Drumul Apelor Minerale - finalizat doar 25%
O primă prelungire a termenului a fost acceptată pentru 31 octombrie, față de luna septembrie cât era inițial. Ulterior, se poate negocia o nouă prelungire, sau constructorul poate fi sancționat
Proiectul Drumul Apelor Minerale, demarat cu o întârziere de zece luni în localitățile din județul Covasna, a fost finalizat până la data de 31 august în proporție de 25,1%, iar în cadrul unei ședințe care a avut loc ieri s-a aprobat o prelungire a perioadei de finalizare până la data de 31 octombrie. După această dată, arată arhitectul șef al județului, Biro Donath, fie se va negocia o nouă extensie, fie constructorul va fi penalizat, în funcție de cum va presupune situația.
Potrivit arhitectului șef, în prezent au loc tratative la nivelul Guvernului și Uniunii Europene pentru prelungirea termenelor de finalizare a proiectelor Phare 2006, respectiv și a Drumului Apelor Minerale, până la data de 31 iulie anul viitor, fapt care ar permite finalizarea totală a lui.
Criza se simte și aici
În ceea ce privește problemele întâmpinate pe durata derulării proiectului, acestea sunt în general de ordin financiar, generate de criza generală. Astfel, autoritățile locale implicate în proiect au avut greutăți în a plăti contribuțiile pentru Drumul Apelor Minerale, o primă întârziere de plată care a avut loc fiind de două luni. Din acești bani ar fi trebuit plătit constructorul, iar în cazul în care vor mai exista întârzieri, el ar putea intra în incapacitate de plată.
Drumul Apelor Minerale este un proiect de anvergură în valoare de 5,4 milioane de euro plus TVA pentru opt locaţii din judeţul nostru.
Scopul acestuia este de a se crea o infrastructură în acele locaţii unde există resurse naturale, izvoare, şi în care fără acest proiect nu s-ar fi realizat asemenea investiţii pe infrastructură turistică.
În Covasna, mai toate staţiunile vizate se află în paragină după ce au fost privatizate, iar izvoarele sunt neamenajate. Contractul de execuţie între părţile implicate a fost semnat la începutul lunii octombrie anul trecut, iar lotul 1 al lucrărilor, pentru judeţul Covasna, are o valoare de aproape 5,5 milioane de euro, fără TVA, şi presupune execuţia următoarelor obiective în Baraolt, Belin, Bodoc, Breţcu, Vâlcele, Şugaş Băi şi Bixad - pavilioane de odihnă, clădiri de băi, pavilioane de apă minerale, platforme, reamenajarea izvoarelor, amenajări de alimentare cu apă, staţii de epurare, iluminat exterior şi dotări urbane.