ACTUALITATE 15 martie 2018

Evacuarea locuitorilor din Căpeni se desfășoară cu dificultate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2334 vizualizări

Sunt cetățeni care refuză să-și lase casele

O parte dintre cei 300 de localnici din satul Căpeni al orașului covăsnean Baraolt refuză să-și părăsească locuințele amenințate de viitura care ar putea rupe digul. S-ar putea recurge la o evacuare forțată, dacă se va sparge digul de protecție, a declarat primarul Lázár-Kiss Barna András.

Edilul a mai precizat că nivelul Râului Olt a depăşit digul de protecţie, iar o viitură l-ar putea face să cedeze chiar în următoarele ore.  

„Oamenii nu prea vor să plece de acasă. Deocamdată nu sunt probleme, dar dacă se rupe digul atunci vor fi. Noi facem ce putem, le-am cerut să coopereze, îi ajutăm să evacueze bunurile şi animalele, cine nu vrea i-am pus să semenze că vor să rămână acasă. Dar, dacă se va sparge digul atunci vom trece la evacuare forţată (...) Totuşi, sperăm să nu se rupă şi să rămânem doar cu  sperietură mare”, a declarat Lázár-Kiss Barna András.

Autoritățile locale au pregătit spații de cazare în sala de sport din localitate, fiind ajutați de locuitori ai orașului și de alți voluntari să amenajeze spațiul.

„Am primit foarte mult sprijin, toată lumea ne-a ajutat şi cu saltele, pe care le-am aranjat în sala de sport, şi cu voluntari. Am fost foarte impresionat de solidaritate. Sunt aici şi prefectul, şi directorul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmi, Poliţie şi am înţeles că va veni şi ministrul Mediului să vadă ce se întâmplă la noi”, a mai spus primarul din Baraolt.  

Digul de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt din satul Căpeni al orașului Baraolt s-ar putea rupe în orice moment, a anunțat miercuri seara ISU Covasna. Aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe sunt în curs de evacuare.

Peste 40 de echipaje ISU Covasna, 25 de la SVSU, 25 de la IJJ și 4 de la IPJ sunt la fața locului și intervin la procesul de evacuare a locuitorilor. De asemenea, sunt așteptați pompierii de la ISU Mureș și Bacău.

Mai mult, trei persoane imobilizate au fost evacuate prin efortul pompierilor și personalui de la SAJ și transportate la spitalul din Baraolt.

Decizia de evacuare a populației „a fost luată de autoritățile locale și prefectul județului, de comun acord cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe baza informațiilor primite de la specialiștii în gospodărirea apelor.

Potrivit datelor furnizate există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore”, a anunțat ISU Covasna.

Alte informații despre acțiune, AICI

Sursă foto: ISU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.