ACTUALITATE 29 februarie 2016

Droguri de peste 1 milion de lei confiscate de DIICOT Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1182 vizualizări

Autorităţile covăsnene au destructurat o grupare infracțională specializată în operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive

Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Covasna au efectuat luni 5 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti și în comunele Voluntari și Crevedia. Ca urmare a acţiunii, autorităţile au destructurat o grupare infracțională specializată în operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive. Trei persoane urmează a fi aduse la audieri la sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Covasna. Alte trei persoane sunt deja arestate în aceeași cauză şi alta se află sub control judiciar.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, pe raza municipiului Bucureşti ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul comercializării substanțelor cu efecte psihoactive”, arată comunicatul Poliţiei Române, care mai notează că „membrii grupului au expediat prin intermediul unei firmei de curierat 1.485 de colete cu produse cu efecte psihoactive, încasând 376.175 de lei, astfel că activitatea infracțională s-a desfășurat la nivel național, fapt care a avut drept consecință constituirea altor grupuri infracționale organizate de distribuire la nivel local substanţe cu efecte psihoactive”.

Potrivit anchetatorilor, „în aceeași cauză, la data de 9 decembrie 2015, au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare, fiind ridicate 4.392 de grame de substanță vegetală ce conținea diferiți compuși chimici și 753,8 grame de substanță pură, din care urmau să fie preparate alte 15.076 de grame de substanță vegetală destinată vânzării. Valoarea de piață a drogurilor ridicate este de peste 1.168.000 de lei”.

În prezent sunt audiate şi 107 persoane care au achiziţionat substanţele ilegale.

Etnobotanicele, livrate printr-o firmă de curierat

În comunicatul de presă trimis de Poliţia Română se arată că substanţele ilegale erau livrate printr-o firmă de curierat, „care ar fi avut rolul de a prelua colete de la societatea comercială deţinută de unul dintre cei în cauză şi de a le livra persoanelor indicate pe colete, încasând contravaloarea acestora și virând în contul societăţii sumele astfel încasate”.

Substanţele achiziţionate online

„Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din străinătate destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman”, arată comunicatul de presă.

Produsele astfel cumpărate nu erau folosite pentru experimente chimice, ci pentru fabricarea „etnobotanicelor”. Grupul infracţional „ar fi utilizat atât produsul de bază, cât şi alcool, rezultând o soluție care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum, cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate. În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de internare în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi”, notează autorităţile.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.