ACTUALITATE 17 decembrie 2009

Dublă prezentare de carte şi 10 ani de la înfiinţarea Centrului European de Studii Covasna – Harghita

de Covasna Media | 603 vizualizări
17dec2009-lacatusuLa sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Zilelor Justinian Teculescu care au fost marcate în oraşul staţiune Covasna, a avut loc şi lansarea volumului „Personalităţi ale oraşului Covasna“, semnată de dr. Ioan Lăcătuşu, prof. Luminiţa Cornea şi Ioan Luca. După o muncă îndelungată şi sub pre­siunea timpului, cartea a fost prezentată atât sâmbătă în prima zi a Zilelor Justinian

17dec2009-lacatusuLa sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Zilelor Justinian Teculescu care au fost marcate în oraşul staţiune Covasna, a avut loc şi lansarea volumului „Personalităţi ale oraşului Covasna“, semnată de dr. Ioan Lăcătuşu, prof. Luminiţa Cornea şi Ioan Luca.

După o muncă îndelungată şi sub pre­siunea timpului, cartea a fost prezentată atât sâmbătă în prima zi a Zilelor Justinian Teculescu, cât şi duminică, după Sfânta Liturghie.

„Analizând viaţa şi activitatea acestor personalităţi şi dacă i-ai putea aduna pe toţi în aceeaşi zi, în oraşul Covasna, îţi dai seama că ai putea să întemeiezi o instituţie de învăţământ superior, care ar funcţiona cu binecuvântarea unui episcop – Justinian Teculescu, iar girul ştiinţific l-ar da un academician – prof. Univ. dr. Horia Colan“, spune ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei în cuvântul său despre această lucrare.

Un alt volum prezentat de data aceasta la începutul săptămânii, de către Centrul European de Studii Covasna Harghita, a fost „Românii în mass media maghiară din Covasna şi Harghita”, în care sunt cuprinse analize şi traduceri din presa de limbă maghiară din presa de limbă maghiară a celor două judeţe, între 2006 şi 2009. Acesta este al doilea volum lansat pe această temă de Centrul de Studii, după cel din 2006.

Potrivit dr. Ioan Lăcătuşu (foto), directorul Centrului, în acest al doilea volum sunt cuprinse trei teme mari, privind istoria românilor în presa maghiară din Covasna şi Harghita, pagini din presa celor două judeţe referitoare la biserica ortodoxă din arcul intracarpatic şi problematica romano-catolicilor din Moldova.

„Am făcut o analiză de conţinut a articolelor, am lucrat cu materialul clientului, este o abordare sociologică, care nu face decât să pună la dispoziţia publicului necunoscător de limbă maghiar a problemelor, chestiunilor de interes pentru noi reflectate în presa maghiară”, a spus dr. Lăcătuşu.

Printre concluzii, s-a constatat că subiec­tele cu temă istorică şi-au păstrat ritmic­i­tatea şi ele deseori sunt folosite ca argu­mente pentru obţinerea autonomiei teri­toriale, se face abstracţie la trimiterile şi lucrările româneşti pe istoria Sud-Estului Transil­vaniei şi se practică discursuri hiper­etnicizate, specifice unei politici identitare agresive, cu mesaj nostalgic şi revizionist.

Centrul European de Studii împlineşte anul acesta zece ani de la înfiinţarea sa, în această perioadă participând la organizarea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, implementarea proiectului „Majoritate-minoritate în Covasna şi Harghita. Dimen­siuni ale vieţii comunitare”, editarea, în perioada 2000-2009, la editura Eurocar­pa­tica, a Centrul European de Studii Covasna-Harghita, a 50 volume care abordează diferite aspecte privind istoria, cultura şi civilizaţia românească din sud-estul Transil­vaniei, interferenţele culturale româno –maghiare, convieţuirea interetnică din zonă, organizarea primului Colocviu Naţional al „Grupului de Cercetare «Ioan I. Russu» pentru Studiul Sud-Estului Transilvaniei”, organizarea unor evenimente ştiinţifice, participarea la numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice, simpozioane, colocvii, dezbateri şi altele.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, nonprofit şi auto­nomă, cu caracter ştiinţific, cultural şi social care militează pentru dezvoltarea societăţii civile şi promovarea ideilor umaniste, sens în care desfăşoară activităţi de cercetare, educaţionale, umaniste universale. Centrul a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de intelectuali din zonă, din ţară şi din străinătate răspunzând unor imperative de cercetare interdisciplinare a zonei Covasna-Harghita.

(A.S.)

Teme articol: Ioan Lăcătuşu CESCH
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.