ACTUALITATE 23 decembrie 2023

DSVSA Covasna: Atenție la trichineloză!

de Daniela Luca | 1412 vizualizări

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă creşte și consumul de carne de porc. Pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella spiralis la om, DSVSA Covasna vine cu câteva recomandări. Totodată, primarul orașului Covasna a adus la cunoștința locuitorilor faptul că în carnea mai multor porcine sacrificate zilele trecute a fost identificată prezența parazitului.

„În carnea mai multor porcine sacrificate zilele trecute în Orașul Covasna a fost identificată prezența parazitului Trichinella spiralis, care cauzează boala/infecția numită trichineloză/trichinoză. În vederea evitării îmbolnăvirilor accidentale, este necesară efectuarea examenului trichineloscopic a cărnii de porc provenită din gospodării, anterior consumului acesteia”, a transmis vineri, pe pagina de Facebook, primarul orașului Covasna, Gyerő József.

În contextul creșterii consumului de carne de porc, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a publicat câteva informații utile despre trichineloză.

Aceasta este o boală parazitară, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infestate cu larvele unui nematod vivipar din genul Trichinella (spiralis, pseudospiralis, nativa, nelsoni, etc.). Apare în mod obișnuit la porci domestici sau mistreți, dar și la animale sălbatice carnivore, cum ar fi ursul.

Trichineloza poate fi confundată cu gripa

Specialiștii transmit că primele simptome ale trichinelozei sunt greața, diareea, vărsăturile, oboseala și durerea abdominală. După acestea, în faza următoare apare febra mare, dureri de cap, frisoane, tuse, umflarea feței și a ochilor, conjunctivită, dureri de articulații și dureri musculare, precum și mâncărimi ale pielii.

„Dacă infestația este moderată spre gravă, pacienții pot întâmpina dificultăți de coordonare a mișcărilor și pot avea probleme de respirație. În cazuri grave, se poate ajunge la deces. Simptomele abdominale pot apărea la 1-2 zile, iar cele ulterioare își fac apariția de obicei la 2-4 săptămâni după consumul de carne infestată. Simptomele pot varia de la foarte ușoare până la severe și sunt asociate cu numărul de lavre consumate odată cu carnea. Adesea, cazurile ușoare de trichineloză nu sunt diagnosticate în mod specific și sunt confundate cu gripa sau alte boli mai frecvente”, se arată în comunicatul DSVSA.

Aceeași sursă arată că persoanele care consumă carne crudă sau insuficient gătită, în special carne de porc, mistreț, cal, riscă să se infesteze cu Trichinella. Boala nu este contagioasă (nu se răspândește de la om la om), ci poate apărea numai prin consumul de carne crudă sau negătită bine, care conține larve de Trichinella.

Cel mai bun mod de a preveni trichineloza este:

- să nu consumați carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţineți, de la medicul veterinar, rezultatul negativ la examenul trichineloscopic;

- să cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, unde produsele de origine animală expuse au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;

- să gătiți carnea la temperaturi înalte. Sărarea, uscarea, afumarea sau microundele nu distrug eficient larvele (de exemplu, cârnații de casă au fost cauza multor cazuri de trichineloză). Congelarea cărnii de vânat sălbatic, nu poate distruge în mod eficient larvele, deoarece unele specii care infestează animalele sălbatice sunt rezistente la îngheț.

Cum se face examenul trichineloscopic?

Pentru examenul trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor, transmit specialiștii.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberă practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale și medicilor veterinari acreditați pentru efectuarea examenului trichineloscopic, se mai arată în informarea transmisă de director executiv al DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.

Lista medicilor veterinari din județul Covasna pentru efectuarea examenului trichineloscopic:

AITA MARE - Dr. Szilágyi Bartha Gábor - 0742 761 722

VÂLCELE - Dr. Muscalu Ilie - 0722 419 755

BARAOLT - Dr. Antal Zoltán - 0762 212 395

BARCANI - Dr. Hermenean Alexandru - 0753 684 984

BĂŢANII MARI - Dr. Bardócz Edit - 0751 182 746

BELIN - Dr. Szilágyi Bartha Gábor - 0742 761 722

BODOC - Dr. Muntean Teodor - 0721 603 245

BOROŞNEU MARE - Dr. Szigeti Cristian - 0721 339 861

BRĂDUŢ - Dr. Marineață Constantin - 0745 662 323

BRATEŞ - Dr. Bartók Szabolcs - 0727 761 345

BREŢCU - Dr. Roman Nicolae - 0724 235 243

CATALINA - Dr. Bíró János - 0768 102 547

CERNAT - Dr. Dán András - 0745 015 327

CHICHIŞ - Dr. Bordeanu Vasile - 0733 966 826

COMANDĂU - Dr. Sarkadi Attila - 0744 221 879

COVASNA - Dr. György Tibor - 0745 759 186

DOBÂRLĂU - Dr. Drăgan Vasile - 0721 559 785

GHELINŢA - Dr. Németh Loránd Csaba - 0722 404 095

GHIDFALĂU - Dr. Tódor István - 0745 354 826

HĂGHIG - Dr. Lupu Daniela - 0724 781 245

ILIENI - Dr. Muscalu Ilie - 0740 520 635

ÎNTORSURA BUZĂULUI - Dr. Baniță Cristian - 0744 695 604

LEMNIA - Dr. Roman Nicolae - 0724 235 243

MICFALĂU - Dr. Szász István Endre - 0740 584 423

MOACŞA - Dr. György Tibor - 0745 759 186

OJDULA - Dr. Bíró János - 0768 102 547

OZUN - Dr. Neagu Mihai - 0727 725 299

POIAN - Dr. Bokor Szabolcs István - 0724 552 497

RECI - Dr. Bartók Szabolcs - 0727 761 345

SFÂNTU GHEORGHE - Dr. Kölcze Iulian - 0722 845 545

SÂNZIENI - Dr. Németh Loránd Csaba - 0722 404 095

SITA BUZĂULUI - Dr. Pandrea Aurora - 0743 163 143

TÂRGU SECUIESC - Dr. Tubák Alpár - 0742 183 254

TURIA - Dr. Tubák Alpár - 0742 183 254

VALEA CRIŞULUI - Dr. Sikó Barabási Sándor – 0722 700 699

VALEA MARE - Dr. Sarkadi Attila - 0744 221 879

VÂRGHIŞ - Dr. Farkas Domokos - 0744 753 548

ZAGON - Dr. Gáspár Ferenc - 0766 737 580

ZĂBALA - Dr. Șulea Rareș - 0768 139 248

Numărul de telefon al consumatorului 0800 826 787 poate fi apelat de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.