ACTUALITATE 28 februarie 2016

„Educaţia tinerilor înseamnă enorm”

de Iulia Drăghici - Taraș | 953 vizualizări

CNMV a fost singura instituţie de învăţământ din România prezentă anul acesta la Şcoala Internaţională de Fizică din Italia

Sebastian Samoilă şi Filip Bundan, însoţiţi de profesoara Luminiţa Costea, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, au participat în perioada 15-19 februarie la a şasea ediţie a Masterclass-ului Internaţional de Fizică Modernă şi Cercetare, INSPYRE 2016. Evenimentul a fost organizat de Laboratoarele Naţionale din Frascati, Roma, aparţinătoare Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Italia (LNF-INFN).

CNMV a fost singurul reprezentant al României la ediţia din acest an a evenimentului, la care au participat 68 de elevi din 8 ţări europene. Alături de echipa ţării noastre au fost participanţi din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Portugalia şi Bosnia Herţegovina.

Tema ediţiei cu numărul 6, organizată în acest an, a fost „The Quantum Legacy” („Moştenirea cuantică”). Potrivit site-ului Institutului Naţional de Fizică Nucleară al Italiei, elevii au avut parte de 5 zile de lecţii în limba engleză şi activităţi în laboratoarele Institutului despre cele mai interesante subiecte ale fizicii moderne.

„De luni până vineri am avut cursuri de la 9,15 până la 16. Acolo, diferiţi cercetători şi profesori universitari ne prezentau subiecte din ramuri diverse ale fizicii, de la fizică cuantică, la Big Bang şi până la aplicaţiile fizicii în medicină. Am luat parte, miercuri şi joi, la două experimente, despre constanta lui Planck şi razele cosmice. Pe lângă asta, a fost foarte interesant faptul că am cunoscut elevi din alte ţări, am schimbat impresii, am văzut mentalităţi diferite şi am putut să vedem cum arată un institut de fizică”, ne-a spus Filip Bundan.

Lucrul care l-a impresionat cel mai mult pe Sebastian Samoilă în această experienţă a fost simplitatea manifestată de cercetătorii şi profesorii universitari prezenţi la Masterclass. „Unul dintre profesori a venit la curs îmbrăcat în hanorac, foarte simplu. Chiar am fost întrebaţi dacă l-am vedeam pe stradă am zice că e profesori universitar? Sunt oameni simpli şi modeşti. Experienţa mi-a schimbat modul de gândire, mai ales că apreciez foarte mult şansa unică pe care am avut-o să iau parte la o astfel de şcoală, organizată de un Institut de Fizică. M-au impresionat şi italienii că sunt oameni foarte primitori şi calzi”, a spus elevul din clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.

„Anul acesta nu s-a putut merge decât cu doi elevi din cauza faptului că a fost un număr limitat de locuri. Este totuşi o şcoală internaţională la care au participat 8 ţări din Europa. Sunt cursuri foarte interesante chiar şi pentru mine”, ne-a spus profesoara Luminiţa Costea, coordonatorul elevilor, care a mai adăugat că este de apreciat faptul că s-au gândit să facă o şcoală de fizică pentru elevi. „La Institutul de Fizică al Italiei există mai multă înclinare spre tineret. Au mai multe tipuri de activităţi: cursuri doar pentru elevii italieni, pentru studenţi, vizite pentru publicul larg şi aşa mai departe. Faptul că organizatorii, cercetătorii şi profesorii universitari îşi rup din timp să pregătească evenimentul, chiar dacă este pentru o săptămână, înseamnă clar că sunt conştienţi că educaţia tinerilor contează enorm. Trebuie să ai ce lăsa în urma ta. Degeaba eşti doar tu bun. Dacă nu ai pe cine lăsa în urma ta, înseamnă că munca ţi se va duce de izbelişte”, a menţionat Luminiţa Costea.

„Pentru elevi va conta pentru CV faptul că au fost la această şcoală internaţională şi că au avut participare la un curs internaţional de fizică, unde nu au mulţi ocazia să ajungă”, a mai completat profesoara de fizică.

Participarea elevilor a fost posibilă datorită sponsorilor

Chiar dacă activitatea în sine este gratuită, participanţii au fost nevoiţi să acopere cheltuielile de călătorie, de cazare şi cina. „Numărul elevilor care pot participa la acest eveniment este extrem de redus, tocmai pentru că şcoala aceasta a început să fie extrem de căutată. Cred că noi am fost singura ţară din afara Italiei care a participat la eveniment încă de la prima ediţie. Acest lucru a fost posibil datorită unor oameni care ne-au ajutat şi ne-au sponsorizat”, a spus Luminiţa Costea.

SC Comat Industrial SRL, SC Arcon SRL şi SC Top Star 2000 SRL sunt firmele din judeţ care prin intermediul Asociaţiei pentru Comunitate au făcut posibilă participarea elevilor la Şcoala Internaţională de Fizică de la Frascati din acest an.

Potrivit Luminiţei Costea, participarea la o ediţie a Masterclass-ului Internaţional de Fizică Modernă şi Cercetare ajunge să coste circa 12.000 de lei. „Am avut în primul an un sponsor care mi-a spus ceva ce mi-a plăcut foarte mult, şi anume: „eu vă dau banii aceştia nu pentru că îmi doresc să primesc recunoştinţă publică, ci transmiteţi-le copiilor că nu doresc altceva decât, dacă în viaţa aceasta vor avea posibilitatea, să facă la rândul lor acelaşi gest ca şi mine”. Le mulţumim din suflet tuturor celor care ne-au ajutat. Altfel nu puteam să mergem”, a mai spus profesoara de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.