ACTUALITATE 17 februarie 2010

După şapte ani, Albert Almos a câştigat la CEDO procesul împotriva statului român

de Covasna Media | 855 vizualizări
În anul 2002, Albert Almos fusese amendat de Prefectură pentru că a dat jos de pe turla Primăriei drapelul tricolor 17feb2010-albert_almosCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat ieri în favoarea fostului primar al mun. Sfântu-Gheorghe, senatorul Albert Almos, ca urmare a procesului intentat de el acum şapte ani împotriva statului român. Sentinţă pe proceduri, nu pe fond Potrivit hotărârii CEDO, statul român ar urma să-i plătească actualului senator suma de 6.755 de euro, reprezentând daune materiale

În anul 2002, Albert Almos fusese amendat de Prefectură pentru că a dat jos de pe turla Primăriei drapelul tricolor

17feb2010-albert_almosCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat ieri în favoarea fostului primar al mun. Sfântu-Gheorghe, senatorul Albert Almos, ca urmare a procesului intentat de el acum şapte ani împotriva statului român.

Sentinţă pe proceduri, nu pe fond

Potrivit hotărârii CEDO, statul român ar urma să-i plătească actualului senator suma de 6.755 de euro, reprezentând daune materiale, morale şi cheltuieli de judecată. Curtea apreciază că nu i-au fost respectate drepturile privind un proces echitabil, prin încălcarea art. 6 alin. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar nu s-a pronunţat pe probleme de fond.

În urmă cu şapte ani, fostul primar din Sfântu-Gheorghe a dat în judecată statul român după ce a fost amendat de Prefectura Covasna, respectiv de prefectul de la acea dată Horia Grama, pentru îndepărtarea de pe turla Primăriei a drapelului tricolor şi pentru folosirea limbii maghiare pe antetul unor acte oficiale, în total el plătind din buzunar 10.000 de lei.

Albert spunea că la acea vreme apăruse o hotărâre de Guvern care prevedea cum trebuie folosite însemnele naţionale şi drapelul, deasupra intrării în instituţie, şi el a lăsat cele două drapele de la intrare şi l-a îndepărtat pe cel de pe turlă.

Pentru acest lucru a fost întocmit un proces verbal şi primarul a fost amendat. De la Judecătoria Sfântu-Gheorghe, procesul a ajuns la Judecătoria Oneşti şi apoi la Tribunalul Bacău, care ambele i-au respins contestaţiile la cele două amenzi contravenţionale a câte 5.000 de lei pe care le primise în iunie 2002.

După plata amenzii, Albert Almos a contestat însă procesul verbal respectiv, pe motiv că prezenta forme de viciu şi probleme de interpretare a legislaţiei, iar judecătorii CEDO i-au dat dreptate.

Albert Almos a declarat că nu a primit deocamdată sentinţa şi nu ştie ce cuprinde, prin urmare nu doreşte să comenteze, însă o va face imediat ce primeşte hotărârea în cauză.

Ana Sidon

Teme articol: steag Albert Almos proces CEDO
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
ok, 18 februarie 2010
Almos a cistigat cu faptul ca justitia Romana nu a respectat drepturile lui, nu a luat in considerare ca el pur si simplu a respectat legislatia Romana, care prevede ca insemnele Romaniei, respectiv citeste integral
Cristian VADUVA, 18 februarie 2010
dragi maghiari, sunteti jenanti - Alber a castigat cu totul altceva, nu e nimic de secuime, autonomie, maghiari sau alte basheli de-astea. Referitor la marile vostre vise cauzate de o profunda citeste integral
szekely, 17 februarie 2010
Primar_la_Hetea:asa sai dea Dumnezeu cat mai reped!!!!Eljen Szekelyfold!!!
hu, 17 februarie 2010
Bravo multeor avem dreptate,fata de Romani. Asta noi stim numa,la sovinisti Romani nu place. BRAVO Almos (normal osa punem si stagul Secuiesc mult mai multe.)
Primar_la_Hetea, 17 februarie 2010
Bravo da-ti toate steagurile romanesti si inlocuitile cu cele ale "Tinutului Secuisc" si veti fi despagubiti substantial la cedo :-)).
ok, 17 februarie 2010
Felicitari, era de asteptat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.