ACTUALITATE 17 aprilie 2020

Echipe de microbiologi din străinătate vor ajuta la operaționalizarea noului laborator COVID din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1895 vizualizări

Demersurile pentru crearea și operaționalizarea laboratorul de biologie moleculară pentru depistarea COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe merg înainte conform planului, spune managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Laboratorul este în curs de livrare, în curs de amenajare și urmează, așa avem promisiunile, ca săptămâna viitoare deja să se și livreze o parte din aparatele comandate, respectiv integral în săptămâna următoare. După care începem să facem și noi testările. De principiu, termenul de care am discutat, adică de sfârșit de aprilie, încercăm să îl ținem sau să ne apropiem cât mai mult de această dată”, ne-a spus miercuri, într-o conferință de presă, András-Nagy Róbert. 

Tot acesta a precizat că după ce va sosi echipamentul, va fi nevoie de un timp pentru ca personalul spitalului, care va prelua responsabilitatea administrării laboratorului, să fie pregătit și că vor primi sprijin din partea unei echipe de microbiologi din străinătate. 

Perioada de testare și de amplasare nu este de pe o oră pe alta. O să vină experții firmei din străinătate, echipe de microbiologi care o să pregătească personalul nostru. Am identificat deja patru colegi care o să lucreze pe aparatul și linia de laborator respectivă. Deja am făcut demersurile, în prima fază, știind modelul aparatului, de a achiziționa, am semnat ieri contractul de furnizare pentru 1.000 de teste pentru reactivi, ca să începem cât mai repede posibil. Paralel am început o procedură pentru 15 sau 20.000 de astfel de teste. Lucrăm contratimp practic”, a mai spus managerul. 

Demersurile pentru înființarea unui astfel de laborator în cadrul Spitalului Județean au fost făcute publice de autoritățile județene încă de la sfârșitul lunii martie, de când au apărut primele cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului medical. 

Ulterior, o companie internațională cu punct de lucru în județul Covasna a făcut o donație de 100.000 de euro Spitalului, pentru achiziționarea aparaturii pentru laboratorul de testare COVID, investiție care altfel s-ar fi realizat din bugetul Consiliului Județean. 

Între timp, testele COVID pentru județul Covasna se fac și la o clinică privată din Sfântu Gheorghe, dar și în centrele acreditate din București, Brașov sau Miercurea Ciuc. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.