ACTUALITATE 21 mai 2024

Drepturile editorilor de publicații de presă din România vor fi reprezentate de Asociația AGDE

de Covasna Media | 949 vizualizări

COMUNICAT DE PRESĂ. București, 21 mai 2024 - Presa din România s-a unit pentru a controla utilizarea propriului conţinut online şi pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare a acestuia. Din 21 noiembrie 2023 este activ organismul de gestiune colectivă Asociaţia pentru Gestiunea Drepturilor Editorilor (AGDE). Această organizaţie gestionează drepturile conexe drepturilor de autor ce aparţin editorilor publicaţiilor de presă și reprezintă editorii români în fața marilor platforme online.

Scopul organismului de gestiune colectivă este apărarea drepturilor editorilor de publicaţii de presă, așa cum sunt detaliate în Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în relația cu utilizatorii conţinutului lor, care includ, printre altele, mari platforme tehnologice (inclusiv de partajare a conținutului), motoare de căutare, reţele sociale şi servicii de monitorizare a presei. Înființarea unui organism colectiv este punctul culminant al efortului editorilor de publicații de presă din România care, pe parcursul ultimului an, au reuşit înfiinţarea unui administrator colectiv al acestor drepturi. Conform măsurătorilor acceptate de industrie, membrii fondatori ai AGDE reprezintă majoritatea pieţei publicaţiilor de presă din România.

„Demersul marchează o nouă etapă pentru editori, una de recunoaștere a valorii conținutului și de încurajare a remunerării echitabile. A sosit vremea ca platformele online să demonstreze concret aprecierea pentru conținutul creat de editori, să recunoască valoarea reală a muncii depuse și să fie dispuse să plătească pentru a utiliza materialele respective. Gestiunea colectivă a drepturilor editorilor reprezintă o oportunitate unică de a remedia dezechilibrul existent în industrie. Până acum, platformele online au profitat de conținutul editorilor fără a le oferi o compensație justă, utilizându-l fără licență și, implicit, fără plată. Implementarea acestui sistem reprezintă un pas semnificativ către rezolvarea problemei cu care se confruntă editorii la nivel global. Ringier Romania, parte a Ringier AG, o companie media elvețiană inovatoare, centrată pe digitalizare și diversificare, crede cu tărie că, prin intermediul gestiunii colective, vom stimula, implicit, crearea de conținut diversificat, globalizat, de bună calitate.” a declarat Andrei Bereandă – CEO Ringier România, Președinte ADGE.

Gestionarea colectivă extinsă a drepturilor editorilor de publicații de presă, respectiv a drepturilor de reproducere şi punere la dispoziţia publicului a operelor aparţinând editorilor de presă, a fost introdusă în România prin Legea 69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, care a transpus Directiva Europeană (UE) 2019/790 din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor și drepturile conexe în piaţa digitală unică și care a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2022. Deţinătorii drepturilor asupra publicaţiilor de presă vor fi reprezentaţi de către AGDE în limitele legii și a mandatelor oferite AGDE de către aceștia, prin mecanismul gestiunii colective extinse. Totodată, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, AGDE va putea acorda licenţe neexclusive utilizatorilor conținutului publicațiilor de presă şi pentru titularii de drepturi care nu au acordat mandat sau nu au autorizat AGDE în acest sens. Sumele colectate de către AGDE prin licenţierea drepturilor deținute de titulari și/sau autori asupra publicațiilor de presă către utilizatori sunt apoi distribuite titularilor de drepturi conform regulilor stabilite în statutul și regulamentele AGDE, în limitele repertoriilor gestionate. AGDE asigură existența unui punct central de contact unde oricare dintre utilizatorii conținutului publicațiilor de presă pot apela pentru licenţierea drepturilor de utilizare a acestui conţinut.

