ACTUALITATE 17 iunie 2009

Efectele recesiunii se resimt în România

de Covasna Media | 351 vizualizări
Avem preţuri mai mici, dar a scăzut consumul. Lună de lună, tot mai mulţi români au rămas fără locurile de muncă ori s-au ales cu venituri mai mici. În tot acest timp, companiile au pierderi, iar multe firme au intrat în faliment. Acestea sunt doar câteva din efectele recesiunii care se resimt în România. De la o lună la alta firmele au făcut disponibilizări. Dacă la începutul anului rata şomajului era

Avem preţuri mai mici, dar a scăzut consumul. Lună de lună, tot mai mulţi români au rămas fără locurile de muncă ori s-au ales cu venituri mai mici. În tot acest timp, companiile au pierderi, iar multe firme au intrat în faliment. Acestea sunt doar câteva din efectele recesiunii care se resimt în România.

De la o lună la alta firmele au făcut disponibilizări. Dacă la începutul anului rata şomajului era de 4,9% acum avem peste 500.000 de şomeri şi o rată a şomajului de 5,8%.

Anul acesta, la bursa generală a locurilor de muncă au fost scoase la concurs în jur de 11.000 de joburi, cu 80% mai puţin faţă de anul trecut. Lipsa banilor şi vânzările scăzute i-au determinat pe mulţi patroni să tragă obloanele.

Potrivit Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, numărul firmelor care au ajuns în imposibilitatea de a face plăţi a crescut cu peste 60% în perioada ianuarie - mai 2009, faţă de perioada similară a anului trecut. Chiar şi marile companii de pe piaţă au fost zdruncinate. Băncile, de exemplu, au raportat pierderi de 50 de milioane de euro.

A scăzut consumul, iar singura veste bună sunt ieftinirile. Preţurile au scăzut, în special la produsele alimentare.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu 4% şi fructele exotice cu peste 3%. Şi factura la gazele naturale e cu peste 2% mai mică.

Teme articol: bani şomaj criza recesiune efect
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.