Elita tinerilor trompetişti, la o şcoală de vară în Sfântu Gheorghe
Şcoala de vară pentru trompetă „BRASS”, organizată în premieră la Sfântu Gheorghe în perioada 8-12 iunie, la care au participat 10 dintre cei mai buni tineri trompetişti din ţară, s-a încheiat duminică prin concertul condus de profesorul Sergiu Cârstea. Ploaia torenţială nu a reuşit deloc să descurajeze artiştii, care şi-au dus misiunea până la capăt şi au reuşit să hipnotizeze audienţa reunită în faţa localului INdiVINO din Piaţa Centrală a reşedinţei de judeţ.
„Ploaia torenţială nu a avut cum să ne oprească pentru că noi, trompetiştii, avem un caracter mai serios şi mai dur şi nu renunţăm niciodată”, ne-a declarat profesorul Sergiu Cârstea, președintele „Romanian Brass Society” Timișoara, șef de partidă trompetă la Opera Națională Română din Timișoara și profesor la Universitatea Națională de Muzică București.
Liliana Grosar, coordonatorul şi iniţiatorul local al evenimentului, ne-a mărturisit: „Vremea de astăzi ne-a arătat că nimic nu ne opreşte în misiunea noastră de a crea copii de valoare. Eu spun că a fost o experienţă deosebită”.
Şi directoarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Luminiţa Costea, prezentă la concertul de duminică în calitate de spectator, s-a declarat încântată de proiectul pe care coordonatoarele de la CNMV, Liliana Grosar şi Maria Băilă, l-au adus la final. „Ca participant am simţit acest eveniment ca pe ceva exclusiv, care nu se întâmplă foarte des în Sfântu Gheorghe. Concertul de azi a fost o acţiune la care am participat cu mare drag. Vreau să o felicit pe doamna Grosar pentru iniţiativa de a organiza acest eveniment. Faptul că domnul profesor Cârstea a fost alături de noi este un lucru minunat. Acesta nu este pentru prima dată la Sfântu Gheorghe şi de fiecare dată îl aşteptăm cu mare drag. Sper ca acest eveniment să devină o tradiţie”, ne-a spus Maria Băilă.
Elita tinerilor trompetişti din România
Oraşul Sfântu Gheorghe, şi mai precis sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, a devenit, preţ de câteva zile, spaţiul de repetiţii pentru cei mai buni 10 tineri trompetişti, cu vârste între 15 şi 19 ani, din România. Elevii au fost selectaţi pe bază de dosar şi în funcţie de rezultatele obţinute de aceştia la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale.
„Pe mulţi dintre cursanţi îi cunosc deja de la concursuri şi olimpiade la care eu am fost în juriu, iar cu unii dintre ei am mai şi lucrat. Toţi copiii sunt foarte talentaţi”, a spus profesorul Sergiu Cârstea.
Singura fată din echipa celor 10 trompetişti veniţi la Sfântu Gheorghe, Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, ne-a spus că şi-a dorit să participe la curs chiar din prima clipă când a auzit de acesta. „Am acumulat o experienţă foarte frumoasă. Sincer, aş mai fi stat încă o săptămână. Am învăţat foarte multe lucruri noi, pe care aş vrea să le pun cât mai mult în practică pentru că sunt sigură că mă vor ajuta pe viitor. Îmi plac foarte mult oamenii de aici pentru că au fost uniţi şi ne-au ajutat foarte mult, de fiecare dată când am avut nevoie. Când am auzit de acest curs am decis că vreau neapărat să particip. Le-am spus părinţilor mei că este un curs care mă va ajuta foarte mult”, ne-a spus Andreea.
„Eu sunt mândră că aceşti copii, care vin de la licee importante de muzică din ţară, au vrut să participe la acest curs de trompetă. Personalitatea domnului profesor adună tinerii în jurul lui peste tot pe unde merge. Dânsul ţine cursuri şi în ţări ca Israel sau Canada, iar peste o lună va avea un astfel de curs în Croaţia. Am rămas impresionată de felul cum aceşti tineri artişti se supun şi învaţă nu numai trompetă, ci şi disciplină, punctualitate şi respect. Domnul profesor Sergiu Cârstea a vrut să relanseze şcoala trompetistică din România şi să facem aceste cursuri. Sperăm că în fiecare an vom aduna tot mai mulţi copii. Am vrut să facem ceva în plus pentru copiii de valoare ai României”, ne-a declarat Liliana Grosar.
„Sunetul de trompetă este ca şi o voce vie”
Profesorul Sergiu Cârstea ne-a explicat şi motivaţia sub care a pornit atât în cariera sa, dar şi în proiectul BRASS: „Trompeta este văzută drept un instrument de fanfară, de muzică populară sau de orchestră simfonică, dar nicidecum un instrument solistic. Eu concertez în România şi cred că sunt unicul care are, de mai bine de 15 ani, o carieră de solist. Prin munca mea încerc să promovez trompeta cât mai mult ca pe un instrument solistic pentru că este un instrument care are nişte calităţi sonore şi care are nişte posibilităţi interpretative deosebite, mult mai proeminente şi pregnante decât alte instrumente. Sunetul de trompetă este ca şi o voce vie. Din cauza asta consider că este pe nedrept marginalizată trompeta, iar acesta este motivul pentru care am iniţiat atât cariera de solist, cât şi activităţile de masterclass, dar şi cursurile acestea de vară, care trebuie să pregătească mai multe generaţii de instrumentişti de elită, care trebuie să reprezinte ţara noastră peste tot, oriunde ar fi”.
Vara viitoare, ediţia a II-a
Atât trompetistul Sergiu Cârstea, cât şi coordonatoarele locale, Liliana Grosar şi Maria Băilă, au anunţat în mod public faptul că BRASS, şcoala de vară pentru tineri trompetişti, va continua şi în anii viitori.
„De mult îmi doresc să iniţiez un asemenea proiect. Acesta a fost doar primul pas, iar ca orice prim pas, pot să spun că a fost destul de modest. Cred că BRASS este un proiect de viitor. Aici sunt selectaţi cei mai talentaţi copii din România. Următoarele ediţii se vor desfăşura tot la Sfântu Gheorghe şi tot alături de Colegiul Naţional «Mihai Viteazul»”, a spus Sergiu Cârstea.
Şi Maria Băilă a declarat: „Este una dintre activităţile încheiate cu succes şi care are multe perspective de dezvoltare. Intenţionăm ca pe viitor să menţinem organizarea acestei activităţi, să devină o tradiţie şi să ne extindem chiar şi la nivel internaţional. Copiii care au fost aici au fost încântaţi, iar pentru noi a fost o onoare să avem astfel de invitaţi la CNMV. Domnul profesorul este într-adevăr un mare nume în ceea ce priveşte instrumentul trompetă. Vreau să le mulţumim celor care ne-au sprijinit, în special Asociaţiei pentru Comunitate, prin persoana lui Daniel Şanta, care ne-a fost alături de la început şi până la sfârşit, în tot ceea ce ţine de organizare şi implicare”.
BRASS – Tabără de vară pentru tineri trompetiști a fost organizată de Romanian Brass Society din Timișoara și Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu sprijinul Asociației pentru Comunitate.