ACTUALITATE 12 mai 2016

DSVSA a stabilit planul de măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane şi dermatozei nodulare

de Agerpres | 842 vizualizări

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a evaluat stocul de dezinfectante, echipamente şi aparate de dezinfecţie şi a stabilit un plan de măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor pestei porcine africane şi dermatozei nodulare contagioase bovine, două boli infecţioase care ameninţă şi ţara noastră.

Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a declarat pentru AGERPRES că cele două boli sunt extrem de agresive, iar în cazul apariţiei acestora măsurile vor fi foarte drastice, mergând până la uciderea şi incinerarea animalelor bolnave.

Potrivit acestuia, pesta porcină africană, care tinde să se propage dinspre Ucraina, ar putea afecta nu doar porcii domestici, ci şi pe cei mistreţi, iar dermatoza nodulară, care a ajuns deja în Bulgaria, afectează atât bovinele, cât şi căprioarele şi cerbii, prin urmare autorităţile sanitare vor colabora mai îndeaproape cu Garda Forestieră şi administratorii fondurilor silvice pentru depistarea eventualelor exemplare bolnave sau cadavrelor acestora.

„Am evaluat stocul de dezinfectanţi şi stocul de atomizatoare, adică a aparatelor de dezinfecţie utilizate în astfel de cazuri, în plus hainele de protecţie şi cizmele de cauciuc (...) şi în urma acestei evaluări ne-am dat seama că mai avem nevoie şi am comandat (...) Am stabilit printre măsuri că dacă vor fi cazuri la noi în judeţ de porci, mistreţi sau bovine moarte, în funcţie de cele două boli, acestea să nu fie vehiculate în tot judeţul, pentru că pot disemina boala, şi în cele cinci zone geografice ale judeţului să găsim o modalitate de a le îngropa sau de a le incinera, de a le neutraliza pe loc, la o distanţă cât se poate de mică faţă de focarul sau de gospodăria în care aceste boli pot apărea. (...) Din nefericire, în cazul în care apare oricare dintre cele două boli măsurile vor fi foarte drastice, pentru că cele mai importante măsuri sunt cele de ucidere imediată a animalelor şi incinerarea sau distrugerea acestora. În plus, tot ceea ce reprezintă mişcarea animalelor în ţară, în spaţiul comunitar, către ţările terţe se blochează complet (...) Nu este o rugăminte, ci o obligaţie ca toţi gestionarii fondurilor de vânătoare şi vânătorii, în cazul în care găsesc cadavre de mistreţi pe teritoriul unde îşi desfăşoară activitatea, să ne anunţe imediat (...) La fel şi în cazul animalelor domestice, aici mă refer la porci domestici şi la bovine, în cazul în care apar mortalităţi mai multe, dar şi în cazul în care apar acele semne la porci cu sângerare masivă, iar la bovine cu nişte excrescenţe la nivelul pielii, să ne anunţe urgent“, a declarat Siko Barabasi Sandor.

El a mai spus că DSVSA are un serviciu permanent, precum şi maşini dotate cu echipamente pregătite pentru intervenţie la orice oră din zi şi din noapte.

Siko Barabasi Sandor a menţionat că pesta porcină africană nu reprezintă un risc pentru sănătatea omului, în schimb virusul dermatozei nodulare se poate transmite şi oamenilor. Aceasta se vehiculează prin intermediul insectelor hematofage, cum ar fi căpuşe sau ţânţari.

Proprietarii animalelor afectate de aceste boli nu vor fi despăgubiţi de stat, prin urmare, pentru prevenirea acestor boli, se recomandă, printre altele, evitarea comerţului cu animale şi a târgurilor neautorizate, precum şi respectarea măsurilor de biosecuritate în gospodării.

 

Teme articol: DSVSA prevenire pesta porcina
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.