ACTUALITATE 26 noiembrie 2010

Ducu Bertzi în concert extraordinar la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 672 vizualizări
Publicul din Sfântu Gheorghe, iubitor al muzicii bune, va avea ocazia sâmbătă să-l vadă şi să-l asculte pe cunoscutul artist Ducu Bertzi, într-un concert extraordinar ce va avea loc la Club Cinema, începând cu ora 20. Concertul este oferit gratuit de Asociaţia pentru Comunitate cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, aşteaptânduse ca la eveniment să participe cât mai mulţi împătimiţi ai muzicii folk. Ducu Bertzi este unul

Publicul din Sfântu Gheorghe, iubitor al muzicii bune, va avea ocazia sâmbătă să-l vadă şi să-l asculte pe cunoscutul artist Ducu Bertzi, într-un concert extraordinar ce va avea loc la Club Cinema, începând cu ora 20. Concertul este oferit gratuit de Asociaţia pentru Comunitate cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, aşteaptânduse ca la eveniment să participe cât mai mulţi împătimiţi ai muzicii folk.

Ducu Bertzi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti de muzică folk al României, fiind născut în Sighetul Marmaţiei pe 21 septembrie 1955 din părinţi cadre didactice. Ducu Bertzi a terminat Facultatea de Mecanică Fină din Bucureşti, fiind de profesie subinginer, chiar dacă înainte de cursurile superioare a urmat şi o şcoală de muzică. În urma repartiţiei, a ales să lucreze la Bucureşti- Fabrica de Maşini-Unelte, iar după 1990 sa angajat la Curierul Naţional ca director de Public Relation, din 1992 deschizându-şi propria firmă pe acest domeniu, alături de Constantin Dragomir.

Din 1995, Ducu Bertzi decide să se ocupe numai de muzică şi de realizarea de emisiuni radiofonice, din aceste n în palmaresul său figurând emisiunile de muzică folk: „Pe cine şi câte cărări”, „Spiritul Libertăţii” (Radio Bucureşti). Din 1997 până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează la Radio România Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni ale postului naţional de radio. Din 2005, la tot la Radio Bucureşti, realizează „Clubul de joi seară”, alături de artista de folk Maria Gheorghiu.

Începuturile muzicale ale lui Ducu Bertzi se regăsesc însă în concertele obligatorii care trebuiau susţinute la Şcoala de muzică-vioară, la numai 14 ani artistul înfiinţând prima trupă de rock - Express 69, care se va numi apoi Mi bemol rock. Din 1973 Ducu începe să cânte muzică folk, câştigând totodată şi primul premiu la un festival de muzică şi poezie - o valiză. Debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în mai 1976, în cadrul unui spectacol al Cenaclului Flacăra, cu piesa „Ţara de pripas”.

Din 1976, începe o perioadă în care concertează şi cântă în diverse locaţii, perioadă în care îl cunoaşte pe Ioan Luchian Mihalea. Numeroasele repetiţii, concerte şi apariţii TV îl vor ajuta enorm în exprimarea şi prezenţa artistică ulterioară. Consacrarea în cadrul Cenaclului Flacăra al lui Adrian Păunescu vine la 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului Ion Creangă. Piesa pe care a cântato în seara aceea a fost „Când so-mpărţit norocul”. La nici o lună de la interpretarea acesteia, piesa a fost înregistrată la radio, rămânând până în prezent una din piesele de referinţă ale lui Ducu. Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului, Ducu înregistrează piese noi care vor deveni nemuritoare în folkul românesc- „Şi de-ar fi”, „Trece dorul”, „Floare de colţ”, „Focul vânăt”. În peste 30 de ani de activitate artistică, Ducu Bertzi a susţinut peste 4000 de spectacole în aproape fiecare colţ al României, iar după 1989 au început turneele şi în străinătate: Franţa, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Tunisia, Maroc, Israel, SUA,Canada, Irlanda, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru. A înregistrat prima jumătate de album la Electrecord in 1987 pe disc de vinil, iar după 1990 apare pe diferite casete audiocompilaţii de Crăciun. Primul album de autor în format caseta audio şi CD este lansat în 1997 - „Dor de ducă” şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemnează drept „Cel mai popular şi bine vândut album”.

Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi şi invitaţii săi”; în cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Batu, Mihai Neniţă, realizează o serie de spectacole la Teatrul Nottara şi peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate.

Ducu Bertzi este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei, iar în decembrie 2007 a primit din partea Prea Fericitului Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Crucea Moldava”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.