ACTUALITATE 7 iunie 2016

EDITORIAL. Dracul nu-i aşa de negru?!

de Dumitru Manolăchescu | 1145 vizualizări

Liberalii n-au fost distruşi la nivel naţional în alegerile locale. Au un procent cu care se mândresc, ca nişte inconştienţi ce sunt. Sunt cu 6-7% în urma PSD, dar Gorghiu şi Blaga sunt liniştiţi; din statisticile lor, n-au avut niciodată mai mult, deci e bine.

Păi nu-i bine, onorabililor! Şi-o să vă spun şi de ce, chit că nu-i o noutate pentru voi informaţia asta: la toamnă, la Parlamentare, nu veţi mai avea nici jumătate din voturile pe care le-aţi luat acum. Ştiţi de ce, nu? A apărut a treia forţă: USB, care se va transforma în Uniunea Salvaţi România. Dacă Nicuşor Dan ar fi avut inspiraţia şi puterea să acţioneze şi la nivel naţional, nici acum n-aţi fi avut procentele cu care vă lăudaţi. Aşa că, atenţie mare! Dreapta nu mai înseamnă doar „marele” PNL, mesajul antisistem al USR va prinde la populaţie mult mai mult decât lozincile şi figurile liberale învechite (să mă ierte dl. Quintus...), care nu par să înţeleagă nimic din nevoile şi disperările tinerei generaţii.

Pentru că de tineri va fi vorba, dreapta nu are prea multă treabă cu generaţiile trecute de 50 de ani, captivele României TV şi Antenei 3. Nu vorbesc de excepţii aici, eu fiind una dintre ele, ci de regulă. Iar regula, aţi văzut în comentariile sociologilor, este că PSD este votat masiv de oamenii trecuţi de o anume vârstă, de femei, de electoratul nevoiaş şi mai puţin şcolit. Un electorat suficient de numeros ca să producă frisoane unor politicieni de dreapta responsabili. Un electorat care nu va fi niciodată de vină pentru ce alege, pentru că nu alegătorii sunt vinovaţii, ci politicienii care nu le oferă o alternativă serioasă, credibilă.

Ei bine, cu sau fără blat cu PSD (veţi observa în perioada următoare tot felul de speculaţii pe această temă, veţi putea alege ce vă convine...), PNL va avea în toamnă o groază de probleme. Cea mai importantă: recredibilizarea partidului. O problemă greu de depăşit în condiţiile în care lupta pentru locul doi în viitorul Parlament (pentru că, e clar, la cum arată electoratul românesc la această oră PSD va ocupa prima poziţie la alegerile generale din toamnă) nu se va da cu partidul lui Dragnea, ci cu Uniunea Salvaţi România, partid antisistem de dreapta. Preşedintele de onoare al PNL, M.I. Quintus, a exprimat deja o opinie care va naşte vii controverse şi mari suspiciuni: Bucureştiul să fie fericit c-a ales-o pe d-na Firea, cu Nicuşor Dan ar fi fost o tragedie... De ce? Nu ne spune dl. Quintus, dar putem bănui noi: PNL şi PSD nu mai sunt de multă vreme adversari, liderii acestor două mari partide s-au înţeles perfect în privinţa votului într-un singur tur de scrutin şi nu numai. Se vor înţelege, cu siguranţă, şi în Capitală, şi în teritoriu, şi se vor înţelege pe sub masă mai ales în toamnă, când duşmanul comun le va fi Nicuşor Dan şi USR.

Problema noastră, a alegătorilor dreptei, care nu suntem implicaţi în politica activă, va fi să alegem între ce ştim deja că pot face liberalii cuplului Gorghiu-Blaga şi ce nu ştim că pot face Nicuşor Dan şi candidaţii pe care îi va avea USR pe listele pentru Parlamentare. Între ce ştim că a fost şi este şi ce nu ştim cum şi dacă va fi. Până atunci, însă, vor mai trece zile şi nopţi şi vom vedea cum se manifestă şi unii, şi alţii. Nu resping total ideea că PNL se poate elibera de vechii combatanţi epuizaţi în lupte politice cu sau fără sens, dar, cel puţin deocamdată, nu se arată soarele pe strada asta. În schimb, pare interesantă ideea unor oameni noi, nehârşiţi în viaţa politică, cu care să construieşti un drum nou. Şi singurul partid care anunţă o asemenea ofertă este Uniunea Salvaţi România.

Este o constatare de etapă, pe mine personal prestaţia lui Nicuşor Dan nu m-a convins, dar omul poate creşte, poate convinge până în toamnă, prin el şi prin cei pe care şi-i va găsi în teritoriu. Va fi interesantă această evoluţie, mă gândesc ce aiurea ar fi fost campania de la „generale” fără sarea şi piperul unei formaţiuni politice proaspete, cu un evident mesaj antisistem, capabilă să scoată din case generaţiile de votanţi tineri, cu oarecare cultură politică, dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă într-o Românie guvernată de corupţie şi haos.

Altfel, singurii care au pierdut la alegerile astea sunt... alegătorii. Pare un paradox, dar gândiţi-vă că toate partidele sunt mulţumite de rezultatele obţinute, nimeni nu-şi pune cenuşă-n cap. Şi-atunci, dacă toate partidele au câştigat, cine Doamne iartă-mă a pierdut?! Că-i musai să fi pierdut cineva...

Teme articol: alegeri PNL opinii POLITICĂ
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Griga, 10 iunie 2016
PNL a pierdut pentru ca fuziunea nu a reusit inca nici la aceasta ora. Rezolvarea vine doar printr-un congres extraordinar fiind ales presedinte unic iar cui nu-i convine sa plece, are mai mult de citeste integral
Dragos, 10 iunie 2016
Sa nu mai bagatelizam PNLul ! Este o campanie de presa impotriva PNL si nu inteleg de ce, pentru ca la nivel national sta mult mai bine decat acum 4 ani si daca a pierdut Bucurestiul asta e.
lili, 8 iunie 2016
Liberalii cuplului Blaga-Gorghiu vor avea de "munca" pentru viitoarele alegeri parlamentare din toamna, deja au inceput: in loc sa se concentreze pe ce trebuie sa faca, sa schimbe la ei in partid, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.