ACTUALITATE 20 aprilie 2015

EDITORIAL. Buze dulci la un Congres bilingv

de Dumitru Manolăchescu | 260 vizualizări

La sfârşitul săptămânii trecute, UDMR şi-a consumat cel de-al 12-lea Congres. Au lipsit, din decenţă, uralele, ovaţiile şi scandările de pe vremea congreselor lui Ceauşescu, închipuiţi-vă că au fost chiar 10 udemerişti care au votat contra favoritului galeriei, Kelemen Hunor! Nu că ar fi avut ei ceva cu Kelemen, dar e de prost gust să ai 99,99% din voturi... Prin urmare, Kelemen a fost reales la al 12-lea Congres. Simplu, eficient, motivant. Să-i fie şi să le fie de bine!

Problema mea nu este Kelemen Hunor, ci reacţia „partenerilor” politici invitaţi la Congres, alde Blaga, Ponta, Gorghiu, Tăriceanu şi alţi degrabă pupăcioşi de nobil fund udemerist. O reacţie lipicioasă ca o urmă de limax, de care scapi cu greu şi de care ţi-e scârbă şi după ce te-ai spălat pe mâini. Au luat cuvântul toţi „dumnezeii” ăştia urcaţi cu hârzobul în înaltele sfere ale politicii româneşti, şi toţi l-au tămâiat pe Kelemen de parcă ăsta ar conduce un partid de cel puţin 20%, fără de care nimeni nu poate realiza o majoritate guvernantă. Uite cum sună urmele de limax: „Oameni de cuvânt”, „adevăraţi profesionişti ai politicii”, care „dau dovadă de competenţă şi seriozitate”... Şi o mulţime întreagă de laude deşănţate, nu mă mai obosesc să le caut, închipuiţi-vă doar un ecran uriaş, în mijlocul căruia tronează un fund generos, pe care „corifeii” politicii dâmboviţene se ostenesc să-l atingă cu vorbe mai dulci ca buzele Zarazei: „Szeretlek”, „Jó napot kivánok”. Cum vi se pare scena asta?! Mie îmi provoacă un jenant sentiment de inutilitate politică şi etnică. Un sentiment care nu mi-e total străin, l-am trăit şi în dictatură, şi în democraţia ciudată de după ’89, dar situaţiile nu seamănă deloc. Atunci era ceva normal, oricum eram „vaccinaţi” împotriva unor excese de personalitate, acum mi se pare îngrozitor, degradant şi absurd.

De ce să-i ridici osanale lui Kelemen şi de ce să-ţi rişti bruma de respect pe care o mai ai în Secuime, dacă nu cumva în întreg Ardealul? De prost şi speriat de bombe? Te cheamă Vasile Blaga, te cheamă Alina Gorghiu, conduceţi împreună un PNL de 45% intenţie de vot acum nici o lună de zile. De ce era nevoie să-l pupaţi îmbăloşat, peste tot, pe Kelemen Hunor şi de ce trebuia să vă plecaţi frunţile în faţa celorlalţi lideri ai UDMR?! „Vă propun un pact politic pe 10 ani”, i-a asigurat Vasile Blaga pe reprezentanţii electoratului maghiar prezenţi la Congres. Nu mă-nnebuni, coane Vasile, mie mi se pare că şi tu, şi Alinuţa vindeţi blana ursului din pădure, încă două-trei vorbe de-astea aruncate pe la reuniuni tovărăşeşti româno-maghiare şi vă pierdeţi total credibilitatea şi voturile în Ardeal. Or să vă voteze, probabil, două-trei sute de mii de maghiari, în rest... ne mai gândim, mai vedem, mai judecăm, mai amendăm!

blaga la congresu udmr

Norocul vostru, Vasile, este că nici ceilalţi nu-s mai buni, ba chiar dimpotrivă, cred că pe asta vă bazaţi şi voi, ceea ce nu-i deloc bine şi corect. Vă jucaţi de-a Opoziţia, dar sunteţi slabi ca vacile unui şeptel după 7 ani de secetă... N-aveţi nimic mai bun de oferit electoratului decât are, de pildă, mincinosul dovedit Victor Ponta. Asta-i al dracului de trist şi de frustrant pentru români. N-am nici o pretenţie de la Victor Viorel sau Tăriceanu, Călin Anton Popescu este un înfumurat prost şi orgolios desăvârşit, n-ai ce aştepta de la unul ca el, dar eu refuz să cred că Blaga, Gorghiu, Orban merg târâş pe urmele acestor limacşi politici ale cărora urme vor rămâne „forever” pe trupul societăţii româneşti. Kelemen Hunor a aruncat cu vorbe grele în Justiţia română care l-a arestat, judecat şi condamnat pe fostul ministru udemerist Nagy Zsolt: „Ştim că eşti nevinovat, suntem alături de tine, te susţinem!” – a glăsuit liderul maghiar. Trecem peste pericolul pe care îl reprezintă sentimentul de „castă etnică” pentru bunele relaţii româno-maghiare într-un stat de drept, maghiarii ne-au obişnuit cu asemenea exagerări şi manipulări. Dar nu putem trece peste faptul că, în loc să amendeze un discurs împotriva Justiţiei române, care se pregăteşte să-l încarcereze şi pe Markó Attila, alt „nevinovat nedreptăţit pe motive etnice”, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Victor Ponta şi C. P. Tăriceanu au pupat acolo unde-au dat cu parul magistraţii, alinând durerea şi frustrarea maghiarilor nedreptăţiţi şi discriminaţi de Justiţia română. Ce-ar trebui să credem noi din toate libidinoşeniile astea politice? Că indiferent ce forţă politică va veni la guvernare după alegerile din 2016, ea nu se va putea lipsi de componenta obligatorie care este partidul etnic UDMR?! Că indiferent ce vom face, clasa politică, în frunte cu UDMR, va lupta  în continuare împotriva domniei legii şi pentru apărarea corupţilor? Asta aţi vrut voi să ne transmiteţi?! OK, am priceput mesajul, l-a priceput şi Diaspora, vom mai aştepta doar un cuvânt de la Cotroceni, că Iohannis a fost, ca de obicei, deştept şi-a tăcut, după care ne vom face şi noi socoteli şi calcule. Veţi vedea, atunci, ce repede se transformă marile voastre procente la încredere sau intenţie de vot în amintiri...

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 20 aprilie 2015
Eu ma tem ca nimic nu se va schimba... ca UDMR va ajunge iar la guvernare, ca liberalii noi nu vor fi altfel, ca la viitoarele alegeri vom gasi pe liste aceeasi FAUNA politica si ca NIMIC nu se va citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.