Articolul 15 din Directiva Europeană 2019/790 și Legea nr. 8/1996 acordă editorilor de publicaţii de presă dreptul de a fi remuneraţi pentru utilizarea publicaţiilor lor de către oricare dintre utilizatorii conținutului lor, inclusiv de către prestatorii de servicii online ai societaţii informaţionale și/sau furnizorii de servicii online de partajare de conţinut. Legea nr. 69/2022, care a transpus directiva în sistemul juridic român, a intrat în vigoare la 4 aprilie 2022. Noile drepturi permit editorilor de publicații de presă să decidă unde și în ce condiții conţinutul publicațiilor lor este utilizat în mediul online, așa cum se întamplă de multă vreme în cazul producțiilor cinematografice și muzicale. Mai exact, acest drept înseamnă că orice utilizator al conținutului publicațiilor de presă are nevoie de permisiunea editorilor publicațiilor de presă pentru a utiliza conţinutul (ex: de ştiri sau de altă natură) online şi stabilesc împreună cu aceştia condiţiile de utilizare a conținutului. Într-o serie de ţări, această legislaţie a condus deja la acorduri concrete între utilizatori și editorii de publicații de presă, lucru care se va întampla şi în România în perioada următoare.

Drepturile editorilor publicațiilor de presă vor contribui astfel la crearea unui peisaj media sustenabil și pluralist, în care întreaga industrie va beneficia de mecanismele economice necesare pentru a susţine obiectivul său central, acela de a informa cetățenii și de a contribui la o democrație sănătoasă.

„Ne așteptăm ca noul organism de gestiune colectivă să promoveze cu fermitate interesele legitime ale tuturor publicaţiilor de presă, în temeiul legii. Aşa cum a făcut şi până în prezent, ORDA va veghea la respectarea cadrului legal, astfel încât titularii de drepturi şi utilizatorii sa coopereze eficient în vederea licenţierii noilor drepturi. Felicităm editorii de presă pentru înființarea noului organism de gestiune colectivă.”, a adăugat domnul Andrei-Simion Ijac, Directorul ORDA.

Dreptul la remuneraţie compensatorie pentru copia privată e un alt drept conex dreptului de autor deținut de editorii publicațiilor de presă, pe care AGDE îl gestionează în limitele mandatului acordat acesteia prin lege sau prin contractele de mandate încheiate cu editorii de publicații de presă. Această remuneraţie compensatorie pentru copie privată se plăteşte de fabricanţii şi/sau importatorii de suporturi de aparate – suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum şi aparate concepute pentru realizarea de copii – indiferent dacă procedeul folosit este unul analogic sau digital. Sumele astfel colectate sunt distribuite, conform legii, între diferite categorii de titulari de drepturi, printre care şi editorii de publicaţii de presă, prin intermediul AGDE.

Organizațiile media enumerate mai jos sunt membri AGDE:

Adevarul Holding SRL

Antena 3 SA

Antena TV Group SA

Bihor Media SRL

Comparty SRL

Desprecopii.com Shop SRL

Dogan Media International SA

eAd.ro Interactive SRL

Fanatik Online SRL

Independent SRL

Inform Media Press SRL

International Alexander Media SRL

Media Bit Software SRL

PRO TV SRL

Ringier Romania SRL

Rosportal SRL

În plus, un număr mare de alți editori de publicații de presă și-au exprimat intenția de a deveni membri AGDE.

Florin Popescu, CEO Desprecopii.com, membru al Consiliului Director AGDE, a menționat: „Este crucial ca editorii, indiferent de dimensiunea lor sau de volumul producțiilor lor, să participe la gestionarea colectivă. Fie că este vorba de un blog independent mic sau de un conglomerat media mare, fiecare editor beneficiază de pe urma unei abordări unite în gestionarea drepturilor.”

Echipa Dogan Media International, membru al Consiliului Director AGDE, a adăugat: „Nu cu mulți ani în urmă, era de notorietate unitatea jurnaliștilor. Celebrul „Toți pentru unul și unul pentru toți” caracteriza această tagmă unită la bine și la greu. Vremurile noi, evoluția tehnologică și expansiunea online-ului au diluat această valoare. A venit timpul să o scoatem din cufăr și să o punem din nou pe masă prin intermediul AGDE. Acest organism va arăta ce înseamnă o tagmă unită din nou, cu un scop comun: gestiunea colectivă a drepturilor editorilor.

Mai multe informații despre AGDE sunt disponibile pe site-ul web www.agde.ro .

Contact media: director@agde.ro.

(Sursa foto: Pexels)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.