ACTUALITATE 3 ianuarie 2022

DSP Covasna: Reacţiile adverse la vaccinurile anti-COVID, puţine şi fără gravitate semnificativă

de Agerpres | 1421 vizualizări

Reacţiile adverse la vaccinurile anti-COVID-19 administrate anul trecut în centrele din judeţul Covasna au fost puţine şi au avut o gravitate medie şi uşoară, afirmă conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).


Potrivit sursei citate, la un număr de 107.891 de doze de vaccin administrate anul trecut au fost raportate 37 de cazuri de RAPI, ceea ce înseamnă 0.034 %, forme medii şi uşoare.


Reprezentanţii DSP menţionează de asemenea, într-un raport postat pe pagina de internet a Prefecturii, că la ora actuală Covasna se numără printre judeţele cu cea mai scăzută rată de vaccinare anti-COVID-19 din ţară, în ciuda eforturilor făcute de autorităţi.


"Campania de vaccinare în judeţ a început în forţă, însă doar după câteva zile ne-am dat seama că persoanele vaccinate în centrele din judeţul nostru sunt de fapt persoane din judeţul Braşov în special, dar şi din alte zone ale ţării, de exemplu Bucureşti sau chiar Constanţa. Deoarece persoanele din judeţul nostru nu s-au înscris în platforma de programare, locurile rămase libere au fost ocupate de alte persoane din alte judeţe. Nu este nicio problemă cu această stare de fapt, numai că informaţiile privind numărul de persoane vaccinate din judeţ sunt acum oarecum distorsionate. Numărul de doze de vaccin administrate la noi este mare, însă numărul covăsnenilor vaccinaţi este mult mai mic. La data de 05.12.2021 eram pe penultimul loc din ţară cu 30,09% din populaţie vaccinată, cu 1% înaintea judeţului Suceava. Aceasta cu toate că am încercat să vaccinăm în întreprinderi, în şcoli, în cămine de bătrâni, în centre rezidenţiale pentru copii, la domiciliul persoanelor imobilizate, în comune. (...) La solicitarea noastră autorităţile locale au organizat campanii de vaccinare în comune de cel puţin 3-4 ori. Rezultatul este însă dezamăgitor. Ne deplasăm cu echipe de 4-5 persoane şi reuşim să administrăm în medie 12 doze de vaccin pe deplasare. Pe deasupra, din acestea, în medie, numai 4 sunt doza 1" , menţionează conducerea instituţiei.


Conform DSP Covasna, cauzele nevaccinării sunt multiple şi ţin în mare parte de lipsa de informare şi dezinformare.


"Pe de o parte, din fericire, atât numărul de cazuri confirmate, cât şi numărul de decese au fost relativ reduse în judeţul nostru şi ca urmare populaţia nu a înţeles suficient gravitatea situaţiei. Din păcate nu există responsabilitate socială, nu am auzit pe nimeni să se fi vaccinat ca să-şi protejeze prietenii, colegii sau vecinii. Este oarecum la modă să nu fii vaccinat, de parcă ar fi un act de curaj. Există - în special în zona noastră - un reflex de a refuza tot ce este obligatoriu sau foarte recomandat. Poate campania agresivă de vaccinare a generat o suspiciune în populaţie fată de vaccin. Foarte multă lume a trecut prin boală fără să se fi declarat, acum au o oarecare protecţie, sau cel puţin aşa cred, şi consideră că nu mai este necesar să se vaccineze. Dar, cel mai mare rău campaniei de vaccinare i-a făcut social media, care a fost plină de ştiri false şi, din păcate, foarte multă lume pe la noi crede că tot ce e scris e adevărat" , se mai arată în raportul menţionat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.