ACTUALITATE 28 aprilie 2015

EDITORIAL. Plăteşti şi înjuri – sloganul televizat al „bunilor români”

de Dumitru Manolăchescu | 202 vizualizări

Am aflat, în sfârşit, ce înseamnă să fii bun român. Am încercat, noi în Covasna mai ales, să fim buni români înfăşurându-ne în tricolor şi în Imnul Naţional, punându-le piedici maghiarilor în cursa lor spre un Ţinut Secuiesc eliberat de „ocupanţii” români, reclamând Puterii de la Bucureşti abuzuri şi nedreptăţi ale majorităţii maghiare locale. N-am convins, niciodată, pe nimeni. N-am ştiut, nu ne-am priceput, n-am apăsat butoanele care trebuiau apăsate. Am fost mereu a cincea roată la căruţă, cea de rezervă, folosită doar pe vreme de criză politică sau alegeri. Ne-am întrebat mereu ce înseamnă să fii „bun român”, am încercat să aflăm cum se traduce sintagma asta dar a fost în zadar. Am rămas nişte proşti.

Până acum vreo câteva zile, când Ministerul Finanţelor ne-a luminat cu generozitate: eşti bun român doar dacă-ţi plăteşti taxele. Sau, cum zice reclama de care nu scapi oriunde te-ai ascunde, „România funcţionează cu taxele tale”. Ori cu „taxe letale”, după cum remarca un comentator isteţ; depinde cum desparţi şi împarţi vorbele. În viziunea proletcultistă a Ministerului Finanţelor, taxele tale salvează România, iar pe tine te transformă peste noapte într-un român bun, responsabil, european.

N-aş zice că, teoretic, reclama asta nu conţine şi nişte frânturi de adevăr. Dar din frânturile astea nu poţi face deloc un adevăr întreg, pe care să-l recunoască de departe populaţia majoritară săracă de la oraşe şi sate. Pentru că între timp românii au aflat că din taxele tale se îngraşă nu bugetul statului român, ci corupţii statului român, oriunde s-ar afla ei. Din taxele plătite de tine cu înjurături de neam, ţară şi mamă şi frustrări de nu încap în ogradă nu se fac drumuri cumsecade, nu se fac locuri de muncă, nu se produc valori adăugate în investiţii de care România şi fiecare locuitor al ei au nevoie. Asta e cea mai mare frustrare, nu poţi să crezi în nişte vorbe dintr-o reclamă doar pentru că ţi le spune Ministerul Finanţelor cu bani europeni. Te uiţi la reclamă, apoi te uiţi în pungă, în cont sau ce mai ai pe lângă casă şi-ţi dai seama că Ministerul ăla minte, că Guvernul ăla vrea să te înşele! Nu România merge înainte cu taxele tale, ci Partidul conducător, care raportează succese peste succese, în timp ce tu trăieşti tot mai prost. Tu, plătitorul de taxe, resimţi „datoria patriotică” de a-ţi plăti taxele ca pe o corvoadă nedreaptă şi letală. Cu taxele tale nu se fac nici spitale, nici şcoli, nici autostrăzi. Niciun guvern al României n-a reuşit să te facă mândru că-ţi plăteşti taxele, ajutând astfel România să meargă înainte.

Dimpotrivă, am devenit conştienţi că nimic, dar absolut nimic nu vine de la guvernul României pe gratis. Am învăţat că dacă scade TVA, obligatoriu creşte alt impozit, ori ţi se mai adaugă o taxă la multele pe care deja le plăteşti. Te bucuri că plăteşti cu 1 leu mai puţin kilul de carne? E bine, dar trebuie să ştii că în momentul ăla vei scoate mai mulţi bani din buzunar pentru altă taxă, cum ar fi cea pe proprietate, pentru că se va impozita şi terenul pe care sunt construite casa, apartamentul, magazia, cotineaţa etc. Se reduce la 9% TVA pe apa potabilă? Fii sigur că pentru ăia câţiva bănuţi economisiţi la apă vei plăti mult mai mult în contul altei taxe. La Guvern există o echipă întreagă de „specialişti” în găsirea de noi şi noi taxe şi impozite. E o echipă bine plătită, care acţionează la ANAF şi la Finanţe, sub directa îndrumare şi control ale premierului.

„Taxele tale” şi calitatea de bun român n-au, dragii mei, nicio legătură. Reclama cu pricina traduce doar incompetenţă, vorbe goale şi dispreţ din partea guvernanţilor pentru banii noştri. Şi, desigur, o avidă nevoie de bani, pentru că sunt multe guri electorale de asistat, multe găuri de peticit, vine un an hotărâtor pentru partidele politice şi susţinătorii lor. Faptul că te-ai săturat să plăteşti nişte taxe idioate, aruncând, practic, cu banii în vânt nu înseamnă că nu eşti un bun român. Din păcate, n-ai cum să ocoleşti plata acestor „taxe letale” fără să ajungi în colimatorul ANAF şi al Justiţiei, aşa că trebuie să te conformezi şi să susţii un stat român care nu face nimic pentru tine. Dimpotrivă, chiar şi-atunci când vrei să-ţi plăteşti corect şi cinstit taxele te-aşează la cozi umilitoare. Ca să nu mai vorbesc că statul ăsta nu face nimic pentru a-ţi uşura viaţa, pentru a te ajuta să-ţi dezvolţi afacerea, pentru a te face să te simţi mândru că eşti un bun român.

Nu îndemn pe nimeni să nu-şi plătească taxele şi impozitele, dimpotrivă, susţin că ele trebuie plătite pentru că altfel statul român se desfiinţează – şi nu ştiu să avem altceva de pus în loc. Da, plătiţi-vă taxele, dar nu puneţi botul la reclamele idioate care transformă mândria de a fi român într-o afacere prosperă pentru Ministerul Finanţelor, dar „letală” pentru tine. Plăteşti şi înjuri – asta înseamnă să fii „bun român” după 25 de ani de libertate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.