ACTUALITATE 10 iunie 2021

Dușmanul din iarbă: „sezonul” căpușelor e în toi

de Iulia Drăghici - Taraș | 590 vizualizări

Șansele de a face boli grave după înțepătura parazitului au crescut în ultimii ani, atât pentru oameni, cât și pentru câini, spun specialiștii 

Vremea ploioasă, umedă și mai recent călduroasă a favorizat apariția căpușelor, paraziţi despre care se știe că prin mușcătura lor pot provoca boli atât la oameni, cât și la animale, în special la câini. Suntem în plin „sezon” al mușcăturilor de căpușe, spun specialiștii și de aceea e important să ne „înarmăm” cu mijloace de protecție și informații relevante. 

De la începutul anului curent până în 31 mai, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Covasna s-au prezentat 47 de persoane care prezentau înțepături de căpușă. Faptul că numărul este în creștere puternică îl arată datele înregistrate în perioada 1 – 9 iunie, pentru că sunt 17 persoane care au ajuns la spital din cauza acestor vietăți. 

Este o problemă. Din ceea ce am aflat și eu de la DSP și medicii veterinari, din ce în ce mai multe căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia, care produce boala Lyme. În deceniile trecute, la noi erau foarte puține dintre căpușe care purtau această bacterie. Acum sunt din ce în ce mai multe. Și ele pot produce boli foarte grave, inclusiv inflamații ale articulațiilor, inflamații ale sistemului nervos. Este o boală foarte insidioasă. Abia îți dai seama că ești bolnav, doar în fazele mai avansate apar simptome mai grave”, a spus miercuri directorul medical al Spitalului Județean, dr. Roșu Mátyás. 

Medicul spune că dacă este depistată devreme, în primele ore, căpușa poate fi scoasă și acasă, cu atenție. În caz contrar, recomandarea este ca cei pățiți să se prezinte la Urgențe. 

În primul rând, după ce am fost într-o zonă, la iarbă verde, în pădure, trebuie să ne controlăm foarte bine, mai ales că are tendințe să se ascundă și să ciupească în zone foarte ascunse, la nivelul părului, în regiunea capului, în zona inghinală. Dacă se vede că e o înțepătură foarte proaspătă, putem și acasă să o scoatem. Important este să nu strângem de corpul căpușei, să nu provocăm noi injectarea conținutului intestinal al căpușei în organism. Dacă deja s-a implantat mult mai tare, e mai bine să se prezinte la urgență”, a explicat doctorul. 

Prevenție, vaccin, spray și haine care să acopere întreg corpul 

Există un vaccin împotriva encefalitei produsă de mușcătura de căpușă, spune dr. Roșu Mátyás. Acesta poate fi comandat prin farmacii. Nu este un vaccin din schema obligatorie, dar este unul care trebuie repetat anual. 

„În primul an se administrează de două ori, la o diferență de o lună, după care anual”, a explicat dr. Roșu Mátyás. 

Medicii recomandă, ca metode de protecție împotriva mușcăturilor de căpușă, folosirea spray-urilor protectoare împotriva insectelor, care se aplică pe piele. De asemenea, sfaturile specialiștilor includ evitarea mersului prin iarbă înaltă sau tufișuri și încurajează purtarea hainelor care să acopere tot corpul.  

Câinii, cei mai expuși la bolile provocate de mușcăturile de căpușe 

Și medicul veterinar Kondor Attila, de la Spitalul K2, spune că din cauza vremii umede și călduroase, „sezonul” căpușelor este în toi. Sunt zile în care la spitalul veterinar ajung și câte două, trei cazuri de câini înțepați de acest parazit. După cum se știe, nu mușcătura în sine este periculoasă, ci, ca și în cazul oamenilor, faptul că ea vine cu riscul transmiterii unor boli grave: Babesioza, Boala Lyme, Anaplasmoza. Cu atât mai mult cu cât, spune doctorul, dacă în urmă cu 30 de ani nici nu se știa de aceste afecțiuni, în prezent incidența cazurilor de câini care se îmbolnăvesc după mușcătura de căpușă este în creștere, de la un an la altul. 

Curios este și că cei mai afectați de bolile provocate de mușcătura de căpușă sunt câinii. Pisicile sunt mai rezistente în fața acestor boli, spune doctorul Kondor. 

Acesta a declarat pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro și faptul că prevenția este cea mai importantă. În prezent se găsesc la veterinari și în farmaciile specializate zgărzi speciale antiparazitare, pipete, tablete, la prețuri variate, pentru toate buzunarele. 

Interesant este și că „întâlnirile” neplanificate cu aceste insecte nu sunt doar vara, nu țin de calendar, spune medicul veterinar din Sfântu Gheorghe, ci de vremea de afară. Anul trecut au avut cazuri chiar și în decembrie și anul acesta în ianuarie. 

În plus, simptomatologia bolii se poate manifesta chiar și la șapte, opt luni după mușcătură sau din primele zile. Iar printre simptomele pe care le dau bolile provocate de căpușe se numără: febră mare, abatere, lipsa poftei de mâncare, anemie, dureri osteo-articulare și musculare și schimbări la culoarea urinei, care devine cafenie sau brun închis. 

Iar sfatul principal al medicului este să nu se folosească variante „băbești” de a scoate căpușa. „Dacă proprietarul observă că animalul a luat căpușă, să nu încerce să o scoată singur. Sunt mulți care încearcă să ardă cu țigara, să ungă cu ulei, cu tot felul de ciudățenii. Mai bine să o lase acolo și să vină la cabinet să scoatem noi căpușa și să începem tratamentul preventiv pentru boli”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, dr. Kondor Attila. 

Încă nu e plan de dezinsecție la Sfântu Gheorghe, dar se caută soluții 

Dacă anul trecut la Sfântu Gheorghe dezinsecția, care a vizat în special țânțarii, care de asemenea pot transmite diverse boli, dar a ajutat și în exterminarea căpușelor, s-a făcut din aer, anul acesta autoritățile caută alte soluții. Deocamdată nu există un plan concret, ne-a spus miercuri viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, dar s-au primit câteva oferte, care sunt în etapa de analiză. 

Oricum, ceea ce pare sigur în momentul de față este că anul acesta nu se va mai apela la dezinsecția din avion. Acțiunea a generat multe discuții anul trecut, fie legate de substanțele folosite, care nu ar fi corespuns standardelor UE, fie pentru că dezinfecția a afectat și alte insecte nepericuloase, ba că a fost gălăgioasă, ba ineficientă și așa mai departe. 

De asemenea, și anul acesta dezinsecția va fi mai degrabă împotriva țânțarilor și mai puțin împotriva căpușelor, spune viceprimarul. Și în cazul în care acțiunea din oraș ar ajuta și în această problemă, a căpușelor, oricum ea nu ajunge în spațiile împădurite, de pildă, sau în alte zone de camping, unde riscul de a de te alege, tu sau câinele, cu o căpușă este cel mai ridicat.  

Până la urmă, prevenția și protecția sunt cel mai la îndemână la fiecare în parte. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.