ACTUALITATE 13 februarie 2014

EDITORIAL. Câţi Păuni avem în Covasna?

de Dumitru Manolăchescu | 929 vizualizări

Nici măcar recensământul din 2011 nu şi-a propus să-i numere, dar eu ştiu că un Păun avem cu siguranţă: este dl. Nicolae Păun, deputat din partea Partidei Romilor în Colegiul Baraolt.  Candidatul Păun a obţinut un număr consistent de voturi în acest Colegiu, lucru care l-a mirat şi pe dumnealui, care nu fusese decât o dată în ultimii şase ani la Sf. Gheorghe. Dar iată ce declara dl. Păun după ce a aflat că este deputat al Partidei Romilor în Colegiul Baraolt: „Dincolo de mulţumiri, vreau să se ştie că îmi asum acest mandat şi chiar dacă titulatura lui va fi aceea de deputat al minorităţii rome, mă voi implica concret pentru romii din Covasna. Îmi doresc să ajung să implementez, alături de autorităţile locale, proiecte administrative pe sănătate, educaţie, locuri de muncă şi dezvoltare comunitară.”

Omul părea să ştie ce vrea şi chiar ce trebuie făcut, unde trebuie acţionat în chestiunea romă. Şi totuşi, a trecut mai bine de un an şi proiectele astea au rămas pe hârtie, paşii deputatului Nicolae Păun nu s-au împiedicat de nicio piatră din pământul covăsnean în tot acest timp. Absenţa din peisajul întunecat al vieţii romilor covăsneni a deputatului care ar fi trebuit să-i reprezinte, să-i ajute cu sfaturi şi proiecte, să dea un semn de viaţă şi de implicare în susţinerea intereselor rome în judeţul nostru a început să-l deranjeze şi pe prefectul de Covasna, dl. Dumitru Marinescu. Deranj deloc întâmplător, dacă ne gândim că prefectul nostru a fost ani buni de zile primarul localităţii Vâlcele, cea mai bine garnisită cu romi comună a judeţului: peste 2.170 de persoane. Dl. deputat Păun n-a dat nici măcar un telefon la Prefectură să afle ce necazuri, ce probleme, ce nevoi au cei pe care se presupune că-i reprezintă.

Cred că nu doar autorităţile locale se simt uitate de dl. deputat Păun, ci şi romii din Covasna. Vreo 8.000 la număr, adică 4,1% din populaţia judeţului, care se cifra în 2011 la 210.000 de persoane. Dacă d-lui Nicolae Păun i se par puţini, vreau să-l încurajez mărturisindu-i un secret numai de mine ştiut: de fapt sunt mai mulţi, d-le deputat, dar nu s-au declarat, le-a fost puţin jenă sau li s-a sugerat c-ar fi mai bine să se declare maghiari. Sau germani. Sau români. Sau secui. Sau evrei. Sau ce vreţi dvs. Vă aşteaptă, să ştiţi, mult mai mulţi, să tot fie vreo 15.000 de oameni care au mare nevoie de ajutorul dvs. calificat şi, la urma-urmei, bine plătit de statul român, generos cu parlamentarii săi.

Şi, dacă tot suntem la capitolul mărturisiri şi intimităţi cu deputaţii pierduţi în ceaţă, vă mai spun ceva, d-le Păun: dacă vă deranjează comunele cu mulţi romi-ţigani, cum ar fi Vâlcele, Belin, Boroşneu şi încă vreo 30 din cele 40 şi ceva ale judeţului Covasna, vă dau eu câteva care la recensământ n-au înscris nici un rom: Zagon, Poian, Valea Mare, Reci, Ilieni. Ar mai fi vreo cinci, dar nu vi le spun decât atunci când veţi veni în Sf. Gheorghe, să daţi ochii cu prefectul, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu primarul de Vâlcele, ori chiar cu ţiganii din Hetea... Aţi auzit de Hetea, d-le Păun? Aiurea, de unde să fi auzit? E cea mai mişto comunitate de purii din judeţ, de la Vâlcele o iei puţin la stânga, pe nişte dealuri pitoreşti, iarna e cel mai potrivit să-i vizitaţi, dar... Mă rog, treacă de la mine, vă mai vând un pont, luaţi-vă liber de la dl. Zgonea, că nu mai ieşiţi de-acolo până-n primăvară dacă se pune pe nins.

E drept, ar mai fi o soluţie, a amintit-o chiar dl. prefect Marinescu: să se (re)angajeze la Prefectură un consilier pentru romi. Ce mai contează, pe cine mai interesează că statul plăteşte încă un om care să nu facă nimic?! Şi-apoi, dacă mă gândesc bine, se poate rezolva şi asta. Nu trebuie decât ca dl. deputat să-şi recunoască inapetenţa pentru călătoriile obositoare spre Colegiul Baraolt. Adică să demisioneze din Parlament şi să-şi delege atribuţiile către o persoană care să fie mai aproape de nevoile etnicilor romi din judeţul Covasna. Nu contează cine, poate fi şi un consilier la Prefectură, numai să fie onest, să vrea să muncească şi mai ales să înţeleagă ce i se cere şi ce trebuie să facă.

Pentru că problemele romilor sunt foarte multe şi foarte complicate. Cu siguranţă, n-ajunge să locuieşti în Capitală şi să suni un prieten în Covasna ca să afli ce şi cum, e nevoie de mult mai mult. E nevoie să fii dispus să pui în operă chiar un proiect european care să-i includă şi pe romii covăsneni. De fapt, e nevoie de idei, de muncă, de voinţă, de puţin sacrificiu. Adică de o inimă de ţigan, sau de rom dacă vi se pare că sună mai bine, pentru alte mii de inimi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.