Eroii români, omagiaţi în judeţul Covasna
Judeţul Covasna a sărbătorit şi în acest an, aşa cum se cuvine, Ziua Eroilor, marcată în fiecare an de Ziua Înălţării Domnului, încă din 1995. În localităţile Sfântu Gheorghe, Covasna, Dobolii de Jos, Araci, Sita Buzăului, Aita Mare, Barcani, Târgu Secuiesc, Breţcu, Întorsura Buzăului şi Arcuş s-au organizat ceremonii şi depuneri de coroane cu ocazia acestei sărbători naţionale.
„Fără chip, fără nume, fără a putea cuprinde cu mintea numărul lor, eroii noştri sunt cei care ne ţin în viaţă şi care ne veghează asemenea unei candele ce nu poate să se stingă vreodată şi străjuiesc ca pe o sfântă comoară fiinţa neamului românesc. Milioanele de eroi căzuţi pentru patrie au avut acelaşi ideal: neatârnarea şi libertatea neamului nostru, o mare şi frumoasă ţară. O astfel de moştenire trebuie preţuită, păstrată şi transmisă celor ce vor veni”, a transmis prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, în cadrul ceremoniei de la „Monumentul Ostaşului Român” din Sfântu Gheorghe.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, colonelul în rezervă, Ioachim Grigorescu a precizat în discursul său susţinut în faţa „Monumentului Ostaşului Român”: „O dată pe an, de Ziua Înălţării, toată suflarea românească te omagiază pe tine, erou al României. Gândurile tuturor se îndreaptă către faptele tale pilduitoare, înălțând către Dumnezeu rugăciuni fierbinţi pentru slava şi preamărirea ta. În această zi, dangătele clopotelor din turlele bisericilor vestesc lumii că cei ce şi-au dat viaţa lor trecătoare pentru viața eternă a ȚĂRII trăiesc în amintirea urmaşilor. Îngenunchem în faţa mormântului şi a memoriei tale, noi şi generaţiile care vin după noi, cu jurământul că îţi vom urma pilda, erou al Neamului, păstrând ca pe lumina ochilor demnitatea, onoarea şi integritatea Patriei”.
„Ziua de 9 iunie are o dublă semnificație. Pe de o parte, din punct de vedere religios, creștin – ortodocșii sărbătoresc astăzi Sfânta Sărbătoare a Înălțării Domnului, iar pe de altă parte, din punct de vedere istoric această zi marchează Ziua Eroilor, ziua în care comemorăm și omagiem eroii neamului românesc căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. (...) Aceasta este o zi cu o puternică încărcătură emoțională și spirituală, o zi în care omagiem eroii poporului român, cunoscuți sau necunoscuți, pe toți cei care au pus pe parcursul timpului, interesele comunităţii sau ale naţiei mai presus decât interesele proprii. Actele lor de eroism sunt consemnate nu numai de istoria noastră, dar sunt repere şi în istoria universală. Tăria de caracter, determinarea, hotărârea şi dragostea cu care au slujit cauza românească, ne obligă să păstrăm şi să permanentizăm valorile patrimoniului naţional pe care ei l-au făurit cu trudă şi sânge”, ne explică profesoara de istorie de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe”, care a mai precizat: „După Revoluția din decembrie 1989, data la care urma să fie fixată Ziua Eroilor a fost schimbată. Astfel, prin legea adoptată de Parlamentul României la 2 mai 1995, Ziua Înălțării Domnului a fost declarată „Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român. Ca urmare a acestei legi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001 a desemnat Ziua Înălțării Domnului drept Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român”.