ACTUALITATE 10 septembrie 2014

EDITORIAL. „Acoperiţii” şi „descoperiţii” preşedintelui

de Dumitru Manolăchescu | 202 vizualizări

Din câte ştiu eu, ofiţerii acoperiţi sunt oameni ca oricare dintre noi, doar că din când în când răspund unor solicitări absconse ale serviciilor de informaţii. Condamnabil? Nu ştiu, dar nu prea cred. Nu sunt asimilabili turnătorilor fostei Securităţi şi nu fac deservicii României decât dacă-s proşti. Şi-atunci, de ce atâta zarvă pentru un candidat la Preşedinţie posibil ofiţer acoperit al unui serviciu secret?!

Nu înţeleg întotdeauna ce şi de ce face Traian Băsescu. Are o minte suficient de contorsionată ca să fie greu de ghicit; pe deasupra, a fost ofiţer de marină atâta timp. Cu siguranţă, ştie mai multe decât mulţi dintre noi în materie de acoperiţi şi descoperiţi. Ce nu înţeleg eu, însă, este atacul permanent al preşedintelui la candidaţii de dreapta – mai puţin Elena Udrea, desigur. Pe care o cauţionează gălăgios, dar fără nicio şansă. România nu este pregătită să aibă o femeie preşedinte. Pentru asta e nevoie de un grad mult mai mare de civilizaţie, de cultură, de educaţie. E nevoie de apariţia unor alte generaţii de alegători, asupra cărora misoginismul şi incultura să nu fi făcut ravagii în epoci de tristă amintire.

Nu înţeleg, aşadar, ce rost au atacurile „sub centură” ale preşedintelui Traian Băsescu la Monica Macovei şi la Klaus Iohannis. I se pare că o avantajează pe Elena Udrea dacă-i desfiinţează pe cei doi? Probabil. Dacă-i aşa, cred că greşeşte. Udrea nu are oricum nicio şansă, lucrul e clar. Singurul cu şanse dintre cei trei candidaţi rămâne Iohannis. Ce se-ntâmplă dacă-l desfiinţăm şi pe el e uşor de imaginat: Ponta preşedinte. Asta să vrea Traian Băsescu?!

De-aceea ziceam că nu pricep ce vrea preşedintele, pentru că atacurile lui la Iohannis n-au nicio logică. Primarul Sibiului nu-i nici pe departe cel mai corupt, ori cel mai prost dintre candidaţii atacabili de către Băsescu. De ce să ştergi cu el pe jos în permanenţă? Doar pentru că n-ai încredere în el, ori pentru că a votat pentru suspendarea ta, ori pentru că a vrut să fie premier din partea unei alianţe a adversarilor politici? Mi se pare cam puţin, cam trase de păr motivaţiile astea.

Iar dacă, totuşi, preşedintele ştie ceva (pentru că s-ar putea şi să nu ştie nimic, dar să blufeze), atunci ar cam trebui să ne spună şi nouă ce ştie. Pentru că, e drept, dacă un candidat la cea mai importantă funcţie în stat este ofiţer acoperit, asta ar trebui să apară în CV-ul persoanei respective. Şi asta tocmai pentru că, teoretic vorbind, a fi ofiţer sub acoperire nu este un lucru condamnabil. Cu condiţia să nu vrei să fii în acelaşi timp şi preşedinte al României, situaţie în care lucrurile se complică.

Nu sunt familiarizat cu „acoperiţii” şi „descoperiţii” serviciilor secrete, aşa încât nu mă lansez în judecăţi de valoare. Ce vreau să remarc, însă, este faptul că preşedintele Băsescu încearcă să „dezbrace” pe cineva şi noi nu ştim dacă o face în folosul ţării, în folosul nostru, ori nu. Şi ar trebui să ştim, pentru ca să ne facem şi noi o idee despre cum şi cu cine vom „coabita” în următorii ani prin intermediul votului nostru din noiembrie.

Din câte îmi dau seama, singurul posibil „acoperit” pe care Traian Băsescu nu şi-l doreşte la Cotroceni este Klaus Iohannis. Ponta pare prea tânăr şi nepregătit pentru misiuni de-astea nuanţate, iar Tăriceanu nu este o ţintă reală pentru Băsescu. Ceilalţi n-au oricum nicio şansă. Iar pe Elena Udrea sunt sigur că preşedintele nu doreşte s-o „dezbrace” în faţa naţiunii...

Dacă presupunerile mele şi ale altor comentatori politici se vor adeveri (ceea ce nu-mi doresc), e de aşteptat ca Iohannis să dispară din „mediul” prezidenţiabililor şi, probabil, să lase locul lui Crin Antonescu. Adică să se revină la ce-a fost odată, dar nu la mai mult decât atât...

Situaţie în care campania pentru Prezidenţiale se va înviora subit, avantajată de apariţia unui redutabil „causeur”. Şi cam atât, pentru că bine spunea cineva: ce-am avut şi ce-am pierdut! În lipsa unei alianţe solide de dreapta, marşul victorios al candidatului stângii va continua netulburat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Petardele Presedintelui, 11 septembrie 2014
...din pacate Basescu se amesteca direct in alegeri, aruncand petarde in joc. Incearca sub orice forma sa-l decredibilizeze pe Johannis, incercand s-o promoveze pe Udrea. Ca Nutzi este amanta sau doar citeste integral
stelian, 11 septembrie 2014
Din 2012 incoace scenariul merge inainte, sigur Cacarau este bine amestecat in acest joc si se pare ca va reveni, Ionul nostru cel autohton (Iohann) e prea natang sa conteze. In timp ce dezastrul este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.