ACTUALITATE 24 februarie 2013

Elevi covăsneni la MasterClass-ul de Fizică de la Frascati, Italia

de Covasna Media | 472 vizualizări

Trei elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe au fost selectați pentru a participa la un Master Class internațional, organizat de prestigiosul Laborator al Institutului Național de Fizică Nucleară, de la Frascati, în apropiere de Roma.

Elevii Andrei Tudose, Anamaria Beatrice Milik și Florin Micu de la CNMV sau aflat la Frascati, acolo unde sub coordonarea prof. Luminița Costea și alături de alți peste 40 de tineri fizicieni din Europa, au participat la numeroase cursuri teoretice dar și experimente.

Andrei Tudose, Anamaria Beatrice Milik și Florin Micu s-au aflat la Frascati, acolo unde sub coordonarea prof. Luminița Costea și alături de alți peste 40 de tineri fizicieni din Europa, au participat la numeroase cursuri teoretice dar și experimente.

Participarea – un privilegiu!

Specialiști cu pregătire științifică de excepție le-au vorbit elevilor despre modelul standard al fizicii particulelor elementare, cosmologie, bazele fizicii moderne dar şi sisteme de detecţie, exemplificarea analizelor de date şi a echipamentelor folosite, precum şi exemple ale aplicaţiilor Fizicii Moderne în viaţa de zi cu zi, de la medicină, la artă.

„Cel mai mult m-a impresionat personalitatea doamnei Cătălina Curceanu, care a fost alături de noi și în orele din afara cursurilor, cucerindu-ne cu prezența sa plăcută. Am avut prilejul să contribui la realizarea unor experimente cum ar fi exemplificarea electronicii folosite de fizicieni, respectiv acceleratorul DAFNE și detectorul KLOE, şi măsurarea constantei lui Planck. Sunt privilegii reale pentru orice tânăr pasionat de fizică și mă bucur că am fost unul dintre norocoși” spune Florin Micu.

Elevi Frascati 2013 - 02

Năzuințe pentru o viitoare carieră în cercetare

Beatrice Milik ne-a mărturisit cu pasiune: „Tot ceea ce am experimentat și evenimentele la care am luat parte reprezintă pentru mine un nou început și o nouă doză de ambiție de care aveam nevoie. Această săptămână contribuie si are importanță în ceea ce privește viitorul meu. Mi-am imaginat că, peste ani și ani, voi ajunge și eu asemeni unuia dintre cercetători, să vorbesc în fața unui auditoriu căruia sa îi deschid ochii spre cunoașterea lumii înconjurătoare.”

„În ciuda muncii pe care o depun la institut, cercetătorii și-au găsit timp pentru a ne explica și a ne face să înțelegem fenomenele fizice din jurul nostru. Au fost foarte amabili și deschiși la orice întrebare, fie ea legată strict de fizică, fie de viața lor de cercetători. În urma acestor discuții am ajuns să înțeleg ce face cu adevărat un om de știință și să-mi dau seama ca mi-ar plăcea să urmez și eu această carieră de cercetător în domeniul fizicii”, a completat Andrei Tudose.

Suport financiar semnificativ din partea AUTOLIV și ARCON

Conștienți de costurile ridicate pe care o asemenea participare le implică, precum și de eforturile depuse pentru ca aceasta să fie posibilă, elevii au ținut să mulțumească tuturor celor implicați.

„Pentru a nutri o pasiune pentru o anumită disciplină este esențial să ai alături, ca elev, un profesor pasionat și dedicat, așa cum este doamna Costea. Dumneaei ne-a îndrumat de fapt spre aprofundare și studiu suplimentar în domeniul fizicii și doresc să-i mulțumesc. De asemeni, considerăm că se cuvin  mulțumiri și sponsorilor care au investit încredere în noi,  Autoliv și ARCON, oferindu-ne suportul financiar pentru deplasare”, ne-a spus Beatrice.

„Nu pot să nu mă gândesc cu recunoștință la cei cărora le datorez această oportunitate, oamenii minunați de la Autoliv și Arcon, care au înțeles cât de importantă poate fi pentru noi o asemenea experiență”, a completat Florin.

Elevi Frascati 2013 - 03

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.