ACTUALITATE 30 octombrie 2016

Ediția a XXVII-a a manifestării „Mihai Viteazul și Visul Unirii”

de Sever Ioan Miu | 1107 vizualizări

Fundația Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a consacrat, și anul acesta, mai multe manifestări în memoria marelui voievod căruia îi poartă numele.

Astfel, vineri, 27 octombrie, a avut loc concursul de istorie-literatură cu tema „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, adresat elevilor de clasa a VIII-a și de liceu de la instituțiile școlare din județ și organizat la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV). „Concursul a beneficiat de sprijinul inspectorului de specialitate, prof. Victor Sibianu, iar la partea de literatură subiectele au fost pregătite de prof. Ligia Ghinea. Au fost prezente echipaje din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului.concurs Mihai Veiteazul si visul Unirii (2) Coordonatorii acestor echipaje, care au pregătit bibliografia dată atât la istorie cât și la literatură, sunt profesorii Constanța Balog, Romeo Negrea, Adriana Bota, Roxana Prahoveanu, Ligia Ghinea, Rodica Pârvan, Claudia Vlad, Balogh Janos, Anca Preda și Luminița Bobeș, reunind astfel 18 echipaje cu 46 de elevi“, se arată într-un comunicat al Fundației Mihai Viteazul. „Când anunțăm acest concurs, de fiecare dată, elevii sunt foarte entuziasmați”, ne-a spus profesoara Constanța Balog de la CNMV. „Participăm cu bucurie de mulți ani, cu rezultate bune și foarte bune”, ne-a declarat și profesoara Anca Preda de la Școala cu clasele I-VIII din Întorsura Buzăului „Mihail Sadoveanu“. „Elevii s-au întrecut în a răspunde cât mai bine, aducând sau împrospătând informații despre Marele Voievod și faptele sale, iar primele trei echipaje de la cele două secțiuni care au obținut cele mai multe puncte au primit diplome și premii în cărți și obiecte”, se arată într-un comunicat al Fundației Mihai Viteazul. „A fost destul de ușor, timpul a fost destul pentru completarea acestui test, ne-a declarat unul dintre elevii premiați“. Fundația Mihai Viteazul îi felicită pe eleviii care au participat și pe profesorii lor.

concurs Mihai Veiteazul si visul Unirii (3)Totodată, duminică, 30 octombrie, după slujba de la Catedrala Ortodoxă, participanții la liturghie au pornit într-o procesiune spre Piața „Mihai Viteazul”. După o scurtă rugăciune a preotului Corneliu Bujoreanu, Maria Peligrad, președintele fundației amintite, a dat citire evocării „Mihai Viteazul – personalitate europeană în conștiința posterității”. Evocarea,  pregătită de prof. Vasile Stancu,  are la bază cercetări științifice, prezentând „părerile admirative ale contemporanilor lui Mihai Viteazul față de faptele de arme pentru apărarea întregii creștinătăți europene, importanța sa ca principe european, stavilă în fața Imperiului Otoman. Amintim doar câteva exemple: istoricul maghiar István Szamoskozy (1565–1612) afirma că Mihai Viteazul era un om cu o inteligență ascuțită, cronicarul maghiar Pettho Gergely (1565–1629) spunea că este un Domn renumit, celebru, de care se temea însuși sultanul”, se arată în comunicatul fundației. Programul a continut cu momente artistice oferite de copiii de la școala „Ady Endre” - coordonați de înv. Maria Bularca - de elevii de la CNMV, pregătiți de prof. Maria Stoica - respectiv de ansamblul Oltul din com. Hăghig, coordonat de Laura Incze și coregraful Gică Popa. Totodată, Voievozii munților din comuna Vâlcele, coordonat de preotului Vasile Antonie Tămaș, a interpretat mai multe cântece patriotice. Aflat printre participanți, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a apreciat importanța manifestării și prezenței unui public mai numeros la astfel de acțiuni și a făcut o importantă comparație între acest mod constructiv și educativ pentru tânăra generație și sărbătoarea importată numită Halloween. La final, toți cei prezenți, din Sf. Gheorghe, Brașov și Săcele și-au dat mâna şi s-au prins în Hora Unirii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.