ACTUALITATE 22 aprilie 2014

EDITORIAL. Nobili şi feude într-o Românie provincială

de Dumitru Manolăchescu | 102 vizualizări

Guvernul şi „lumea bună” a politicii româneşti sar în ajutorul nobililor din feudele provinciale. Nişte justiţiari nenorociţi s-au apucat să-i cheme la procese penale pe stăpânii judeţelor şi aşezărilor, aşa-numiţii baroni, acuzându-i că au adunat averi nemăsurate prin afaceri ilegale cu statul şi furt din banul public. Reacţionând prompt, cel mai cinstit şi mai şmecher guvern din istoria României, condus de cel mai „cârlan” şi atipic procuror post-decembrist, a hotărât să pună piciorul în pragul „justiţiarilor băsişti” şi să-şi apere baronii-stăpâni ai feudelor electorale, nobili fără prihană şi fără pată precum Bunea Brăileanul, Duicu Mehedinţeanul, Cosma Prahoveanul, Constantinescu Tomitanul, Guriţă Vrânceanul, Mazăre Vaporeanul. Adevăraţi stâlpi ai sistemului ticăloşit moştenit de la tătucii Iliescu Preasăracul şi Năstase Preasinucisul, aceşti baroni şi alţii ca ei nu trebuie lăsaţi la bunul plac al oamenilor legii, trebuie apăraţi şi ocrotiţi pentru că nobilii sunt mai presus de legile pământeşti – istoria ne învaţă lucrul ăsta şi n-avem nici un motiv să n-o credem.

Printr-un efort susţinut de imaginaţie logică (nu ştiu dacă se potrivesc cuvintele astea, dar sună bine...), vicepremierul-baron Dragnea Teleormăneanul dezvăluie mişcările pe care şeful său, Ponta Gorjeanul, susţinut de toată baronimea pesedistă încă liberă, le va face pentru oprirea „masacrului” aplicat de băsişti acestor oameni cumsecade: 1. Modificarea Legii administraţiei publice locale, prin care stăpânii feudelor electorale să nu mai fie obligaţi să semneze nici un document, nici un act, nici măcar o delegaţie a casierului în teritoriu, conform principiului bine-cunoscut „cine nu semnează, n-are treabă cu DNA-ul”. 2. Chemarea la ordine a şefului Agenţiei Naţionale de Integritate în cadrul unei şedinţe de Partid Conducător, prilej cu care omul ori va fi lămurit paşnic, cu un cap în gură, ori va fi schimbat prin referendum pesedist de la conducerea ANI, o instituţie care descoperă prea multe incompatibilităţi şi conflicte de interese în sânul feudelor Puterii.

Să traducem puţin această chintesenţă de înţelepciune guvernamentală: păi bine mă, nepricepuţilor, de ce să stăm noi la mâna organelor de represiune băsiste, hai să descentralizăm deciziile. Primarul Mazăre, de pildă, adică de ce şi cum să le ştie el pe toate şi să semneze şi-apoi să-l bage la zdup? Nu, dom’le, să semneze şefii de servicii, secretarele, femeile care dau cu mopul, dansatoarele de pe carele alegorice, portarul, ăştia de ce iau leafă? Ei să răspundă, ei sunt specialişti, de unde să ştie ce să semneze şi ce nu un primar pe care nici o lege nu-l obligă să aibă mai mult de patru clase? La fel cu preşedinţii de consilii judeţene, să vă intre bine-n cap, fraierilor care sunteţi, ăştia-s Dumnezeii noştri, ăştia care-şi pun la bătaie averile pentru bunăstarea asistaţilor sociali înainte de alegeri, ăştia care împart ceasuri, găleţi, mălai, ulei şi zahăr amărâţilor dependenţi de ajutoarele electorale.

Socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivească, însă, cu cea din târg, pentru că nu poţi să le iei dreptul de semnătură şi să le laşi în acelaşi timp Puterea deciziilor, cea care le aduce averea cu care îşi susţin binefăcătorii din partidul conducător. Aici ar fi singura problemă, dac-o rezolvă şi pe asta portretul lui Dragnea va fi pus la loc de cinste printre sfinţii jertfitori de pe pereţii bisericilor din satele româneşti abonate la mila guvernamentală.

Nici prefecţii nu-s lăsaţi în afara gândirii protectoare a cuplului Ponta-Dragnea. Urmează ca aceşti oameni să renunţe să se mai ascundă sub masca apoliticului şi în fruntea prefecturilor să fie puşi doar oamenii Partidului Conducător – se înţelege că partidul ăsta nu poate fi decât PSD, care la alegerile din 2016 va fi votat de 95% dintre alegătorii din România. Restul de 5% aparţine, de drept, UDMR, de procentele lor nu se poate atinge nimeni...

Apropo de baroni, în DEX ni se spune că este un titlu nobiliar „superior cavalerului şi inferior vicontelui”. Cavaleri nu mai are România demult, de pe vremea lui Cuza. Dar conţi şi viconţi ar mai fi, e unul Vlasov, conte de Cazino, care pierdea la ruletă milioane de euro într-o noapte. A intrat şi ăsta pe mâna Justiţiei, îl bagă băsiştii la „cremenal” şi se duce dracului floarea nobilimii româneşti, că domnul conte n-are decât fete, vai mama lor cum arată şi câtă minte blondă le îngheaţă privirile. Aşa că tot în baroni ne e baza, ăştia-s mulţi şi nu se pierd cu una-cu două, nu-i lasă prostimea să piară, să rămână feudele fără stăpânii legiuiţi.

În concluzie: baronii nu vor mai semna decât pe autografele cerute de admiratorii care vin după ajutoarele sociale, iar alţi nobili nu prea mai avem. Ceva chiaburi mai apar prin sudul patriei, pe unde cumpără fata lui Băsescu teren agricol, dar ăştia nu-s nobili şi nu contribuie la refacerea încrederii electoratului în clasa superioară a naţiei române. Prin urmare, pentru a fi iarăşi ce-am fost şi mai mult decât atât, să strigăm din rărunchi „Sus baronii!” şi „Jos chiaburul Băsescu!”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.