Elevii CNMV au adus un zâmbet vârstnicilor din Căminul de la Hăghig
Pildă de „Generozitate, solidaritate și dăruire“ din partea Colegiului „Mihai Viteazul“ și a Asociației Pentru Comunitate
Elevi mai mici sau mai mari de la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ (CNMV) din Sfântu Gheorghe au oferit miercuri dimineață, preț de peste o oră, cântece și poezii bătrânilor de la Căminul pentru persoane vârstnice din Hăghig, în cadrul evenimentului „Generozitate, solidaritate și dăruire“. Momentele artistice au stârnit lacrimi și zâmbete, fiind urmate de discuții dintre tineri și vârstnici, precum și de cărți oferite din partea Asociației Pentru Comunitate (APC). La eveniment au fost prezente profesoarele Cristina Vișan - Limba și literatura română -, Liliana Grosar - muzică -, precum şi Maria Băilă, profesor de istorie și director adjunct CNMV, coordonatoare ale acțiunii.
Lacrimi și bucurie
Trei elevi de clasa a IX-a, Maria Bejan, Balog Annamaria și Tudor Goicea au recitat fiecare câte o poezie: „Ar trebui“ și „Părinții“, de Ana Blandiana, respectiv „Repetabila povară“ de Adrian Păunescu. Versurile au fost alese împreună cu profesoara de limba și literatură română Cristina Vișan. Dacă momentele lirice, îndeosebi poezia „Repetabila povară“, rostită cu pasiune de către Tudor, au stârnit lacrimi, alte momente au adus bucurie sau nostalgie. David Duculeț, elev în clasa I, a interpretat câteva melodii la blockflöte, după care micuța Maria Pârvu, tot din clasa I, i-a făcut să zâmbească duios pe mulți dintre pensionari cu cântecul „Sunt o româncuță“. Cei doi micuți au fost acompaniați la pianul electronic adus de elevii CNMV, de către profesoara de muzică Liliana Grosar. Totodată cântecul interpretat de către eleva de clasa a X-a Diana-Măria Logofătu, „Pe lângă plopii fără soț“, a fost îngânat de cel puțin o voce din public. Radu Goicea, elev în clasa a VII-a și frate cu Tudor, a interpretat „Ave Maria“ de Franz Schubert, iar Darius Gogu, elev în clasa a V-a, a oferit, în încheiere, cu ajutorul pianului și vocii sale, o piesă a trupei Imagine Dragons. „Am urmărit ca programul să fie într-o notă sensibilă, dar și să încheiem într-o notă optimistă, pentru că mi se părea puțin prea dureros să terminăm cu lacrimile în ochi“, mi-a explicat profesoara Liliana Grosar.
La final, toți pensionarii din cămin au primit, din partea părinților copiilor, produse alimentare - ulei, făină, mălai, paste făinoase și câte o felie de cozonac. Totodată copii au oferit tuturor cartea „Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”, un cadou din partea Asociației Pentru Comunitate. Pe fiecare carte, ținerii au lăsat o dedicație - „Emoția întâlnirii cu dumneavoastră ne-a adus bucurie în suflete“ -, scrisă de mână și semnată de către fiecare dintre elevi. „Am vrut să le dăruim câte o carte, cartea este ‘visul din palmă’ “, mi-a mărturisit Liliana Grosar.
„M-am simțit ca la bunica“
„Aș vrea să vă mulțumesc în numele acestor asistați pentru dăruirea pe care ne-ați arătat-o și pentru sufletul pe care l-au pus acești copii în frumosul și emoţionatul program prezentat. În ziua de azi e mare lucru că acești copii și-au rupt din timpul lor (...) și au venit în mijlocul nostru. Sunt alte și felurite preocupări pe care tinerii din ziua de azi pun un accent mai deosebit. Probabil acești copii sunt mai mult decât sensibili la problemele celor din jur, la problemele semenilor și fiecare dintre acești tineri au și bunici“, a declarat directoarea centrului, Camelia Liliana Cucu. „Nu știu așa de bine românește, dar înțeleg tot. Foarte mulțumim că ați venit, ne-ați făcut o plăcere“, a spus o pensionară, emoționată de poeziile recitate. Și tinerii s-au declarat impresionați: „Eu am simțit-o că pe o experiență unică. Un azil de bătrâni, așa ceva nu am mai văzut niciodată în afară de desenele animate, iar când am fost acolo m-am simțit într-un fel ca la bunica acasă. Aveam o bucurie pe care nu prea puteam să mi-o exprim, când îi vedeam pe oamenii aceia care au început să plângă, cât de emoționați și de bucuroși erau că am fost acolo, și mie îmi venea să plâng“, mi-a declarat, la întoarcerea la CNMV, elevul Darius Gogu.
Un eveniment marca APC
Tot directoarea centrului, Camelia Cucu a lansat invitația ca elevii CNMV să vină și pe viitor la cămin. „Din septembrie, după ce începe anul școlar, vrem să devină o permanență, să venim cât de des putem“, a răspuns directorul adjunct a CNMV, Maria Băilă. Cadrele didactice prezente mi-au declarat că au fost la prima acțiune de acest gen într-un cămin de vârstnici. Evenimentul face parte din seria acțiunilor „Punte între generații“, desfășurate de CNMV în colaborare cu Asociația Pentru Comunitate. „Începusem cu APC și președintele ei, Daniel Santa, proiectul „Punte între generații“ și a fost foarte frumos. În cadrul Săptămânii Educației permanente am avut invitați niște oameni în vârstă, care au răzbit în viață și s-au realizat profesional, adevărate modele“, mi-a povestit Măria Băilă. „Ne-am propus să continuăm colaborarea cu Asociația Pentru Comunitate. Mulțumim că ne sprijină, că așa singure... nu că nu am putea, dar e mai ușor când cineva te ajută. Și ajutând fiecare câte puțin, ne simțim mai puternici“, mi-au mai spus profesoarele.