ACTUALITATE 7 martie 2018

După turul bisericilor fortificate, ciclo-bibliotecarii vor explora Dobrogea pe două roţi

de Agerpres | 651 vizualizări

Bibliotecarii pasionaţi de ciclism din ţară şi-au propus ca anul acesta să exploreze Dobrogea pe două roţi, după ce anul trecut participanţii la proiect au făcut turul mai multor biserici fortificate din Transilvania.

Iniţiatorul proiectului, Kiss László, bibliotecar la Liceul „Mikes Kelemen“ din Sfântu Gheorghe, a declarat pentru AGERPRES că acţiunea are ca scop promovarea lecturii şi mersului cu bicicleta, dar şi explorarea acestei zone multiculturale, extrem de bogată în vestigii istorice.

Potrivit acestuia, orice persoană interesată se poate alătura bibliotecarilor, înscrierile urmând să înceapă la sfârşitul acestei luni.

„Academia ciclo-bibliotecarilor, cum am denumit-o noi, este o acţiune care se adresează nu doar bibliotecarilor, ci iubitorilor de cărţi, în general. (...) În fiecare an vrem să explorăm o altă regiune, iar proiectul nostru din 2018 este Dobrogea. Practic, dorim să cunoaştem Dobrogea, cu frumuseţile şi oamenii ei. Cred că va fi foarte interesant, pentru că acolo trăiesc foarte multe etnii. (...) La sfârşitul lunii martie deschidem înscrierile şi vrem să formăm un grup de maximum 30 de persoane, nu mai mult, pentru că vom călători foarte mult cu bicicletele. Turul ciclist va dura o săptămână şi va începe pe 15 august“, a declarat Kiss Laszlo.

Programul va cuprinde şi vizite la bibliotecile aflate pe traseu, precum şi întâlniri cu iubitorii lecturii şi ciclismului.

„Dorim să mergem pe drumuri care nu sunt atât de umblate de maşini, dar să ajungem să vedem cât mai mult - biblioteci, clădiri istorice, mănăstiri, frumuseţi ale naturii. Vom încerca să cuprindem tot ceea ce este frumos şi interesant, iar accentul va fi pus şi pe multiculturalitate, pentru că dorim să ne întâlnim şi cu reprezentanţi ai comunităţilor etnice din Dobrogea - turci, tătari, lipoveni etc“, a mai spus Kiss Laszlo.

Prima ediţie, desfăşurată anul trecut cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi al Asociaţiei Bibliotecarilor din România, a constat într-un tur al câtorva biserici fortificate şi biblioteci din Transilvania.

În urmă cu aproape trei ani, Kiss Laszlo a pedalat peste 3.000 de kilometri, de la Marea Neagră până la Marea Nordului, pentru a atrage atenţia asupra rolului important pe care bibliotecile şcolare, universitare şi cele publice îl au în dezvoltarea societăţii.

El a pornit cu bicicleta din Constanţa, iar în decurs de 20 de zile a străbătut şapte ţări, punctul final fiind oraşul olandez Maastricht, unde a participat la Conferinţa Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.

„Cărţile, asemenea ciclismului, te fac liber, îţi oferă o imensă libertate. Un om care citeşte este un om liber în gândire şi simţire. (...) Mie mi-a deschis foarte mult mintea şi viziunea despre lume şi viaţă. (...) Nouă ne revine rolul să învăţăm generaţiile viitoare să citească şi să iubească lectura“, a mai spus Kiss Laszlo.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.