a fost îndepărtat pericolul unei inundații.

Foto: ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.