ACTUALITATE 19 august 2015

EDITORIAL. Speriat şi abulic, Ponta dă câteva sute medicilor; restul s-aştepte!

de Dumitru Manolăchescu | 207 vizualizări

E înnebunitor să fii la „butoane”, să guvernezi în virtutea inerţiei, să repeţi şi tu exact greşelile făcute de alţii şi să nu-ţi dai seama cât de mult rău poţi face naţiei tale guvernând în acest fel! Dar nu ei înnebunesc, ci noi, „beneficiarii” prostiilor şi orgoliilor lor politico­-electorale. Ei sunt bine-merci, nesimţitori şi amnezici, n-au nicio treabă cu durerile tale. Şi totuşi, ei ne conduc pentru că noi îi lăsăm, ba chiar îi rugăm să ne conducă. Proşti ei? Deloc, ei îşi urmăresc şi-şi ating interesele. Proşti noi? Of course, habar n-avem ce vrem, stăm, cugetăm, despicăm firul în patru, contemplăm. Se mai agită ziariştii şi societatea civilă, vânduţi şi ăştia, că doar tot ce mişcă-n ţara asta s-a vândut deja imperialismului!

„Spirala populismului” nu-i o zicere inspirată, e o realitate crudă pe care-o pune în aplicare chiar acum premierul Ponta. A început cu triplarea lefurilor înalţilor demnitari, fir-ar ei să fie, că nu merită nici ăia 1.000-1.500 de euro pe care-i câştigau până la 1 august. A continuat cu promisiuni ferme de triplare a lefurilor şi pensiilor altor nesimţiţi, parlamentarii, nişte analfabeţi care se dau mari pentru că-s „aleşi” de popor. Au cerut, apoi, măriri de lefuri şi pensii speciale primarii, consilierii, preşedinţii de consilii judeţene. Cum era de aşteptat, a urmat faza pe categorii profesionale: gardienii din sistemul penitenciar au cerut mărirea lefurilor şi completarea posturilor vacante, medicii s-au mobilizat pe Facebook (poate-aşa află şi Iohannis, mare fan Facebook, de problemele lor) şi cer dublarea salariilor în sistemul de sănătate. Ăştia chiar au dreptate să ceară o mărire substanţială de leafă, când toţi nenorociţii „aleşi” sau „numiţi” câştigă de zece ori mai mult! Premierul Ponta s-a speriat şi-a zis repede „gata, se face, de la 1 octombrie medicii vor avea 25% în plus la leafă”. Ce calcule, ce impact asupra bugetului, ce socoteli? Nimeni nu riscă o grevă a medicilor şi asistenţilor. S-au adunat ministrul Sănătăţii, ăla de la Finanţe şi Ponta în persoană şi s-au făcut că gândesc, că lucrează de se rup şi-au găsit soluţii pentru toate: rezidenţii vor avea cu 300 de lei mai mult la leafă, adică vor ajunge la impresionanta sumă de 1.300 de lei pe lună... În plus, Mărinimia Sa Ponta Întâiul a hotărât: bacşişul pentru medici va fi legalizat şi fiscalizat, iar hotărârile unei instanţe nu ne interesează, oricare-ar fi ea, dă-i dracu’ de judecători că nu-s buni de nimic...

Prin urmare, medicii au mai fost umiliţi o dată: li s-au dat câteva sute la leafă, ca pe vremea lui Ceaşcă şi li s-a cedat, precum chelnerilor, bacşişul. Dar pentru că şi medicii sunt oameni, unii se vor bucura de sutele astea şi vor mai pleca o dată capul. Alţii, nu, şi bine vor face, pentru că viaţa şi demnitatea unui om înseamnă mult mai mult decât cred nenorociţii care ne hotărăsc destinele.

Vin la rând profesorii, cadrele didactice au cerut deja o dublare a lefurilor. Se vor mulţumi şi ei, probabil, cu promisiuni de 25% prin ianuarie viitor. Şi-au anunţat nemulţumirile şi poliţiştii, ei vor 70% în plus la leafă. Vor primi şi ei ceva, un os de ros, să le adoarmă vigilenţa...

Pensionarii nu mai zic nimic, nu mai cer nimic, e clar că lor li se pregăteşte „marea evacuare”... De medici avem nevoie, de poliţişti şi mai şi, de profesori nu ne putem lipsi chiar dacă educaţie n-avem, dar de pensionari da, abia aşteaptă ministra Muncii şi protecţiei sociale să dea colţul câţiva, să plece câţiva pe-afară şi să rămână acolo, să se ducă cât mai mulţi şi, dacă se poate, cât mai repede, să mai prindă şi Ponta momentul fericit al echilibrării bugetului cu patru angajaţi la un pensionar... Asta da realizare, Victoraş, te-ar pomeni cărţile de istorie mai ceva ca pe Hitler şi Stalin la un loc.

Problema nu e că se dau bani bugetarilor, problema e de unde se dau banii ăştia. Că bugetul n-are, economia nu-i produce şi-i împrumutăm de la bănci (ar fi vorba de vreo 1,7 miliarde de lei, pe care Fiscul nu-i poate aduce la buget, oricât se chinuie premierul s-o aducă din condei). O fi bine? Cei care ştiu despre ce-i vorba zic că nu. Tot ei spun că populismul ăsta electoral marca Ponta-PSD ne va duce în prăpastie mai repede decât ne aşteptăm. Îl opreşte cineva pe Victor Ponta? Cine? Doar Iohannis şi Oprea pot s-o facă; de Opoziţia parlamentară nu poate fi vorba, e în concediu, iar „poporul suveran” şade şi cugetă că dacă nu-i mămăligă la tine-acasă, e cozonac la spanioli şi italieni.

Şi-ar mai fi ceva: guvernul ăsta se bate pentru bugetari, adică pentru voturile unor captivi. Dar România merge înainte datorită sectorului privat, despre care nimeni nu mai zice nimic şi pentru care nimeni nu mai face nimic. Din aproape 5 milioane de angajaţi, mai bine de 3,5 milioane produc în sectorul privat. Salariile acestor oameni, adică ale celor care produc ceva pentru economia naţională, sunt mai mici decât ale bugetarilor, pentru că managerul unei firme private îşi calculează fiecare bănuţ, n-are de unde lua dacă nu face profit. La bugetari sacul cu bani este fără fund, la privat el e mic şi bine cusut. Taxe şi biruri peste taxe şi biruri, birocraţie şi jecmăneală, CAS şi taxe pe stâlp de-ţi vine să-ţi iei lumea-n cap şi să renunţi la mica-marea ta afacere. Nu-i drept şi nu-i corect nici măcar economic.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stelian, 20 august 2015
Sa facem un simplu exercitiu de imaginatie si sa ne punem intrebarea, ce-i drept, retorica: ce s-ar fi intamplat daca mangafaua VV ajungea presedintele tarisoarei? Si a avut voturi destule...!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.