Eduard Riti, campion de snooker la doar 10 ani
Tânărul din Sfântu Gheorghe a câștigat campionatul local de snooker Black Pot Brașov
Pe Eduard Riti l-am cunoscut în urmă cu mai puțin de un an, când încă nu împlinise 10 ani. Îl vedeam mereu jucând biliard printre adulți și nu i-am acordat mai multă atenție decât oricărui alt copil de vârsta lui, care își petrece timpul printre cei mari.
Mai târziu, când la Cafe Passage au fost organizate mai multe concursuri de biliard, am descoperit că băiețelul pe care mai mult îl ignoram se încumeta să participe la concursuri de biliard în care nu avea drept adversari decât adulții. Contrar primului impuls, acela de a crede că adulții îi făceau favorul de a se lăsa înfrânți de Eduard pentru a-i da satisfacție, am aflat că, de fapt, copilul era tratat ca oricare alt competitor, iar rezultatele surprinzătoare pe care le obținea erau rodul muncii, talentului și implicării sale.
De la data la care l-am văzut pe Eduard jucând biliard, lucrurile în viața lui s-au schimbat total. Între timp, nu doar că s-a mai înălțat vizibil, dar a făcut progrese remarcabile într-un sport care seamănă cu biliardul, dar care este cu mult mai complex și mai greu de jucat. Este vorba despre snooker, un sport destul de puţin practicat în România, dar foarte bine văzut în afara granițelor țării.
De curând, Eduard Riti, care are acum 10 ani, a câștigat campionatul local de snooker Black Pot Brașov, în fața lui Liviu Păltănea, un arbitru trecut de 35 de ani. Ca și în campionatele de biliard, băiatul este de departe cel mai tânăr concurent, cel mai în vârstă apropiindu-se de 60 de ani, toți având experiență îndelungată în mânuirea tacului.
Vrea să devină campion mondial
După ce a jucat fotbal pentru un timp, apoi biliard, Eduard Riti s-a oprit la snooker, un sport pe care l-a descoperit prin Felician Ursache și în legătură cu care și-a fixat mari obiective. Deși joacă de plăcere, Eduard știe foarte bine unde vrea să ajungă, declarând fără să stea pe gânduri că își dorește să devină campion mondial.
Și, dacă avem în vedere rezultatul de la Brașov și evoluția rapidă pe care a înregistrat-o într-un sport în care nu se antrenează decât de două ori pe săptămână, pentru că în Sfântu Gheorghe nu există mese de snooker, Eduard are toate șansele să ajungă acolo unde se visează. „E incredibil cât de repede progresează. Efectiv e talentat. Simte bilele, simte tacul. Iar această finală a jucat-o extrem de matur. E evident talentul. Și cum a lucrat aproape un an, se cunoaște progresul. Eu nu am văzut copii atât de ambițioși cum e Eduard și mai ales cu o tărie de caracter atât de mare”, a spus Felician Ursache, cel care l-a apropiat de acest sport.
Amprenta pe care snookerul și-a pus-o asupra lui Eduard se vede și în modul lui de a interacționa cu ceilalți și de a vorbi despre sine. În ultima perioadă, timiditatea băiețelului de 10 ani a devenit o amintire, lăsând să se vadă în el sportivul de succes care va fi mâine. „Mai întâi am jucat biliard și după aceea, Felician m-a dus la snooker prima oară. Voiam să văd cum e și mi-a plăcut foarte mult pentru că e un sport mai elegant și pentru că nu joc în echipă, ca la fotbal. Mie îmi place să joc singur. Pentru mine e și un pic efort în ce fac, dar este și o foarte mare plăcere să joc. Cel mai greu mi se pare faptul că trebuie să fac multe drumuri de acum încolo, iar cel mai ușor mi se pare când sunt acolo și joc”, spune Eduard.
Merge la Europenele din Polonia
Și, pentru că drumul pe care a pășit pare să îl ducă acolo unde el aspiră să se vadă într-o zi, după succesul de la Brașov, Eduard Riti va merge în Polonia unde va participa la Campionatul European de Snooker și Biliard pentru juniori, care se desfășoară la Wroclaw în perioada 7-13 februarie. „A fost ales în lotul național de juniori al șaselea jucător, fiind în continuare cel mai mic”, ne-a spus Felician Ursache, care speră că Eduard se va întoarce acasă cel puțin cu o experiență care îl va ajuta pe viitor, dacă nu chiar cu rezultate surprinzătoare.
Rezultatele în mod cert nu ar întârzia să apară dacă Eduard ar avea o masă specială și posibilitatea de a se antrena ca orice alt sportiv, însă pentru un astfel de vis ar fi nevoie de susținerea financiară a unui sponsor gata să investească într-un talent evident. Până când va apărea acest sponsor, nu ne rămâne decât să-i ținem pumnii lui Eduard și să îl aplaudăm pentru puterea de a se afirma dincolo de toate inconvenientele privind posibilitățile de a se antrena, și să îi mulţumim că, la numai 10 ani, duce numele orașului Sfântu Gheorghe în campionatul european al unui sport încă rar jucat la noi.