ACTUALITATE 29 aprilie 2009

Elevii de la CNMV au strâns două tone de deşeuri între Libacsárda şi Kilometrul 5

de Covasna Media | 931 vizualizări
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, în colaborare cu Asociaţa Pentru Comunitate şi Consiliul Elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) Sfântu Gheorghe, a organizat ieri dimineaţă o acţiune de igienizare a zonei turistice Libacsarda – Kilometrul 5, acţiune în cadrul căreia au fost strânse două tone de deşeuri. Cei aproximativ patruzeci de elevi care au participat la acţiune sunt în clasele a X-a la CNMV, la profilele

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, în colaborare cu Asociaţa Pentru Comunitate şi Consiliul Elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) Sfântu Gheorghe, a organizat ieri dimineaţă o acţiune de igienizare a zonei turistice Libacsarda – Kilometrul 5, acţiune în cadrul căreia au fost strânse două tone de deşeuri. Cei aproximativ patruzeci de elevi care au participat la acţiune sunt în clasele a X-a la CNMV, la profilele biologie-chimie şi ştiinţe sociale, ei fiind coordonaţi de profesorii Gerda Şerban şi Romeo Negrea, alături de inspectori ai APM. Igienizarea zonei turistice a început imediat de la ieşirea din Sfântu-Gheorghe spre Vâlcele, elevii ocupându-se nu doar de strângerea deşeurilor de pe marginea străzii ci şi de diversele pet-uri, pungi, cartoane sau sticle aruncate la zeci de metri de aceasta, precum şi de curăţirea pârâului. În desfăşurarea acţiunii, tinerii au fost dotaţi de către Asociaţia Pentru Comunitate cu saci de gunoi şi mănuşi, cei care sau ocupat şi de igienizarea apei primind totodată cizme de cauciuc.

Potrivit inspectorului APM Vasile Mânecuţă, acţiunea deru lată ieri face parte dintr-un program mai amplu al APM Covasna, iniţiat în luna martie în tot judeţul şi care se va încheia la începutul lui iunie. Astfel, în zilele urmă toare vor avea loc acţiuni asemănătoare alături de alte licee şi alte ONG-uri, urmărindu-se igienizarea zonelor periferice ale muni cipiului.

„Ne-am propus ca de 1 mai zonele periferice şi turistice să fie curate, în ideea că multă lume va ieşi la grătare şi distracţie. Tot ceea ce cerem oamenilor este să păstreze această curăţenie, să nu mai ardă pet-urile, iar acolo unde nu există coşuri de gunoi să pună deşeurile într-o pungă şi să le arunce la primul container”, a explicat Vasile Mânecuţă, arătând că, dacă elevii, şcolile şi ONG-urile au arătat atât de multă deschidere igienizării zonelor periferice şi turistice, această întreagă muncă ar trebui respectată şi de beneficiarii săi.

„Educaţia populaţiei se face nu doar acasă, ci şi prin media şi prin cei aleşi. Păstrarea condiţiilor de mediu este o obligaţie a primarilor, aceştia având în instituţiile lor un responsabil direct de mediu. Să se implice în acţiunile de cărăţenie ar trebui să o facă şi cei de la Drumurile naţionale, judeţene şi comunale, precum şi cei de la căile ferate. Spunem asta pentru că, atunci când un turist vine într-o anumită localitate, prima zonă pe care o vede este cea periferică, de intrare, adică acolo unde găsim, de obicei, foarte multă mizerie”, a mai spus Vasile Mânecuţă.

Acţiuni de igienizare au fost derulate recent şi în zonele Întorsura Buzăului, Baraolt şi Zagon, în această ultimă localitate lucrându-se şi la împădurirea a şapte hectare de teren şi nu doar cu elevi ci şi cu beneficiarii ajutorului social de la Primărie. În Sfântu-Gheorghe, igienizarea a cuprins şi zona Orko, urmând şi o amplă acţiune de curăţare a Oltului, până spre Tuşnad, alături de un alt ONG.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pita-gora, 29 aprilie 2009
De ani de zile Primaria si APM nu fac nimic pentru a stopa depozitarea gunoaielor la marginea orasului langa calea ferata ce duce la Covasna.Probabil ca zona nu le apartine sau-vorba domnului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.