ACTUALITATE 6 august 2015

EDITORIAL. După 25 de ani de libertate, suntem în clasa I la Şcoala de democraţie

de Dumitru Manolăchescu | 884 vizualizări

Se-ntâmplă lucruri curioase cu poporul român; învaţă greu lecţiile de democraţie şi anticorupţie, mult mai greu decât aş fi crezut chiar eu, care nu cred că românul e cel mai deştept, cinstit, harnic şi frumos dintre balcanici. Ca să-nveţe mai repede şi mai bine, ca să treacă, de fapt, clasa e nevoie mereu de şuturi în fund – după principiul conform căruia şutul ăsta înseamnă un pas înainte.

Sesizând nuanţa, nişte oameni ancoraţi în realitatea din judeţul Covasna, printre care l-aş remarca pe Cătălin Lazăr, consilier la Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (n-am ştiut niciodată cu ce se ocupă un consilier la DJST...), au iniţiat un proiect care s-a numit în final Şcoala naţională de democraţie. Proiectul ăsta a adunat, la prima lui ediţie de la Pădureni, 60 de tineri din toată ţara, având parte, la deschidere, de o participare selectă – Cristian Pârvulescu, decan al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Gabriel Ispas, de la Ministerul Educaţiei Naţionale, prefectul judeţului, Sebastian Cucu, reprezentanţi ai MTS şi DJST.

E bine că există un asemenea proiect şi e bine că la prima ediţie a acestei Şcoli de democraţie au venit oameni importanţi. Asta arată că societatea românească, aşa bolnavă cum e, pune preţ pe înţelegerea libertăţilor şi constrângerilor democratice – ceea ce seamănă cu o rază de lumină într-un tunel fără sfârşit. Dar nu e deloc bine că încă bâjbâim, încă suntem în clasa I la Şcoala de democraţie după un sfert de veac de la o Revoluţie despre care credeam că a schimbat totul. Vedem, acum, că generaţii întregi n-au învăţat nimic, sau aproape nimic; vedem că tinerii care abia se născuseră la Revoluţie încearcă să înveţe ce înseamnă democraţie şi cu ce se mănâncă ea. Va trebui, probabil, să avem şi şcoli naţionale de Libertate, de Politică Economică, de Macroeconomie, de Corectitudine şi onestitate politică, de Anticorupţie, de Educaţie electorală, de Educaţie civică, de Educaţie familială, de Educaţie educaţie... Va trebui să avem toate şcolile astea şi multe altele încă pentru că de la politicieni n-avem nimic de învăţat, adică nimic bun, învăţăm doar ce să nu facem.

Începem să înţelegem, mai încet decât credeam eu, că avem nevoie de şcoală şi de şcoli. Că suntem nişte needucaţi, nişte răzvrătiţi împinşi de istorie spre limanuri necunoscute, nişte proşti manipulaţi de toţi deştepţii naţiei. E bine că se-ntâmplă să ne trezim şi să acceptăm că avem nevoie de şcoli, de lecţii pentru toate pe care le trăim. DJST şi Cătălin Lazăr, unul din iniţiatorii proiectului, merită felicitări. Chiar dacă participarea e de mică anvergură, Şcoala de democraţie e un pas înainte care trebuie remarcat. Aştept asemenea proiecte şi în Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Teleorman, Mehedinţi, Gorj – judeţe ale unor baroni care i-au învăţat pe oameni cum se fură din banul public, cum se face trafic de influenţă, cum se minte, cum se strâng averi nemuncite din foloase necuvenite, cum se fraudează votul... Tinerii din judeţele astea chiar au nevoie de lecţii şi de şcoli, altele decât au deprins de la vecinii violatori şi şmecherii de bani gata, fii de baroni locali.

Eram pe cale să închei când am citit că în parcarea din faţa Hotelului Bodoc a apărut un „labirint anticorupţie”, în care nu te pierzi, ci înveţi ce trebuie să faci ca să-i dai în gât pe corupţi. Înveţi, adică, să fii vigilent şi cu atenţia mereu trează. Labirintul ăsta este o idee pusă în practică de Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie – nici nu ştiam că mai există asemenea structură în teritoriu. Învăţăm, învăţăm învăţăm – cum spunea eternul Lenin. Adevărul e că în materie de democraţie şi anticorupţie învăţăm toată viaţa şi, la final, recunoaştem că nu ştim nimic... Prin urmare, sceptic de felul meu, de data asta voi fi optimist: covăsnenii au o şcoală naţională de democraţie la Pădureni şi un labirint anticorupţie la Sf. Gheorghe. Dacă învăţăm să ne descurcăm la materiile astea, nu ne rămâne decât să acceptăm că, pentru a fi perfecţi, avem nevoie şi de o Şcoală de bune maniere interetnice...

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.