EDITORIAL. Pohta ce-aţi pohtit: un viceprimar român la Sfântu Gheorghe!
Să vezi, să citeşti şi să nu crezi: aproape 42% dintre locuitorii oraşului Sfântu Gheorghe şi-ar dori ca unul dintre cei doi viceprimari ai urbei să fie etnic român! Aproape înduioşător... Şi mai nemaipomenit e că abia 27% dintre respondenţii studiului realizat de Extensia „Babeş-Bolyai” în municipiul reşedinţă de judeţ vor ca ambii primari să fie maghiari! Şi semnele de exclamare continuă: 25% nu sunt interesaţi de subiect şi puţin peste 5% ar vrea ca ambii viceprimari să fie etnici români! Şi încă două cifre, dar ţineţi-vă bine de ce aveţi la îndemână: 70% dintre noi şi-ai noştri apreciază mai mult persoana şi mai puţin partidul din care face parte! Iar 45% dintre cei care au răspuns întrebărilor consideră că ar fi bine ca primarul oraşului să fie o persoană independentă politic!
N-am niciun motiv să mă îndoiesc de onestitatea şi corectitudinea studiului realizat de Asociaţia Pro Scienta, de la Extensia sus-numită, îl cunosc de multă vreme pe coordonatorul acestei activităţi, dl. Cziprian Lorand, este un om care n-a oferit niciodată motive în acest sens. Dar nu mă pot opri să constat că nimic nu seamănă cu ce ni se vinde politic de liderii partidului majoritar local, care apelează mereu la „drepturile colective” ale minorităţii maghiare, la „presiunile” şi „discriminarea” la care sunt supuşi. Dacă analizezi cu atenţie şi într-o poziţie cât de cât verticală studiul cu pricina, observi că ai de ales între cele două variante ale unei dileme: ori minte studiul (am spus deja că am deplină încredere în coordonatorul lui), ori mint politicienii (ceea ce e mult mai probabil). E drept, s-ar putea să fie şi o a treia cale: să mintă convingător, de plăcere sau din obişnuinţă, respondenţii – dar înclin să cred că această variantă nu este de luat în calcul, pentru că nu duce nicăieri.
Din câte ştiu, studiile astea se fac pentru a veni în sprijinul candidaţilor şi decidenţilor în materie de administraţie locală. Adică, logic vorbind, rezultatele acestui studiu ar trebui să fie obiect de studiu şi bază de pornire în negocierile care se vor purta în viitorul Consiliu municipal pentru alegerea viceprimarilor şi nu numai – studiul oferă şi alte cifre concludente, care pot fi reţinute de viitorii consilieri şi edili în conturarea politicilor economice, sociale, financiare ale Consiliului. Ce vreau să spun este, de fapt, o veste bună pentru cei care aşteaptă de multă vreme (dacă-mi aduc bine aminte, e vorba de peste două decenii...) un viceprimar român la Sfântu Gheorghe: candidaţii din partidele româneşti vor avea un motiv în plus să se prezinte în campania pentru locale cu un program adaptat acestei noi realităţi. Cu alte cuvinte, candidatura la funcţia de primar nu va mai fi pentru etnicii români una pur decorativă, pretendenţii la această funcţie vor mai avea o speranţă şi se vor comporta ca atare, nu vor face doar figuraţie.
Se va pune o singură problemă: UDMR să ţină cont de rezultatele acestui studiu. Puterea locală tot la ei se va afla, indiferent cât de „independent” va fi noul-vechi primar maghiar (apropo, este năucitor să afli de la un public preponderent maghiar că 70% dintre ei apreciază mai mult persoana decât partidul din care face parte şi că 45% cred că e nevoie de un independent politic pentru funcţia de primar la Sfântu Gheorghe!). Niciun „independent” nu va reuşi să facă mare brânză la Primărie dacă nu va avea sprijinul consilierilor majoritari, care tot de la UDMR vor fi. De aici vor trebui să înveţe şi consilierii de etnie română ceva, cum ar fi arta negocierii (câţiva s-au obişnuit deja să înoate contra curentului...) şi cea a compromisului util. Că altceva e puţin probabil să reuşească să înveţe domniile lor în timpul scurt care a mai rămas până la alegeri...
Instrumentul de lucru pe care Pro Scienta îl oferă politicienilor în prag de campanie electorală este extrem de binevenit, cu condiţia ca oamenii care se vor folosi de el să îl ia în calcul cu deschidere, transparenţă şi inteligenţă. Dacă o vor face, vom avea şi noi ceva de câştigat în următorii patru ani. Dacă nu, vom bălti în continuare. Oricum, se anunţă o campanie pentru „locale” interesantă.