EDITORIAL. Tupeu, protecţionism, frică
Majoritatea uriaşă cu care se laudă mereu PSD-ALDE învaţă noi metode de manipulare politico-mediatică, bazate pe trei elemente: tupeu nemărginit, protecţionism feroce şi inducerea fricii printre adversarii politici, dar mai ales în societatea civilă. Să mă explic:
Preşedintele PSD şi ajutorul său de la ALDE nu scapă niciun prilej să promită luna de pe cer primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi oamenilor de afaceri prieteni ai alianţei de la guvernare: salarii mărite, ordine în dezordinea salariilor din instituţiile bugetare, crearea unui statut privilegiat primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Cu pensiile speciale au lăsat-o mai moale, se izbesc de Curtea Constituţională şi de lipsa fondurilor.
Dragnea şi Tăriceanu au avut zilele astea o întâlnire cu primarii din Asociaţia Comunelor din România, majoritatea membri ai PSD, şi-au curs râuri de lacrimi şi invective la adresa „situaţiei imposibile în care sunt obligaţi să lucreze primarii, urmăriţi peste tot de procurori”. S-a vorbit acolo despre legalitate şi oportunitate, două cuvinte cu adânci înţelesuri ascunse, pe care Dragnea şi primarii vor să le dezlege printr-o lege nouă, care să-i apere de procurori. Să-i fi văzut pe primari, toţi cu eşarfe tricolore pe mari burdihane, toţi săraci şi nedreptăţiţi de Justiţia românească subordonată lui Iohannis... Mai să te-apuce mila şi plânsul.
E clar, lupta acestor domni se duce cu procurorii şi judecătorii, n-au ei nicio treabă cu prosperitatea oamenilor şi reformarea clasei politice. Dacă-i auzi pe cei doi preşedinţi cum îşi bat joc de procurori, de lupta anti-corupţie, de societatea civilă, dacă-i vezi pe parlamentarii jurişti ai PSD-ALDE cum o scaldă cu Ordonanţa 13 doar ca să-i convingă pe proşti că nu Dragnea şi Guvernul sunt de vină, că totul a fost din cauza politicienilor rău intenţionaţi din Opoziţie, a străzii vândute multinaţionalelor, dacă auzi şi vezi toate astea mai că-ţi vine să crezi că nu trăieşti în România, că te-ai paraşutat direct în Rusia, Turcia, Ungaria – ţări în care absolut orice este posibil dacă ai suficient tupeu şi o majoritate confortabilă.
Apropo de multinaţionale, ele sunt anchetate acum de o comisie parlamentară de toată jena pentru că i-ar fi scos în stradă, la proteste, pe angajaţi. Şi dac-ar fi aşa, care-i problema? Multinaţionalele astea trebuie să-i pupe-n dos pe guvernanţi de dimineaţa până seara? De ce? Şi cum s-ar fi putut opune şefii de la multinaţionale atunci când angajaţii ies în stradă după orele de serviciu? Pentru că, mult stimate tovarăşe Dragnea, oamenii ăştia care protestau noaptea în stradă, ziua munceau! Aveau şi-o pancartă pe tema asta: „Ziua muncim, noaptea vă păzim!”... Nu vă e puţin jenă, măcar aşa, de ochii lumii care nu se vinde pe o sută de lei?!
Protecţionismul se vede de la o poştă: bugetul este croit pentru fidelii susţinători ai celor două partide care formează Guvernul şi majoritatea parlamentară. Judeţele, marile şi micile oraşe care n-au preşedinţi de CJ sau primari ai PSD-ALDE fac eforturi mari ca să atragă oarece fonduri pentru proiectele de investiţii majore pe care le au. Din informaţiile apărute până acum, de aeroportul din Braşov, care ne-ar fi ajutat şi pe noi, covăsnenii, nu se mai aude nimic, e tras pe linie moartă încă cel puţin un an.
Cel mai uşor e să spui: „n-avem bani, de unde bani dacă moştenim un dezastru?”. Aşa au spus toate guvernele post-decembriste, aşa spun şi ăştia care ne guvernează acum. Sigur că nu-s bani suficienţi pentru toate măsurile populiste care s-au promis în campanie, şi-atunci de unde să iei decât de la investiţii? Lasă locurile de muncă, lasă proiectele mari de infrastructură aducătoare de investitori străini, nu ne mai trebuie multinaţionale, nu mai avem nevoie de capitalişti străini, Romania first! Încă puţin şi preluăm sloganul lui Trump, iar până să renunţăm la UE nu mai e mult, oricum ne supără monitorizarea celor care nu ne lasă să ne facem de cap după bunul nostru plac...
Frica este o armă pe care moştenitorii FSN ştiu s-o joace. Doar că uită un lucru: tinerii de azi nu se mai lasă manipulaţi şi conduşi de frică, născându-se după Revoluţie au cam uitat ce-i aia. Aşa că n-au nicio şansă cu inducerea şi răspândirea fricii, râde lumea de metodele lor învechite gen „te chem la Poliţie c-ai scris mesaje pe pereţi”, „te reclam că ţi-ai dus copiii la proteste”... Ce penibili! Privindu-i pe cei care ne conduc acum, am ciudata senzaţie că am întinerit cu cel puţin 27 de ani, atât de mult seamănă metodele lor cu cele ale comuniştilor din anii ’89-’90. Doar că nu-mi place ce văd, şi-atunci prefer să rămân un bătrân care nu mai suportă prostia, frica, manipularea pe faţă, ameninţările şi grosolăniile guvernanţilor.
(Dumitru Manolăchescu)