ACTUALITATE 16 ianuarie 2017

DSVSA Covasna: Măsuri pentru prevenirea gripei aviare

de Covasna Media | 1125 vizualizări

Având în vedere evoluţia influenței aviare de înaltă patogenitate H5N8 în populaţia de păsări domestice şi sălbatice, fiind diagnosticate foarte multe cazuri în țările vecine ca Ungaria și Bulgaria, soldate cu eutanasierea și incinerarea a sute de mii de păsări, iar la sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017 cazuri diagnosticate în jud. Tulcea, Constanţa,Teleorman, Iaşi, Prahova și Bacău, se impune implementarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole, dar și luarea unor măsuri de prevenire la nivelul efectivelor de păsări din gospodăriile populației precum și la păsările sălbatice.

Principalele activități în acest sens, luate la nivelul județului Covasna sunt :

- Activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), care funcționează sub comanda prefectului județului și coordonarea tehnică a directorului DSVSA Covasna.

- Informarea și verificarea tuturor unităților crescătoare de păsări, autorizate sanitar veterinar, sub aspectul respectării măsurilor de biosecuritate.

- Informarea și monitorizarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare cu privire la supravegherea stării de sănătate a efectivelor de păsări sălbatice.

- Informarea crescătorilor de păsări de la nivelul gospodăriilor populației, prin materiale mass-media și afișe asupra măsurilor de prevenire și controlul bolii.

La nivelul efectivelor de păsări sălbatice se iau următoarele măsuri de monitorizare și control:

- Intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, precum şi continuarea supravegherii păsărilor moarte sau bolnave, în colaborare, după caz, cu asociaţii de profil, institute, vânători şi ornitologi amatori implicaţi în monitorizarea păsărilor sălbatice, şi notificarea imediată a DSVSA Covasna privind păsările descoperite moarte. In acest sens doar persoanele instruite şi în condiţii de maximă siguranţă şi securitate vor manipula aceste cadavre.

- În cazul identificării cadavrelor de păsări sălbatice în stare avansată de deteriorare, făcându-le astfel improprii testelor de laborator, acestea vor fi îndepărtate corespunzător şi distruse prin ecarisare într-o unitate specifică autorizată sanitar veterinar.

- Se interzice vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea acestora din natură, cu excepţia cazului în care autoritatea competentă a eliberat o autorizaţie pentru scopuri specific.

- O atenţie sporită şi o conştientizare asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii va fi comunicată vânătorilor, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic atât în exploataţiile non profesionale, cât şi în cele comerciale care nu deţin măsuri stricte de biosecuritate.

Apelul DSVSA Covasna către populație este acela de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândire virusului:

- Menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările  sălbatice;

- Interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente;

- Interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice;

- Interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți;

- Obligativitatea proprietarilor de a informa imediat medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie;

- În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană  pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator;

- Interzicerea expedierii de: păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității sanitare veterinare;

- Interzicerea organizării de târguri, piețe și expoziții de animale.

Pentru orice problemă legată de aceste aspecte puteți apela la tel.: 0267.651.712, sau  0722.700.699.

Director executiv,

Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor

 

 

Teme articol: DSVSA pasari gripa aviara
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.