ACTUALITATE 26 august 2014

EDITORIAL. Ne paşte un nou bir: „fumăritul”

de Dumitru Manolăchescu | 142 vizualizări

Ca să dea bani alegătorilor nehotărâţi pe cine să voteze, ca să le cumpere bunăvoinţa şi strădania de a pune ştampila pe micul Titulescu, „cel mai iubit urmaş al cuplului Iliescu-Năstase”, Victor Viorel Ponta este obligat să scoată bani şi din piatră seacă. Sfătuit de prietenii săi tineri şi neliniştiţi Şova-salvatorul minerilor, Petrescu-Harvard şi Niţă-datornicul să pună noi biruri, Ponta se execută şi pune noi biruri, pentru că din altă parte nu vin bani. Din Economia pe care o păstoreşte în guvern braşoveanul Constantin Niţă şi din Finanţele savantei de la Harvard nu vine nimic de dat electoratului analfabet de la oraşe şi sate (cred că acum e clar la cine mă refer când spun „electorat analfabet”, n-are nicio legătură cu oamenii amărâţi care n-au reuşit să înveţe carte din motive neimputabile lor). Aşa că s-au pus băieţii şi fetele astea cu înalte studii în străinătate să găsească taxe şi impozite noi, care ar urma să acopere impostura, neprofesionalismul, proasta guvernare, furtul din banii statului şi alte matrapazlâcuri cu un generic comun de-acum binecunoscut: „Made in PSD”.

Beneficiind de bulversarea electoratului românesc, împărţit între stânga şi dreapta fără nicio socoteală şi fără nicio logică, profitând de „vertijul” resimţit de partidele de dreapta, care nu reuşesc să se adune nici ca să pună o coroană de flori la picioarele graţioase ale ministresatei finanţiste, premierul-candidat Victor Ponta trăieşte o dramă cumplită în această toamnă electorală în care sfetnicii săi de taină i-au şoptit respectuos: „Măria Ta, nu mai sunt bani, doar gazele ne mai salvează”. Nu, nu gazele de şist, ci gazele-gaze, alea care vin sau nu de la ruşi şi care, chiar scoase din pământul patriei, ne costă cam la fel. Adică mult. Gazele astea ar urma să-şi mărească preţul cu 3% pentru consumatorii casnici începând cu 1 octombrie. Tragedie pesedistă în toată regula, asta însemnând, automat, voturi mai puţine pentru Victor Ponta la prezidenţiale. De neacceptat!

„Să se-amâne scumpirea gazelor” – răcni leul în turbare, pogorând asupra sfetnicilor sudălmi dureroase ca buba coaptă în locuri pe care nu le vede soarele. Şi-aşa se făcu, se amână scumpirea până după alegeri. Când nu doar gazele, ci toate celelalte se vor scumpi. Pentru că aşa e scris în stele într-un an electoral: rabdă românul până la alegeri, adormit cu promisiuni neruşinate, după care dă piept cu scumpirile, cu accizele calculate în dispreţul cetăţeanului şi adoarme din nou, cu ochii ţintă pe Antena 3 şi România TV. Asta-i „viaţa reală” pentru câteva milioane de români, interesaţi doar de pomenile electorale, de „jos Băsescu” şi de „adevărurile” familiei anteniste a întemniţatului Dan Voiculescu. Pe votul acestor câtorva milioane de adormiţi întru Ponta se clădeşte, pe nesimţite, dictatura cu faţă umană a stângii pesediste.

Dar să revenim la gazele noastre: „Nu putem accepta scumpirea gazelor până la alegeri, ne pierdem electoratul credincios. Să amânăm, dar găsiţi-mi pe cineva care să-mi dea bani pentru pomeni, să păstrăm tradiţia ca nişte buni ortodocşi ce suntem”. Se auzi atunci o voce mieunat-piţigăiată: „Dar centralele de apartament, Mărite, astea cum de funcţionează fără să plătească bir?”. Se lumină faţa Măritului premier-candidat, se luminară feţele sfetnicilor şi miniştrilor. „Bună treabă, frate întru credinţă, scoatem destul de-aici pentru votanţii noştri de la oraşe şi sate?”. „Scoatem, Măria Ta, punem câte dări e nevoie, păi n-am pus noi biruri şi pe fumărit, pe găinărit, pe albinărit, pe ţuicărit şi vinărit? Punem şi pe centralele de apartament, să se sature burjuii de căldură şi apă caldă şi să plătească birul de poluare, mama lor de pezevenghi îmbogăţiţi pe spinarea norodului!”.

Nu-i poveste, chiar dacă pare. E o realitate pe care, ca de obicei, Victor Ponta nu o recunoaşte, dar care îşi va produce efectele... imediat după alegeri, după cum e obiceiul la noi. Posesorii de centrale termice de apartament vor plăti o taxă de poluare „deloc minoră”, după cum chiar Ponta glăsuia într-un inexplicabil moment de sinceritate. Un „fumărit” modern, detaşat de la coşurile caselor încălzite cu lemne. Măsura asta nedreaptă şi stupidă va rezolva două lucruri: bani la bugetul sărăcit de pomenile electorale şi revenirea posesorilor de astfel de centrale la vechiul sistem de termoficare. Sistem care în multe oraşe ale ţării – printre care şi municipiul nostru – nu mai este funcţional, dar ce contează, Guvernul Ponta şi PSD au o singură problemă: instaurarea partidului-stat pe întregul teritoriu al patriei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stelian, 27 august 2014
Nici nu era de asteptat altceva de la acest guvern mizerabil, cel mai mizerabil guvern din toata istoria Romaniei!!! Cel mai incompetent prim sinistru al tarii, ponta victor viorel, un plagiator citeste integral
lili, 27 august 2014
Scrieti de parca acum ati fi parasutat ACUM in Romania de pe alta planeta.. Pai, ai Dvs preferati adica PDLul si Traian Basescu nu au facut la fel, nu au promis ei de exemplu in campania electorala citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.