ACTUALITATE 17 aprilie 2016

Elevi din Sfântu Gheorghe, locul II la un concurs de minisateliți

de Sever Ioan Miu | 823 vizualizări

Elevii din echipa Miko-CanSat a Liceului Teoretic Szekely Miko din Sfântu Gheorghe au ocupat locul II în finala celei de-a doua Competiții Naționale de CanSat, desfășurate la Suceava. Competiția a presupus crearea și folosirea unui satelit integrat într-o doză de băutură răcoritoare. Concursul a fost organizat de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO) România, un proiect al Agenției Spațiale Europene în colaborare cu Agenția Spațială Română.

Locul câștigat de covăsnenii pregătiți de profesoara Pető Mária este cu atât mai remarcabil cu cât anul trecut s-au situat pe poziția a 7-a, penultima. Pe de altă parte, Liceul Teoretic Szekely Miko a participat încă din 2012 la evenimente europene de acest gen. „Mă bucur mult de participarea echipei covăsnene, s-a prezentant foarte bine la concurs”, mi-a declarat managerul ESERO România, Virgiliu Pop. Alături de tinerii covăsneni au participat elevi de la șase licee din țară. Câștigătorii locului I, echipa Carmen Sylva 2 din Eforie Sud, vor repezenta România la Finala Campionatului European de CanSat.

Au oferit juriului o călătorie virtuală

Toți elevii participanți au trebuit să includă toate subsistemele majore ale unui satelit într-un CanSat. Adică o simulare de satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare, potrivit Agerpres. După realizarea dispozitivului, echipele au avut de îndeplinit două misiuni. Modulele CanSat au fost lansate de la o altitudine de aproximativ un kilometru, iar misiunea principală a fost aceeași pentru toate echipele, de a măsura temperatura și presiunea aerului pe măsură ce dispozitivele CanSat se întorceau spre sol.

„Puțin peste jumătate dintre echipe au reușit să-și recupereze modulele. Ca de fiecare există o doză de risc de a arunca ceva pe care nu mai ești stăpân și nu ești sigur că-l vei recupera. Din acest punct de vedere, echipa Miko a avut o situație fericită”, a declarat un membru al juriului, Alexandru Iovanovici.

A doua misiune a putut fi aleasă de fiecare echipă, iar Miko-CanSat a măsurat umiditatea solului cu ajutorul unui senzor. „O componentă semnificativă a acestui punctaj este și modul în care reușesc să analizeze și să prezinte datele culese pe perioada micii misiuni. În cazul lor, au reușit să ne prezinte întreaga misiune și să ne ofere, pe lângă informațiile brute, și explicații pertinente și interesante despre ce au măsurat. Au făcut o simulare pe calculator a întregii traiectorii a satelitului și am putut urmări, ca și cum am fi fost pe satelit, tot ce s-a întâmplat pe perioada celor două minute de coborâre”, a lăudat Iovanovici prezentarea Miko-CanSat.

Teme articol: premiu concurs satalit
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.